Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος κατόπιν πρόσκλησης από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), το οποίο εξειδικεύεται σε ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας σε επείγουσες καταστάσεις (http://www.unfpa.org/), σε συνεργασία στην Ελλάδα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συμμετείχε στο τετραήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών για ζητήματα κλινικής διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας που έλαβε χώρα από τις 28-31 Μαρτίου 2017, στο Royal Olympic Hotel στην Αθήνα.
Το πολύ ενδιαφέρον και απαιτητικό σεμινάριο ασχολήθηκε με την συνολική διαχείριση των επιζώντων έμφυλης βίας (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση), περιλαμβάνοντας όλα τα στάδια από την αρχή της υποδοχής τους στο σύστημα υγείας, έως την τελική διευθέτηση όλων των θεμάτων που προκύπτουν στη διάρκεια της φροντίδας τους.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε αναφορά:
- Στην διενέργεια κλινικού ελέγχου για τον έλεγχο τραυματισμών, μωλώπων, εκδορών και αιματολογικού ελέγχου για την διαπίστωση έκθεσης στον ιό HIV, στον ιό της ηπατίτιδας Β, ή σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).
- Στην αναγκαιότητα χορήγησης προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής σε επιζώντες που εκτέθηκαν στον ιό ή που έχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν εκτεθεί. Η αγωγή (PEP) πρέπει να δίνεται τις πρώτες 72 ώρες, ενώ αρμόδιο συντονιστικό όργανο για το θέμα αυτό θεωρείται το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας υποχρεούνται να έχουν αντιρετροϊκή αγωγή στο φαρμακείο τους, τουλάχιστον για την κάλυψη του προσωπικού τους σε περίπτωση έκθεσης.
- Στη χορήγηση επείγουσας αντισυλληπτικής αγωγής εντός 120 ωρών από το συμβάν. Αυτή περιλαμβάνει το χάπι της επόμενης ημέρας ή σπείραμα χαλκού που τοποθετείται από ειδικό γιατρό (γυναικολόγο).
- Στη χορήγηση προφυλακτικής αντιβιοτικής αγωγής για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ) και στον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
- Στην ενημέρωση – συζήτηση με τον επιζώντα για τη δυνατότητα ποινικής δίωξης του/των δραστών. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ενημερωθεί ο ιατροδικαστής και ο εισαγγελέας για την έναρξη των διαδικασιών δίωξης. Σε περιπτώσεις που ο επιζών είναι ανήλικος ενημερώνεται υποχρεωτικά ο ιατροδικαστής και ο εισαγγελέας ανηλίκων από την κοινωνική ή την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου.
- Στη συμβουλευτική και υποστήριξη του επιζώντα σε όλη τη διάρκεια της φροντίδας του. Δίνεται πληροφοριακό υλικό για την αναζήτηση περαιτέρω βοήθειας σε ψυχολογικά θέματα, παραπομπή σε ομάδες στήριξης, ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων ατόμων κτλ.
- Στην ενημέρωση για τη διενέργεια νέου κύκλου εξετάσεων μετά την πάροδο κάποιων εβδομάδων από το περιστατικό, την εξασφάλιση νέου ραντεβού με τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για το απαραίτητο follow-up.
Η συγκεκριμένη διαδικασία διαχείρισης βασίζεται στα διεθνή guidelines και απαιτείται προσαρμογή, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα να αναφερθούν τα κενά και τα ελλείμματα που υπάρχουν στην Ελλάδα στα διάφορα στάδια αυτής της διαχείρισης, όπως της έλλειψης σκευασμάτων PEP και του απαραίτητου έντυπου ενημερωτικού υλικού, του κακού συντονισμού των υπηρεσιών υγείας μεταξύ τους κ.α..
Στο σεμινάριο συμμετείχαν κι άλλοι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας, γιατροί, ψυχολόγοι, μαίες, κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονταν σε σημεία συγκέντρωσης προσφύγων, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε σε δημόσια νοσοκομεία και την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος εκπροσώπησαν οι κες Χονδράκη Παρασκευή και Τυράκη Λυδία από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Ά Ψυχιατρική κλινική ΕΚΠΑ).
Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την πρόσκληση προς της ΕΝΕ