Η ΕΝΕ ενημερώνει τα μέλη της ότι με τον πολύ πρόσφατο Νόμο 4461/2017 – ΦΕΚ Α 38/2017 τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 50 του Νόμου 4368/2016.
Με το άρθρο 35 του νέου Νόμου, στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 και στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 50 του ν. 4368/2016 (Α΄21) στη φράση «μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων» διαγράφεται η λέξη «σύμφωνη».
Επομένως, οι μετατάξεις του προσωπικού μιας ΔΥ.Πε. σε Φ.Π.Υ.Υ. άλλης Δ.Υ.Πε, γίνονται με κοινή απόφαση των Διοικητών των αντίστοιχων Υ.Πε., μετά από γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η οποία θα είναι πλέον απλή. Σημειώνεται ότι απλή είναι η γνωμοδότηση από το περιεχόμενο της οποίας δεν δεσμεύεται το όργανο που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα. Σ’ αυτήν την περίπτωση το όργανο μπορεί να αποκλίνει από τη γνωμοδότηση, αιτιολογώντας ειδικά τη διαφοροποίησή του.
Επίσης δια του νέου Νόμου επιτρέπεται η μετάταξη και η απόσπαση του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού, πλην του διοικητικού, προσωπικού των Φ.Π.Υ.Υ. των Δ.Υ.Πε., με σκοπό τη συνυπηρέτηση με σύζυγο που υπηρετεί σε Φ.Π.Υ.Υ. της ίδιας ή άλλης Δ.Υ.Πε., μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου, χωρίς να απαιτείται η γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων.
Κατά τα λοιπά, για τη διενέργεια των εν λόγω μετατάξεων και αποσπάσεων εφαρμόζεται η διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 50 του ν. 4368/2016 και στην Α2β/Γ.Π.οικ.22225/22.3.2016 κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β΄839), όπως η απόφαση αυτή συμπληρώθηκε με την Α2β/Γ.Π.οικ.34879/17.5.2016 κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.
Τέλος, για τη μετάταξη του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού, πλην του διοικητικού, προσωπικού των Φ.Π.Υ.Υ. σε υπηρεσίες παραμεθορίων περιοχών απαιτείται απλή έγγραφη βεβαίωση της διοίκησης του φορέα προέλευσης, με την οποία θα πιστοποιείται ότι η εν λόγω μετάταξη δεν επιφέρει δυσμενή συνέπεια στη λειτουργία του φορέα.
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, όπως έχει αναφέρει και στο υπόμνημα που κατατέθηκε προ της ψηφίσεως του ανωτέρω Νόμου θεωρεί θετικές τις ανωτέρω μεταβολές, όπως και κάθε μεταβολή που καθιστά ευχερέστερη την κινητικότητα των Νοσηλευτών, αλλά όχι επαρκείς.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε πληθώρα υπομνημάτων και παρεμβάσεών μας, η επιμήκυνση του χρονικού ορίου από το διορισμό μετά το οποίο επιτρέπονται οι υπηρεσιακές μεταβολές του νοσηλευτικού προσωπικού δια του άρθρου 50 του Νόμου 4368/2016 ήταν αντικείμενη στην αρχή της ισότητας. Η διάταξη του Ν. 4223/2013 που καθιέρωνε όριο δύο ετών από το διορισμό κακώς καταργήθηκε και επανήλθε σε ισχύ ο περιορισμός της πενταετίας από το διορισμό ή από προηγούμενη μετάταξη-που είχε καθιερωθεί δια του άρθρου 10 του Ν. 3252/2009-με εξαίρεση τις αμοιβαίες μετατάξεις, τις μετατάξεις σε παραμεθόριες περιοχές και τις μετατάξεις για λόγους υγείας του μετατασσόμενου,του/της συζύγου ή των τέκνων.
Δια της απαγόρευσης απομάκρυνσης των νοσηλευτών από τη θέση τους επί μια πενταετία, παραβιάζονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα και εισάγεται μη αναγκαία εξαίρεση από αρχή της ισότητος. Τα δε προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιχειρήθηκε να επιλυθούν δεν επιλύονται δια της «θυσίας» των ίδιων των επιστημόνων που το υπηρετούν, μέσω της εξαίρεσης κατηγοριών υπαλλήλων από την κινητικότητα, χωρίς τη θέσπιση άλλης ρύθμισης. Η κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικά και από διεθνείς συμβάσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Νοσηλευτών δεν αποτελεί λύση, αλλά εξουθένωση και απαξίωση ενός κλάδου επιστημόνων.
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, θα εξακολουθήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της την προσπάθεια άρσης των ανωτέρω αδικιών και ανισοτήτων.