Ενόψει προσφάτων αποφάσεων του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ, δυνάμει των οποίων ανατίθενται καθήκοντα «υπευθύνων» νοσηλευτικών τμημάτων σε υπαλλήλους του κλάδου των νοσηλευτών, επισημαίνονται τα ακόλουθα.
Είναι γεγονός, ότι στο πλαίσιο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν υπάρχει θεσμοθετημένη η έννοια του υπευθύνου οργανικής μονάδας επιπέδου τμήματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι και στις διατάξεις των άρθρων 84 επόμενα του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που αφορούν το ζήτημα της ανάδειξης προϊσταμένων κατόπιν τυπικής κρίσης, γίνεται λόγος αποκλειστικά και μόνον περί των γενικών διευθυντών, των διευθυντών, των υποδιευθυντών και των τμηματαρχών. Με άλλα λόγια η θέση του «υπεύθυνου» τμήματος δεν καθιερώνεται, ούτε και περιγράφεται ως θέση ευθύνης στην δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία.
Εξάλλου, και στις ρυθμίσεις του άρθρου 16 του Νόμου 4354/2015, που αφορούν τον προσδιορισμό του επιδόματος θέσεως ευθύνης, ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει περί της καταβολής του εν λόγω επιδόματος σε «υπευθύνους» τμημάτων.
Πέραν των ανωτέρω παρατηρήσεων και κατά το μέρος που η υπ’αριθμ.πρωτ. 23483/09-11-2018 απόφαση του διοικητή του ως άνω νοσοκομείου μνημονεύει στο προοίμιο αυτής και τις διατάξεις του άρθρου 87 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, χωρούν οι εξής σκέψεις.
Οι προαναφερθείσες διατάξεις ρυθμίζουν το ζήτημα της αναπλήρωσης προϊσταμένων, που είτε απουσιάζουν είτε κωλύονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σημειωτέον, ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις εφαρμόζονται αναλογικώς και στις περιπτώσεις κένωσης ή σύστασης νέας θέσεως προϊσταμένου, κατά την ειδική πρόβλεψη της παραγράφου 4 του ως άνω άρθρου 87.
Ενόψει, λοιπόν, των προαναφερθεισών διατάξεων, των οποίων γίνεται και ρητή μνεία στο προοίμιο της παραπάνω απόφασης του διοικητή, ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα, γιατί ο διοικητής δεν ορίζει αναπληρωτές προϊσταμένους, αντί των υπευθύνων, στα συγκεκριμένα τμήματα.
Με άλλα λόγια, εάν πράγματι στα εν λόγω τμήματα ο προϊστάμενος απουσιάζει, ή κωλύεται ή η θέση έχει κενωθεί, τότε η εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 87 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα αποτελεί μονόδρομο για την διοίκηση, η οποία υποχρεούται να στελεχώνει με προσωπικό όλες ανεξαιρέτως τις θέσεις ευθύνης.
Εφόσον, λοιπόν, συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων περί αναπλήρωσης προϊσταμένων, ο διοικητής του νοσοκομείου υποχρεούται να τις εφαρμόσει, αντί να καταφεύγει στην λύση της ανάθεσης καθηκόντων «υπευθύνου», που δημιουργεί μείζονα ερμηνευτικά ζητήματα και αμφιβολίες ως προς το ακριβές υπηρεσιακό καθεστώς, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπαλλήλων εκείνων, που χρήζονται ως «υπεύθυνοι».
Άραγε, οι εν λόγω υπάλληλοι θα λαμβάνουν το επίδομα θέσης ευθύνης; Άραγε, ο χρόνος της από μέρους τους άσκησης καθηκόντων «υπευθύνου» θα μπορεί σε μελλοντικές κρίσεις να εκληφθεί, και κατ’επέκταση να μοριοδοτηθεί, ως χρόνος άσκησης καθηκόντων θέσεως ευθύνης;
Σε κάθε, δε, περίπτωση και πέραν των νομικής φύσεως ζητημάτων που εγείρονται με αφορμή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του διοικητή του νοσοκομείου, ερευνητέο παραμένει και το ζήτημα της σκοπιμότητας της εν λόγω επιλογής.
Ειδικότερα ανακύπτει το εξής εύλογο ερώτημα: Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης ποιων ακριβώς σκοπών ο διοικητής επιλέγει να μετακινήσει προϊσταμένους, ώστε να δημιουργήσει ένα τεχνητό κενό σε θέσεις ευθύνης, το οποίο εν συνεχεία έρχεται να καλύψει όχι μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας της αναπλήρωσης προϊσταμένων, αλλά μέσω της άτυπης διαδικασίας της ανάδειξης «υπευθύνων»;
Και επιπλέον, με ποια ακριβώς κριτήρια έγινε η επιλογή των εν λόγω «υπευθύνων»; Διότι στα οικεία τμήματα υπάρχουν και υπάλληλοι αρχαιότεροι εκείνων που ορίστηκαν ως «υπεύθυνοι». Κατά συνέπεια δεν είναι καθόλου σαφές, ποια ήταν τα κρίσιμα αξιολογικά στοιχεία επιλογής, καθώς και αν υπήρξε τελικώς μια στοιχειώδης συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ περισσοτέρων υπαλλήλων, ώστε να αναδειχθούν οι καταλληλότεροι, στο πλαίσιο της ελάχιστης τήρησης της αρχής της αξιοκρατίας.
Στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχει κάποια προφανής απάντηση, με αποτέλεσμα να εκτίθεται η διοίκηση του νοσοκομείου, εκδίδοντας πράξεις αμφιβόλου νομιμότητας και τουλάχιστον ομιχλώδους σκοπιμότητας.
Επί των ως άνω ερωτημάτων, αλλά και επί του συνόλου των προηγηθεισών παρατηρήσεων, αναμένουμε μια νομικά τεκμηριωμένη τοποθέτηση της διοίκησης του νοσοκομείου.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας