Διαχρονικώς η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) επεδίωκε τον εκσυγχρονισμό των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, που είχαν καθιερωθεί κατά το παρελθόν με τις διατάξεις του Νόμου 1579/1985, προκειμένου το πλαίσιο της νοσηλευτικής εξειδίκευσης να εναρμονιστεί τόσο με τα σύγχρονα διδάγματα της νοσηλευτικής επιστήμης, όσο και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Το πάγιο αίτημα της ΕΝΕ τελικώς εισακούστηκε και με τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 58 παρ. 1 του Νόμου 4690/2020 συστάθηκαν νέες νοσηλευτικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένης της ειδικότητας της «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας / Κοινοτικής Νοσηλευτικής».
Εξάλλου με τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων 13 (τελευταίο εδάφιο), 15 και 18 παρασχέθηκε νομοθετική εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Υγείας για την έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία θα προσδιορίζονται διαδικαστικής και ουσιαστικής φύσεως ζητήματα, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων.
Κατ’ εξουσιοδότηση, λοιπόν, των παραπάνω διατάξεων εξεδόθη η υπ’ αριθμ. Γ6α/Γ.Π.39226/30-06-2020 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ Β΄ 2656/30-06-2020) περί του καθορισμού διαδικασίας για την λήψη ειδικότητας α) Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής και β) Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας / Κοινοτικής Νοσηλευτικής.
Κατά της ως άνω υπουργικής απόφασης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ) κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως, θεωρώντας ότι η Κοινοτική Νοσηλευτική αποτελεί αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα των Επισκεπτών Υγείας και όχι των Νοσηλευτών!
Όπως ήταν αυτονόητο η ΕΝΕ παρενέβη στη συγκεκριμένη δίκη, ζητώντας την απόρριψη της αιτήσεως του ΠΣΕΥ, υποστηρίζοντας ότι η Κοινοτική Νοσηλευτική αποτελεί κατεξοχήν αντικείμενο της Νοσηλευτικής. Παράλληλα η ΕΝΕ πρόβαλλε μετ’ επιτάσεως, ότι ο ΠΣΕΥ στερείται του σχετικού εννόμου συμφέροντος για την προσβολή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.
Οι θέσεις της ΕΝΕ έγιναν καθ’ ολοκληρίαν δεκτές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την δημοσιευθείσα απόφασή του απέρριψε την αίτηση του ΠΣΕΥ, έκανε δεκτή την παρέμβαση της ΕΝΕ και επέβαλε σε βάρος του ΠΣΕΥ την δικαστική δαπάνη της ΕΝΕ. Ειδικότερα το ΣτΕ έκρινε, ότι με την κατά τα ανωτέρω υπουργική απόφαση ουδόλως μεταβάλλονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των Νοσηλευτών, με αποτέλεσμα ο ΠΣΕΥ και τα μέλη του να στερούνται του αναγκαίου στοιχείου του εννόμου συμφέροντος για την προσβολή της, όπως ακριβώς είχε υποστηρίξει και η ΕΝΕ.
Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αποτελεί πλήρη δικαίωση της ΕΝΕ και του διαχρονικού αιτήματός της για τον εμπλουτισμό των νοσηλευτικών ειδικοτήτων με την ειδικότητα και της Κοινοτικής Νοσηλευτικής. Κατά τα λοιπά η εν μέσω πανδημίας αναληφθείσα πρωτοβουλία του ΠΣΕΥ για την προσπάθεια ακύρωσης μιας υπουργικής απόφασης περί της Κοινοτικής Νοσηλευτικής, η έκδοση της οποίας επί της ουσίας υπαγορεύτηκε από τις συνθήκες πανδημίας, όπως καταμαρτυρεί και η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 58 του Νόμου 4690/2020, κρίνεται τουλάχιστον ως ατυχής και άκαιρη. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση στην ως άνω πρωτοβουλία δόθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.
Σε συνέχεια, λοιπόν, μιας ακόμη δικαστικής επιτυχίας της ΕΝΕ, η διοίκηση του νομικού προσώπου δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι εξακολουθεί στην πορεία που έχει χαράξει, διεκδικώντας την διαρκή ανάπτυξη της Νοσηλευτικής, αφήνοντας στο περιθώριο όποιον βάλλει κατά των Νοσηλευτών.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης