Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85 παρ. 1 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει μετά την θέση σε ισχύ του Νόμου 4369/2016, «Για την επιλογή προϊσταμένων λαμβάνονται υπόψη τέσσερις (4) ομάδες κριτηρίων: α) Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης, β) μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης, γ) μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και δ) μοριοδότηση βάσει συνέντευξης».
Επιπλέον, σύμφωνα με την περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του ως άνω άρθρου 85, «Η μοριοδότηση του κριτηρίου της αξιολόγησης που προβλέπεται εξάγεται με βάση το μέσο όρο των εκθέσεων αξιολόγησης της τελευταίας τριετίας. Ειδικά, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου το κριτήριο αξιολόγησης δεν λαμβάνεται υπόψη. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη το κριτήριο της αξιολόγησης, ο υποψήφιος προϊστάμενος πρέπει να έχει αξιολογηθεί με τις διατάξεις του παρόντος τουλάχιστον για δύο αξιολογικές περιόδους, οπότε και λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των εκθέσεων αξιολόγησης των δύο αυτών περιόδων. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από την Αξιολόγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 μόρια, κατόπιν της απαιτούμενης αναγωγής της βαθμολογίας στην κλίμακα του χίλια (1.000)».
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 1 περίπτωση γ΄ του Νόμου 4369/2016, «Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζεται το κριτήριο της περίπτωσης γ’ (μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης) της παραγράφου 1 του άρθρου 85 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/2007 (…)».
Εκ των ανωτέρω ρυθμίσεων προκύπτει, ότι η αξιολόγηση αποτελεί πράγματι κριτήριο που συνεκτιμάται και μοριοδοτείται προκειμένου περί της επιλογής υπαλλήλων για την κατάληψη θέσεων ευθύνης, δηλαδή για τις κρίσεις προϊσταμένων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ρητή πρόβλεψη των μεταβατικού περιεχομένου διατάξεων του άρθρου 30 του Νόμου 4369/2016, το συγκεκριμένο κριτήριο της αξιολόγησης δεν λαμβάνεται υπόψη ειδικώς κατά την πρώτη εφαρμογή του εν λόγω Νόμου, ήτοι κατά την πρώτη εφαρμογή του άρθρου 85 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, αμέσως μετά την θέση σε ισχύ του Νόμου 4369/2016.
Περαιτέρω, η υπ’αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.32.14/758/οικ.17259/26-05-2017 Εγκύκλιος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «Οι εκθέσεις αξιολόγησης, που θα συνταχθούν κατ’ εφαρμογή των προαναφερομένων διατάξεων, λαμβάνονται υπόψη εν γένει για τις επιλογές προϊσταμένων όλων των επιπέδων κατά τη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων ως μοριοδοτούμενο κριτήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1.γ του άρθρου 85 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει (…)».
Η συγκεκριμένη αναφορά, εφόσον δεν καταλαμβάνει τις κρίσεις προϊσταμένων κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος επιλογής, ευρίσκεται σε αρμονία με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Εξάλλου θα πρέπει να παρατηρηθεί, ότι σύμφωνα με την ακριβή διατύπωση της εγκυκλίου, οι εκθέσεις αξιολόγησης λαμβάνονται υπόψη εν γένει για τις επιλογές προϊσταμένων. Εφόσον, λοιπόν, πρόκειται περί μιας γενικής τοποθέτησης, καταρχήν δεν παρατηρείται αντίθεση με τις ρυθμίσεις του Νόμου 4369/2016.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η εγκύκλιος καταλήγει στην φράση «παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εφαρμογή των διατάξεων αξιολόγησης των υπαλλήλων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή της ως εργαλείου για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης». Ως εκ τούτου δεν προκύπτει ευθέως, ότι η εγκύκλιος υπαγορεύει την χρησιμοποίηση του κριτήριου της αξιολόγησης για τις τρέχουσες κρίσεις προϊσταμένων, κατά παράβαση των προαναφερθεισών μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 1 περίπτωση γ΄ του Νόμου 4369/2016.
Σε κάθε περίπτωση και προς άρση πάσης αμφιβολίας δέον όπως διευκρινιστεί για ακόμη μια φορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ότι το συγκεκριμένο κριτήριο της αξιολόγησης δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα περί επιλογής προϊσταμένων, όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους από τις διατάξεις του Νόμου 4369/2016.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας