Το ΔΣ της ΕΝΕ, αφού διαπίστωσε ότι η εφαρμογή των διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το ΠΔ 38/2010, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους πτυχιούχους του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εξαιτίας του ότι το εν λόγω Τμήμα δεν περιλαμβάνεται στις αναγνωρισμένες ανώτερες και ανώτατες σχολές των ευρωπαϊκών κρατών, απέστειλε το παρακάτω έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας, ειδοποιώντας ταυτόχρονα και τη Διεύθυνση του τμήματος, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι το κείμενο της οδηγίας 36, είχε συνταχθεί πριν από 5 χρόνια (2005), δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από τους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και από τους τότε αυτοαποκαλούμενους εκπροσώπους των νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο ένα κείμενο που αν δεν τροποποιηθεί άμεσα, οι νοσηλευτές που αποφοιτούν από τη Σπάρτη, δεν θα αναγνωρίζονται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.
«Προσφάτως ετέθη σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα 38/2010 (Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, ΦΕΚ Α΄ 78/2010), δια του οποίου ενσωματώνονται στην ελληνική έννομη τάξη οι διατάξεις της Οδηγίας 2005/36.
Στο προσαρτώμενο Παράρτημα V.2. με τίτλο «Νοσοκόμοι υπεύθυνοι για γενική περίθαλψη» γίνεται αναφορά αφενός στο πρόγραμμα σπουδών του νοσηλευτή (κακώς αναφερόμενου ως «νοσοκόμου») υπεύθυνου για γενική περίθαλψη, αφετέρου παρατίθενται οι τίτλοι εκπαίδευσης που χορηγούνται στα διάφορα Κράτη – μέλη, οι οργανισμοί, ήτοι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που χορηγούν τους εν λόγω τίτλους, καθώς και οι επαγγελματικοί τίτλοι που έχουν καθιερωθεί και χρησιμοποιούνται σε κάθε Κράτος – μέλος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ωστόσο, μεταξύ των τίτλων εκπαίδευσης και των αντίστοιχων οργανισμών που τους χορηγούν δεν έχει συμπεριληφθεί το πτυχίο της πανεπιστημιακής σχολής νοσηλευτικής της Σπάρτης και το ομώνυμο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το παράδοξο αυτό φαινόμενο δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στους αποφοίτους νοσηλευτικής του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, δοθέντος ότι το πτυχίο τους δεν τυγχάνει επαγγελματικής αναγνώρισης στις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με άλλα λόγια οι απόφοιτοι της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σπάρτης αδυνατούν να ασκήσουν το νοσηλευτικό επάγγελμα σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, αφού το πτυχίο που κατέχουν δεν τους προσφέρει και την ταυτόχρονη αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων.
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος επιθυμεί να αναδείξει δια του παρόντος το συγκεκριμένο πρόβλημα, ευελπιστώντας σε μια άμεση επίλυσή του, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο εις το οποίο μοιραίως περιέρχεται έκαστος απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σπάρτης.»