Μετά από αναφορές σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΚΠΠΑ- Μονάδα Δυτικής Αττικής- και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νοσηλευτές, τόσο αναφορικά με το καθεστώς εργασίας, όσο και με τις συνθήκες παραμονής και περίθαλψης των ασθενών, ως το επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας και το θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων τους, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Οι Νοσηλευτές μας αναφέρθηκε ότι ασκούν τα καθήκοντά τους σε θέσεις ευθύνης, χωρίς να λαμβάνουν το προβλεπόμενο από το Νόμο επίδομα θέσης, εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής αναστάτωσης, μετακινούμενοι συχνά σε διάφορες μονάδες, ασκούν καθήκοντα άλλων κλάδων υπαλλήλων, χωρίς να τηρείται η διοικητική ιεραρχία, το καθηκοντολόγιο και κανόνες ασφαλούς στελέχωσης, ενώ δεν τους χορηγούνται τα απαραίτητα (στολές κλπ). Προσφάτως δε, μη σύννομα καθαιρέθηκε αναιτιολόγητα η επί σειρά ετών Διευθύνουσα ΝΥ και καθιερώθηκε σύστημα κατά το οποίο τον συντονισμό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας αναλαμβάνει ανά 6μηνο μια εκ των πέντε ΤΕ υπεύθυνες των τμημάτων με σειρά αρχαιότητας.
Η κατάσταση μας αναφέρθηκε ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια υποστελέχωσης, με την αναλογία να είναι ένας νοσηλευτής για 30-40 ασθενείς κατά τη νυχτερινή βάρδια και ένας ή δύο νοσηλευτές για 30-40 ασθενείς κατά την απογευματινή βάρδια, ενώ υπάρχουν τμήματα στα οποία κάποιες βάρδιες στελεχώνονται μόνο με βοηθούς Νοσηλευτών.
Αποτέλεσμα της τραγικής αυτής υποστελέχωσης είναι η πρόκληση σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων και η σωματική και ψυχολογική εξουθένωση των Νοσηλευτών, οι οποίοι καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, παρέχοντας νοσηλεία σε ασθενείς με βαρύτατη νοητική υστέρηση, αυτισμό μη αυτοϋπηρετούμενους και κατακεκλιμένους και γενικότερα περιστατικά παθολογικής φύσης.
Επιπροσθέτως μας αναφέρθηκε ότι στη Μονάδα είναι ανεπαρκής εως ανύπαρκτη η ιατρική κάλυψη, καθώς υπάρχει μόνο ένας φυσίατρος κατ’ επίσκεψιν και ένας καρδιολόγος που έρχεται δυο φορές την εβδομάδα και ένας κατ’ επίσκεψιν παθολόγος που καλύπτει μονάδες σε όλη την Αττική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην Μονάδα ένας ψυχίατρος, προσέρχεται περιοδικά. Το νοσηλευτικό προσωπικό μας καταγγέλθηκε ότι συντάσσει διακομιστήρια με τηλεφωνικές εντολές ιατρού και διακομίζει ασθενείς σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, διότι από το μεσημέρι και μετά δεν υπάρχει ιατρός στην Μονάδα.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι συντρέχει περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για τη νόμιμη άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος και την νόμιμη άσκηση των νοσηλευτικών καθηκόντων, τη νόμιμη στελέχωση των τμημάτων, αλλά και των θεμελιωδών κανόνων σχετικά με την άσκηση καθηκόντων ευθύνης και τη διοικητική ιεραρχία, ενώ τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σχετιζόμενα με την προστασία της δημόσιας υγείας και προκαλούνται αν μη τι άλλο ερωτηματικά αναφορικά με την τύχη αυτών των βαρέως πασχόντων ασθενών που χρήζουν ποιοτικής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.
Ειδικότερα:
1. Τα υπηρεσιακά καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Νοσηλευτών περιγράφονται κατά τρόπο περιοριστικό από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 351/1989.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι φέροντες τον τίτλο του Νοσηλευτή, όπως αυτός καθιερώθηκε από το άρθρο 5§2 Α του Νόμου 1579/1985, είναι αρμόδιοι για τη διενέργεια νοσηλευτικών πράξεων που γίνονται με δική τους απόφαση και ευθύνη εκτέλεσης προς κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου σαν βιοψυχοκοινωνική οντότητα, στους τομείς υγιεινής του ίδιου και του περιβάλλοντός του, ασφάλειας, άνεσης, υποβοήθησης οργανικών λειτουργιών και διατήρησης ισοζυγίων του.
Στις πράξεις αυτές περιλαμβάνεται η παροχή ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης φροντίδας σε κλινήρεις αρρώστους, όλων των ηλικιών, που πάσχουν από διάφορα νοσήματα, η λήψη νοσηλευτικών μέτρων και επίβλεψη ανάπαυσης και ύπνου, η λήψη μέτρων για πρόληψη και φροντίδα επιπλοκών από μακροχρόνια κατάκλιση, η κάλυψη των αδυναμιών αυτοφροντίδας, η υποβοήθηση και φροντίδα λειτουργιών εντέρου και ουροδόχου κύστης, η λήψη νοσηλευτικών μέτρων για παραγωγή αναπνευστικής λειτουργίας, η στενή παρακολούθηση αρρώστων για έγκαιρη διαπίστωση δυσχερειών ή επιπλοκών από τη νόσο, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα θεραπευτικά σχήματα, η λήψη μέτρων για πρόληψη ατυχημάτων στο χώρο παροχής νοσηλευτικής φροντίδας, η απομόνωση και δήλωση αρρώστου με λοιμώδες νόσημα, η προθανάτια υποστήριξη και φροντίδα του αρρώστου και μεταθανάτια φροντίδα του αρρώστου στο θάλαμο και υποστήριξη της οικογένειας, η σίτιση αρρώστου με όλους τους τρόπους, η εφαρμογή φυσικών μέσων για πρόκληση υποθερμίας, η εκπαίδευση και παροχή βοήθειας στον άρρωστο με σκοπό την αυτοφροντίδα, η εκπαίδευση και παροχή βοήθειας στους οικείους του αρρώστου με σκοπό τη συνέχιση της φροντίδας στο σπίτι, η φροντίδα και υποστήριξη του αρρώστου όταν υπάρχει χρόνιο ή ανίατο νόσημα, η βοήθεια στην επικοινωνία μεταξύ αρρώστου, οικογένειας, γιατρού, προσωπικού του νοσοκομείου και άλλων κοινωνικών ιδρυμάτων, η διενέργεια γραπτής και προφορικής ενημερωτικής επικοινωνίας με τα μέλη της υγειονομικής ομάδας και άλλους συναφείς Οργανισμούς. Περαιτέρω, έχουν την ικανότητα λόγω σπουδών και πρακτικής εμπειρίας να εκτελούν και πιο περίπλοκες πράξεις κατ’εφαρμογή του θεραπευτικού προγράμματος, όπως : μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του νοσηλευτή, χορήγηση φαρμάκων από όλες τις οδούς, πλήρης παρεντερική θρέψη, θεραπευτικά λουτρά, βρογχική παροχέτευση εκκρίσεων. Σε απουσία γιατρού, οι Νοσηλευτές εφαρμόζουν τις πρώτες βοήθειες και εφαρμόζουν πρωτόκολλο επειγουσών ενεργειών σε χώρους ή μονάδες όπου δεν είναι σπάνια προβλεπτά οξέα συμβάντα.
Η απαρίθμηση των νοσηλευτικών πράξεων στο ανωτέρω ΠΔ είναι ειδική και περιοριστική, μη επιδεχόμενη, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε διασταλτική ερμηνευτική εκδοχή.
Μεταξύ των ρητώς περιγραφομένων επαγγελματικών δικαιωμάτων και καθηκόντων των Νοσηλευτών του άρθρου 1 δεν περιλαμβάνονται καθήκοντα που κατά το Νόμο αποτελούν ιατρικές πράξεις και η ανάθεση των καθηκόντων αυτών στους Νοσηλευτές που λαμβάνει χώρα δεν είναι σύννομη.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του πδ 210/2001 οι πράξεις που περιγράφονται σε αυτό-καθήκοντα βοηθών νοσηλευτών- πραγματοποιούνται από το βοηθό νοσηλευτή, «με ανάθεση από τον υπεύθυνο νοσηλευτή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπό την προϋπόθεση ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο νοσηλευτής.»
Από το νόμο προκύπτει επομένως ότι είναι παράνομη η εκτέλεση βάρδιας μόνο από Βοηθό Νοσηλευτή, χωρίς να υπηρετεί και Νοσηλευτής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
3. Αναφορικά με το σύστημα εκ περιτροπής ανάληψης καθηκόντων ευθύνης, αυτό αποτελεί υποβάθμιση και απαξίωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ταυτόχρονα συνιστά παράνομη ανάκληση μιας νόμιμης ευμενούς πράξης- της πράξης ορισμού της Διευθύνουσας ΝΥ– χωρίς να συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, αναρμοδίως και χωρίς νόμιμο έρεισμα.
Τέλος, το σύστημα αυτό καθιερώνεται με επίκληση εφαρμογής του σε άλλο νομικό πρόσωπο, χωρίς να αναφέρεται το νομοθετικό έρεισμα της καθιερούμενης μορφής καταμερισμού των καθηκόντων ευθύνης, η οποία δεν προβλέπεται σε καμία διάταξη του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου.
5. Ομοίως παραβιάζονται οι διατάξεις των άρθρων 66 του Υπαλληλικού Κώδικα για τη μετακίνηση υπαλλήλων και οι διάταξης του Νόμου 4354/2015 για την καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης, το οποίο κατά απόλυτα κρατούσα γνώμη, αποκρυσταλλωμένη σε δεκάδες εγκυκλίους της Διοίκησης, καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο σε συνάρτηση με την εν τοις πράγμασι άσκηση των καθηκόντων ευθύνης.
************************************************************************
Επειδή επομένως λαμβάνουν χώρα σοβαρές παραβάσεις της Νομοθεσίας σε όλα τα επίπεδα.
Επειδή είναι αδύνατον το αριθμητικά ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό να είναι σε θέση να εκπληρώσει άρτια τα καθήκοντά του, όσο καλή διάθεση και αν έχει.
Επειδή οι Νοσηλευτές είναι επιστήμονες υγείας και χρήζουν σεβασμού της επαγγελματικής τους υπόστασης και της ανθρώπινης οντότητάς τους.
Επειδή τίθενται ζητήματα παράνομης ανάθεσης αλλοτρίων καθηκόντων στους Νοσηλευτές.
Επειδή θίγεται το κύρος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Επειδή έχουν ανακύψει ζητήματα αναγόμενα στην προστασία της δημόσιας υγείας και δη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προστασία κατοχυρωμένη στο άρθρο 21 του Συντάγματος.
Επειδή έχουμε θεσμική υποχρέωση παρέμβασης, έχοντας ως έναν εκ των καταστατικών σκοπών την προάσπιση των δικαιωμάτων ων νοσηλευτών αλλά και την εξασφάλιση υψηλής στάθμης φροντίδας και υγείας στο κοινωνικό σύνολο και την συμβολή στην προστασία της υγείας του Ελληνικού Λαού.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Διαμαρτυρόμαστε για την ανωτέρω προσβολή των δικαιωμάτων των μελών μας και τη μη τήρηση της Νομοθεσίας, αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς -τους οποίους δεν επισκέπτεται καν ιατρός, με τη φροντίδα τους να επαφίεται στην ευσυνειδησία των ελάχιστων υπηρετούντων υπαλλήλων και σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας