Ο Επιστημονικός Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής και το Τμήμα Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος διοργάνωσαν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά», Επιστημονική Ημερίδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακουφιστικής Φροντίδας 2018, με θέμα: «Palliative Care – Because I Matter», στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.
Στην έναρξη της επιστημονικής εκδήλωσης απεύθυναν χαιρετισμό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Α.Π. «Μεταξά» κ. Ζήρας Νικόλαος, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Α.Π. «Μεταξά» και Πρόεδρος του Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής κα Μανούσου Αικατερίνη, η Διοικήτρια του Γ.Ν.Π. «Τζάνειο» κα Αρβανίτη Μαρία, η Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής, Ιατρικής Σχολή Ε.Κ.Π.Α. και Υπεύθυνη Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» κα Μυστακίδου Κυριακή, ο Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής ΠΑ.Δ.Α. κ. Καλεμικεράκης Ιωάννης. Για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος απεύθυνε χαιρετισμό το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Πολυκανδριώτης Τζαννής. Επίσης, το παρόν έδωσαν, ο κ. Καρβούνης Νικόλαος (τέως Διοικητής 2ης Υ.Π.Ε., Διευθυντής Ογκολογικού Παθολογικού Τμήματος Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά»), η κα Φιλιππάτου Βασιλική (Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι») και η κα Ραλλιά Ειρήνη (Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Γ.Ν.Π. «Τζάνειο»). Τον Δήμαρχο Γιάννη Μόραλη εκπροσώπησε ο κ. Καλαμακιώτης Νικόλαος , Υποδιευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας και Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια βίου μάθησης.
Το επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε δύο διαλέξεις, δύο στρογγυλές τράπεζες και μια ειδική διάλεξη. Πιο συγκεκριμένα, το επιστημονικό πρόγραμμα της διεπιστημονικής Ημερίδας ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία από την κα Δεληδάκη Αθηνά (Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια, Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Πρόεδρος Τμήματος Κατ’ οίκον Νοσηλείας – Μέλος Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής Ε.Ν.Ε.), με θέμα: «Ανακουφιστική Φροντίδα: Επιλογή-Ισότητα-Διαφορετικότητα». Κατόπιν, ακολούθησε η διάλεξη με θέμα: «Αξιοπρέπεια ασθενών με καρκίνο προχωρημένου σταδίου και ανακουφιστική φροντίδα», από την κα Κωστοπούλου Σωτηρία, (Νοσηλεύτρια, MSc, Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη», Μέλος Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής Ε.Ν.Ε.).
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η πρώτη Διεπιστημονική Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Η Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα», μέσω της οποίας αναπτύχθηκε η ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση στην Ανακουφιστική Φροντίδα (Α.Φ.), εστιασμένη στις βασικές αρχές, στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στα διλλήματα – προκλήσεις και προοπτικές σε ότι αφορά την ορθή εφαρμογή της με σκοπό, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων, τα οποία βιώνουν μια απειλητική για τη ζωή νόσο, τόσο σε εξατομικευμένο επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό – οικογενειακό επίπεδο. Ακόμη στόχος της στρογγυλής τράπεζας ήταν η αναφορά στην αναγκαιότητα εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην Α.Φ., αλλά και της εξ’ ίσου σημαντικής απορρόφησης των υπηρεσιών Α.Φ. από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα πρότυπα διεθνών οργανισμών για την Α.Φ. Οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ξεκίνησαν με θέμα: «Βασικές αρχές ανακουφιστικής φροντίδας», από την κα Μηλάκα Μαρία, (Νοσηλεύτρια, MSc, 2ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, Μέλος Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Ν.Ε.). Κατόπιν ακολούθησε η εισήγηση με θέμα: «Ογκολογική νοσηλευτική & ανακουφιστική φροντίδα», από την κα Κοκκίνου Ελπίδα (Νοσηλεύτρια, Ε.Α.Ν.Π. «Μεταξά»). Ακολούθησε, η εισήγηση με τίτλο: «Ανακουφιστική φροντίδα στην Κατ’ οίκον νοσηλεία», από την κα Ψαρράκου Ρεβέκκα (Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια Κ.Ο.Ν. MSc, Ε.Α.Ν.Π «Μεταξά», Μέλος Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής Ε.Ν.Ε.). Η στρογγυλή τράπεζα ολοκληρώθηκε, εστιάζοντας στον ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στην Α.Φ. με την εισήγηση του κ. Πολυκανδριώτη Τζαννή (Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, MSc, Ψ.Ν.Α., Πρόεδρος Τμήματος Ανακουφιστικής Φροντίδας – Μέλος Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Ν.Ε.), με θέμα: «Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην ανακουφιστική φροντίδα».
