Ενόψει της εμμονικής και σε κάθε περίπτωση αλυσιτελούς διάθεσης ορισμένων να επικαλούνται εν έτει 2019 την υπ’αριθμ. 107 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του έτους 2009, εν σχέσει με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της εγγραφής των νοσηλευτών στα μητρώα της ΕΝΕ και των ενδεχόμενων συνεπειών της μη εγγραφής, προς οριστική αποκατάσταση της νομικής πραγματικότητας επισημαίνονται τα ακόλουθα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη υπ’αριθμ. 1488/2017 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, «Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων του ν. 3919/2011 με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3252/2004 συνάγεται ότι από το οριζόμενο στο άρθρο 3 του ν.3919/2011 χρονικό σημείο καταργήθηκε η υποχρέωση λήψεως προηγούμενης διοικητικής αδείας για την άσκηση του επαγγέλματος του νοσηλευτή – νοσηλεύτριας, τα δε ενδιαφερόμενα για την άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος πρόσωπα υποβάλλουν αναγγελία ενάρξεως ασκήσεως επαγγέλματος στην αρμόδια διοικητική αρχή, η οποία πρέπει να συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, και από την βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα της Ε.Ν.Ε.».
Και το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζει το σκεπτικό του αναφέροντας τα εξής χαρακτηριστικά : «Ειδικότερα, εφ’ όσον στην εν λόγω διάταξη δεν ορίζεται ρητώς το αντίθετο, συνάγεται ότι ο νομοθέτης δεν θέλησε να εξαιρέσει ειδικώς αυτήν την κατηγορία δικαιουμένων να ασκούν το επάγγελμα του νοσηλευτή προσώπων από την υποχρέωση, την οποία υπέχουν όλες οι λοιπές κατηγορίες πτυχιούχων νοσηλευτών, για την εγγραφή τους στην Ε.Ν.Ε., η οποία, ως επαγγελματική οργάνωση των νοσηλευτών με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, αποτελεί φορέα δημόσιας εξουσίας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, και με την αρμοδιότητα ασκήσεως πειθαρχικού ελέγχου επί των μελών του για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων της νομοθεσίας περί νοσηλευτών, καθώς και του Κώδικα Νοσηλευτικής Δεοντολογίας».
Άπαντα τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται πλήρως και από την υπ’αριθμ. 497/2019 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Εκ των ως άνω πλέον πρόσφατων νομολογιακών πορισμάτων, που έχουν κρίνει με ισχύ δεδικασμένου, καθίσταται παραπάνω από σαφές, ότι η εγγραφή στα μητρώα της ΕΝΕ είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως τους νοσηλευτές, ενώ η ΕΝΕ αναδεικνύεται ως φορέας δημόσιας εξουσίας, επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, και με τον πειθαρχικό έλεγχο όλων των νοσηλευτών.
Κατά το μέρος τούτο η υπ’αριθμ. 107/2009 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι τουλάχιστον παρωχημένη και ανεπίκαιρη, δεν παράγει κάποια δεσμευτική ισχύ, είναι άγνωστο εάν γίνεται εισέτι αποδεκτή από το Υπουργείο Υγείας, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν βαίνει υπεράνω της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων, που έχουν αποφασίσει με ισχύ δεδικασμένου, που δεσμεύει τους πάντες.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πλήρως και πανηγυρικώς με την εντελώς πρόσφατη υπ’αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/ΠΡΟΣ/281/14935/24-04-2019 Εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω στοιχείων ουδέν περιθώριο αμφιβολίας καταλείπεται, περί του υποχρεωτικού χαρακτήρα της εγγραφής στα μητρώα της ΕΝΕ όλων ανεξαιρέτως των νοσηλευτών και της συνεπαγόμενης πειθαρχικής ευθύνης, όσων παραλείπουν την εγγραφή τους.
Συμπερασματικά, όσοι υποστηρίζουν τα αντίθετα εκτίθενται, κατά το μέρος που παραπληφορούν τους νοσηλευτές, διαδίδοντας εντελώς εσφαλμένες και νομικά αβάσιμες απόψεις.