Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος ενημερώνει τα μέλη της ότι μετά την άσκηση διαρκών πιέσεων προς το Υπουργείο Υγείας και την προετοιμασία διεκδίκησης του επιδόματος ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων, το ζήτημα επιλύθηκε νομοθετικά και αποκαταστάθηκε η αντισυνταγματική, άδικη και άνιση μεταχείριση των Νοσηλευτών που εργάζονται στις ΤΟΜΥ και στην ΑΕΜΥ, οι οποίοι δεν λάμβαναν όλοι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 101 του Νόμου 4600/2019 ΦΕΚ Α 43 2019: «Στο άρθρο 18 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) προστίθεται παράγραφος 14 ως εξής: 14. Η οικ. 2/16519/0022/24.2.2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄ 465) εφαρμόζεται κατ’ αντιστοιχία και στο προσωπικό των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄ 38), από την έναρξη της λειτουργίας τους. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό των Μονάδων Υγείας που ανήκουν στην Α.Ε.Μ.Υ. από τη δημοσίευση του παρόντος. Το προσωπικό των προηγούμενων εδαφίων εντάσσεται στην κατηγορία Α΄ της ανωτέρω απόφασης»
Με τη διάταξη αυτή χορηγείται επίδομα 150 ευρώ μηνιαίως στο προσωπικό των ΤΟΜΥ, από την έναρξη λειτουργίας τους, ήτοι αναδρομικά, ενώ δικαιούχοι του ιδίου επιδόματος καθίστανται και οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Υγείας της ΑΕΜΥ ΑΕ.
Η τελική μορφή του κειμένου, που αρχικώς δεν προέβλεπε αναδρομική καταβολή του επιδόματος και δεν περιλάμβανε το προσωπικό των Μονάδων που ανήκουν στην ΑΕΜΥ ΑΕ, είναι αποτέλεσμα του υπομνήματος και της παρουσίας της ΕΝΕ προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στην αρχική του μορφή το άρθρο είχε ως εξής: «14. Η οικ.2/16519/0022/24.02.2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β’ 465) εφαρμόζεται και στο προσωπικό των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α’ 38). Το προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου εντάσσεται στην κατηγορία Α’ της ανωτέρω απόφασης».
Στο υπόμνημα της ΕΝΕ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι είναι επιβεβλημένη η αναδρομική χορήγηση του επιδόματος στους Νοσηλευτές των ΤΟΜΥ από την έναρξη της σύμβασης εργασίας εκάστου και προτάθηκε η προσθήκη ρύθμισης σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος στο νοσηλευτικό προσωπικό και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΟΚΑΝΑ, το νοσηλευτικό προσωπικό της ΑΕΜΥ ΑΕ και του Νοσηλευτικού προσωπικού των ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο.
Πάγια θέση της ΕΝΕ είναι ότι όλοι οι νοσηλευτές που ασκούν εν τοις πράγμασι το νοσηλευτικό επάγγελμα, παρέχοντας νοσηλεία σε ασθενείς, δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής απασχόλησης και προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσει να κινείται μέχρι την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους Νοσηλευτές της χώρας.