Στη συνέχεια ακολούθησε η δεύτερη Διεπιστημονική Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Οργάνωση και διαχείριση ανακουφιστικής φροντίδας», μέσω της οποίας αναπτύχθηκε η παράθεση νοµικών και ηθικών ζητηµάτων που ανακύπτουν σχετικά µε την επικρατούσα κουλτούρα για το «θάνατο» και το χαρακτηρισμό της Α.Φ. ως «μάταιης αγωγής». Κατόπιν αναπτύχθηκαν ενδελεχώς οι τρόποι επικοινωνίας με τα παιδιά και τους εφήβους στην Α.Φ., από την αρχική διάγνωση έως το τελικό στάδιο, αλλά και πως μια χρόνια απειλητική νόσος επηρεάζει το οικογενειακό περιβάλλον, όσο αυτή εξελίσσεται και οδεύει ως προς το στάδιο του αποχαιρετισμού και της μετέπειτα πορείας ζωής των μελών της. Ακόμη, αναπτύχθηκε με σαφήνεια η συσχέτιση της εφαρμογής Α.Φ. και του κόστους νοσηλείας ογκολογικών ασθενών τελικού σταδίου, αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη ανάπτυξης και προσχώρησης των υφιστάμενων υπηρεσιών Α.Φ. στο σύστημα υγείας. Οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ξεκίνησαν με θέμα: «Ηθικά ζητήματα στην ανακουφιστική φροντίδα», από τον κ.Τσελά Ευστράτιο (Νοσηλευτής, Κ.Ο.Ν., Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Μέλος Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής Ε.Ν.Ε.). Ακολούθησε η εισήγηση με θέμα : «Επικοινωνία με τον έφηβο με καρκίνο», από την από την κα Σερβιτζόγλου Μαρίνα, (Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο Παίδων «Π &Α Κυριακού»). Κατόπιν ακολούθησε η εισήγηση με θέμα: «Συνοδεύοντας το παιδί τελικού σταδίου και την οικογένεια», από την κα Γέραλη Μαρία, (Τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Προϊσταμένη Εργαστηριακού Τομέα Εκπαίδευσης, MSc, PhD, Γ.Ν.Π.Α. «Π & Α Κυριακού»). Η διεπιστημονική στρογγυλή Τράπεζα έλαβε τέλος με την εισήγηση της κας Πράπα Παρασκευής (Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια Ογκολογικής Μονάδας, MSc, PhD, Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», Μέλος Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής Ε.Ν.Ε), με θέμα: «Συσχέτιση εφαρμογής ανακουφιστικής φροντίδας και κόστους νοσηλείας ογκολογικών ασθενών τελικού σταδίου».
Πέραν των επιστημονικών εισηγήσεων, στο τέλος της ημερίδας, παρουσιάστηκε μια πολύ ιδιαίτερη εισήγηση από την κα Μισιτζή Ελένη (Πρόεδρος Συνδέσμου Φίλων Ασθενών με καρκίνο στο Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά»), μέσω της οποίας παρουσιάστηκε το άκρως σημαντικό και παράλληλα διακριτικό έργο των εθελοντών – μελών του συλλόγου, οι οποίοι υποστηρίζουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε όλη τη δύσκολη πορεία τους. Η εισήγηση είχε θέμα: «Το υποστηρικτικό έργο του Συνδέσμου Φίλων Ασθενών με καρκίνο στο Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά».
Η Επιστημονική Ημερίδα ολοκληρώθηκε μέσα σε αμοιβαίο κλίμα «διεπιστημονικής αισιοδοξίας», καθώς υπήρχε πλουραλισμός συμμετοχής από επαγγελματίες υγείας, (πέραν των νοσηλευτών) και επίσης, τις εργασίες παρακολούθησαν αρκετοί φοιτητές από τις σχολές επιστημών υγείας του Ε.Κ.Π.Α. και του ΠΑ.Δ.Α., οι οποίοι κατά γενική ομολογία έλαβαν τα απαραίτητα ερεθίσματα ώστε να εντρυφήσουν περισσότερο στην Ανακουφιστική Φροντίδα. Μέσα από την άρτια επιστημονικά τεκμηριωμένη και ρεαλιστική προσέγγιση της θεματολογίας των εισηγήσεων, αποτυπώθηκε πλήρως η φετινή προσέγγιση της θεματολογίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας: «Palliative Care – Because I Matter», στους 280 και πλέον συμμετέχοντες, οι οποίοι μέσα από τη διαφορετικότητα των ειδικοτήτων τους, μεταλαμπάδευσαν, το νόημα της διεπιστημονικής συνεργασίας στους νεότερους επαγγελματίες υγείας, με γνώμονα τον ασθενή και την οικογένεια του.
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και ο Επιστημονικός Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής, χαιρετίζουν τις εργασίες της Διεπιστημονικής Ημερίδας και εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους, προς τη Διοίκηση του Γ.Α.Ν.Π. «Μεταξά», τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, αλλά και στο Νοσηλευτικό Προσωπικό του νοσοκομείου για την άψογη οργάνωση της επιστημονικής εκδήλωσης. Παράλληλα, δηλώνει αρωγός στη μελλοντική διοργάνωση αντίστοιχων και ευρύτερων επιστημονικών εκδηλώσεων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας