Το πρόγραμμα της Διημερίδας περιελάμβανε 6 στρογγυλές τράπεζες, 2 ειδικές στρογγυλές τράπεζες, 2 εξειδικευμένες διαλέξεις και 22 αναρτημένες ανακοινώσεις (e – poster), στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, γεγονός που ανέδειξε τη διεπιστημονικότητα της Διημερίδας. Συνολικά συμμετείχαν 53 ομιλητές, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους, αποτύπωσαν ενδελεχώς την ηγετική θέση και το έργο των κοινοτικών νοσηλευτών σε ολόκληρο το φάσμα της Κοινοτικής Νοσηλευτικής, τη Δημόσιας Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τις εξαιρετικές καθομολογία επιστημονικές εισηγήσεις, συντόνισαν 21 επαγγελματίες υγείας από τον ακαδημαϊκό και τον κλινικό χώρο της Κοινοτικής Νοσηλευτικής.
Η συμμετοχή των κοινοτικών νοσηλευτών καθώς και άλλων ειδικοτήτων όπως ιατρών, οδοντιάτρων, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, μουσικολόγων, ανέδειξε τη διεπιστημονικότητα της Διημερίδας και ενίσχυσε το πνεύμα της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας. Ιδιαίτερη έντονη ήταν η παρουσία των φοιτητών Νοσηλευτικής και από τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, οι οποίοι κατέκλυσαν το αμφιθέατρο και τις δύο ημέρες. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 700, με χαρακτηριστικό, δε, το γεγονός, ότι συμμετείχε σημαντικός αριθμός κοινοτικών νοσηλευτών από υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πανελλαδικά.
Σε ότι αφορά τις διαλέξεις και τις στρογγυλές τράπεζες, περιελάμβαναν στοχευμένη θεματολογία, η οποία αφορούσε τόσο τα καίρια ζητήματα από το χώρο της Κοινοτικής Νοσηλευτικής, της Δημόσιας Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και ερευνητικά δεδομένα, μέσα από την έντονη επιστημονική δραστηριότητα των κοινοτικών νοσηλευτών και των φοιτητών νοσηλευτικής. Αξιοσημείωτο δε, ήταν το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν τόσο πρωτότυπες έρευνες από τους φοιτητές των Τμημάτων Νοσηλευτικής, όσο και απολογισμοί ολοκληρωμένων προγραμμάτων κοινοτικής νοσηλευτικής, τα οποία εφαρμόζονται από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος σε πανελλαδική εμβέλεια τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημείο αναφοράς στο επιστημονικό πρόγραμμα, αποτέλεσε η ειδική στρογγυλή τράπεζα, η οποία αφορούσε την εξελικτική πορεία του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και τη μετεξέλιξη του, σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Μέσα από το επιστημονικό πρόγραμμα, αποτυπώθηκαν ρεαλιστικά, οι εξειδικευμένες και πολύτιμες υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται από τους κοινοτικούς νοσηλευτές προς του πολίτες. Παράλληλα δε, αναδείχτηκαν και οι μεγάλες ανάγκες, οι οποίες προκύπτουν από την έλλειψη νοσηλευτών, ώστε οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας να είναι επαρκώς στελεχωμένες, με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να συμβάλλουν τα μέγιστα στις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας, υπήρξε παραγωγικός διάλογος με τους συμμετέχοντες, σχετικά με τρέχοντα ζητήματα της νοσηλευτικής κοινότητας. Κρίθηκε καθομολογία, η ανάγκη για συσπείρωση του κλάδου των κοινοτικών νοσηλευτών είναι αναγκαία και επιτακτική, ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν τα επαγγελματικά κεκτημένα τους και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες προς όφελος των πολιτών αλλά και της νοσηλευτικής κοινότητας. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν απόψεις και νέα δεδομένα από το χώρο της κοινοτικής νοσηλευτικής σε επίπεδο Υπηρεσιών Π.Φ.Υ., Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας, Εξαρτήσεων, Σχολικών νοσηλευτών, Κατ οίκον νοσηλείας, Διασύνδεσης υπηρεσιών υγείας και Πληροφορικής υγείας.
Παράλληλα με τη διεξαγωγή της επιστημονικής εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «In Vivo», από τον Νοσηλευτή κ. Τσελά Στράτο, η οποία απέσπασε πολλά θετικά σχόλια και έδωσε μια ιδιαίτερη χροιά στο χώρο εκδήλωσης.
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Διημερίδας, τόσο οργανωτικά, όσο και επιστημονικά, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε έντονα στη λήξη της επιστημονικής εκδήλωσης, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και ομοψυχίας επιβεβαίωσαν την ετήσια παρουσία τους, στην 3η Διημερίδα Κοινοτικής Νοσηλευτικής – Δημόσιας Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (2019).
Ο στόχος του Επιστημονικού Τομέα Κοινοτικής Νοσηλευτικής – Δημόσιας Υγείας – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος είχε τεθεί στην 1η Διημερίδα Κοινοτικής Νοσηλευτικής (2017), επετεύχθη και πλέον οι κοινοτικοί νοσηλευτές έχουν σταθερή παρουσία στα νοσηλευτικά δρώμενα, υπενθυμίζοντας ότι η Νοσηλευτική Επιστήμη δεν οριοθετείται και δεν περιορίζεται στο χώρο του νοσοκομείου, απεναντίας, προϋπήρχε ανέκαθεν, και ήταν ο συνδετικός κρίκος της κοινωνίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Εκ μέρους της Οργανωτικής & Επιστημονικής Επιτροπής της Διημερίδας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και να ανανεώσουμε εκ νέου τη συνάντησή μας για το επόμενο έτος.