Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος συναντήθηκαν στις 20/09/2018, με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κα Τζώρτζη Χριστίνα.
Η συνάντηση έλαβε χώρα σε εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δύο θεσμών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος και αναπτύχθηκαν λεπτομερώς οι πάγιες θέσεις της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα των Κοινοτικών Νοσηλευτών στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση σχετικά με την οργανωτική δομή της Π.Φ.Υ. διαχρονικά έως και σήμερα και διαπιστώθηκε από κοινού το διοικητικό έλλειμμα που υφίσταται στην Π.Φ.Υ., αναδεικνύοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού των Οργανισμών των Υγειονομικών Περιφερειών, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν Αυτόνομη Νοσηλευτική Υπηρεσία, έχοντας ως υπεύθυνο συντονιστή Κοινοτικό Νοσηλευτή, ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο Π.Φ.Υ. των Σκανδιναβικών χωρών και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμη, σε ότι αφορά στους οικονομικούς πόρους, κατέστη σαφές ότι οι πόροι οι οποίοι θα εξοικονομηθούν ακόμη και βραχυπρόθεσμα, είναι πολλοί περισσότεροι από εκείνους οι οποίοι θα διατεθούν για την κάλυψη των επιδομάτων θέσεων ευθύνης από τους Κοινοτικούς Νοσηλευτές.
Ακολούθως, τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου το φλέγων θέμα του επικείμενου αποκλεισμού των εργαζομένων νοσηλευτών στις Δημόσιες Δομές της ΠΦΥ, από υπηρεσίες που αφορούν στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η υποχρεωτική συμμετοχή τους στο υπό συγκρότηση Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής. Για το θέμα αυτό, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τη πορεία και το ρόλο του Κοινοτικού Νοσηλευτή σε όλη την πορεία της Π.Φ.Υ. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω της οποίας οι Κοινοτικοί Νοσηλευτές αποτελούν το βασικό πυλώνα λειτουργίας της, καθώς καθημερινά καλύπτουν όλες τις διαχρονικές ανάγκες της κοινότητας μέσω των παρεμβάσεων τους (κλινική υποστήριξη εντός των δομών Π.Φ.Υ., εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού, προγράμματα αγωγής υγείας, προγράμματα πρόληψης, κατ’ οίκον νοσηλεία, προγράμματα στο μαθητικό πληθυσμό, διαχείριση χρονίων νοσημάτων κ.λ.π.). Επίσης έγινε αποτίμηση των θετικών αποτελεσμάτων, των οποίων θα είχε η ολιστική αξιοποίηση των Κοινοτικών Νοσηλευτών στην Π.Φ.Υ., τόσο σε εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας, όσο και στην αποσυμφόρηση των υγειονομικών δομών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, διότι με την υψηλή κατάρτιση και επιστημονικό υπόβαθρο των Κοινοτικών Νοσηλευτών (υψηλό ποσοστό κατοχής μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικεύσεων), επιτυγχάνεται πλήρης υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού στην κοινότητα.
Ένα άλλο θέμα το οποίο συζητήθηκε, ήταν η καθιέρωση του Σχολικού Νοσηλευτή σε κάθε σχολική μονάδα και ανεξαρτήτως του πλαισίου επιμέλειας παιδιού με χρόνιο νόσημα. Επίσης η τονίστηκε ότι το καθηκοντολόγιο για τον Σχολικό Νοσηλευτή θα πρέπει να ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και όχι από το Υπουργείο Παιδείας όπως ισχύει έως σήμερα. Για το λόγο αυτό προτάθηκε η δημιουργία Διεύθυνσης Σχολικών Νοσηλευτών εντός του Υπουργείου Υγείας. Και στο συγκεκριμένο θέμα κατέστη σαφές ο σημαντικός ρόλος του Σχολικού Νοσηλευτή, καθώς εκτός της σχολικής υγιεινής, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ οικογένειας και εκπαιδευτικών, γεγονός το οποίο του επιτρέπει να ασκήσει παράλληλα τις επιστημονικές του γνώσεις στο ευρύτερο κοινοτικό πλαίσιο (π.χ. πρόληψη, προαγωγή & αγωγή υγείας κ.λ.π.).
Επίσης εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς των Υπηρεσιών Κατ’ οίκον Νοσηλείας από την τριτοβάθμια περίθαλψη στις δομές της Π.Φ.Υ., είτε μέσω διασύνδεσης των υπηρεσιών, είτε με εξ’ ολοκλήρου ενσωμάτωση. Από την πλευρά της Ε.Ν.Ε. αναφέρθηκαν τα θετικά σημεία αυτής της μετακίνησης, όπως είχαν προκύψει από Πρόγραμμα της Ε.Ν.Ε. «Θεραπεία εκεί που ζω».
Τέλος, συζητήθηκε ενδελεχώς, ο χρόνιος αποκλεισμός ενημέρωσης του σώματος των νοσηλευτών μέσω του θεσμικού φορέα εκπροσώπησης του (ΕΝΕ) όσον αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Κατέστη σαφές από την πλευρά της Ε.Ν.Ε., ότι οι εμβολιασμοί υπάγονται στις νοσηλευτικές πράξεις και επειδή υπάρχει ασάφεια ως προς τη διατύπωση και ερμηνεία του, έχει δημιουργηθεί έντονη σύγχυση με άλλες ειδικότητες επαγγελματιών υγείας. Άλλωστε είναι ηλίου φαεινότερο, ότι σε κάθε επιδημιολογική κρίση, εκείνοι που αναλαμβάνουν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι οι εργαζόμενοι Νοσηλευτές σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας (π.χ. ιός Η1Ν1, κ.λ.π.).
Στα συμπεράσματα της συνάντησης διαπιστώθηκε, ότι πλέον είναι άμεση η ανάγκη αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος 1989 και η προσαρμογή αυτού, στον σύγχρονο υγειονομικό επαγγελματικό χάρτη. Επίσης θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας τροποποιήσεις των κανονιστικών κειμένων στον πρόσφατο νόμο για την Π.Φ.Υ., ώστε να είναι διακριτοί οι ρόλοι των επαγγελματιών υγείας για τη διασφάλιση της εργασιακής «ειρήνης» και την πρόοδο της Π.Φ.Υ. προς όφελος των χρηστών υπηρεσιών υγείας.
Για όλα τα προαναφερόμενα, η Ε.Ν.Ε. δεσμεύτηκε να καταθέσει εκ νέου επισήμως τις θέσεις και τις προτάσεις της σε ότι αφορά στην Π.Φ.Υ. και τους Κοινοτικούς Νοσηλευτές, με γνώμονα την προάσπιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας όλων των πολιτών.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και κοινού οράματος ως προς την ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος χαιρετίζει τη σημερινή συνάντηση και ευελπιστεί στη συνέχεια της άψογης συνεργασίας με τη Διεύθυνση Π.Φ.Υ. του Υπουργείου Υγείας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας