Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στις 29/10/2010 η Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησε συνάντηση με θέμα τις εξελίξεις στην αξιολόγηση της εφαρμογής από τα κράτη μέλη, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (Ε.Ο.) 36/2005 για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας για την αναθεώρηση της Ε.Ο. 36/2005 που θα ολοκληρωθεί το 2012. Η πρώτη φάση αφορά στην αξιολόγηση της Ε.Ο. από τα κράτη μέλη και την διακρατική ανταλλαγή εμπειριών από την εφαρμογή της μέχρι τις μέρες μας. Η σύνταξη των τελικών εκθέσεων εμπειρίας για κάθε επάγγελμα που αναφέρεται στην Ε.Ο. ανατέθηκε από την Γ.Δ. της Εσωτερικής Αγοράς σε αντίστοιχες Επαγγελματικές Ενώσεις, για τη Νοσηλευτική ανατέθηκε στο Nursing & Midwifery Council (NMC), την αντίστοιχη Ένωση της Μ. Βρετανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της Ελλάδας δεν συμμετείχε στην διαδικασία κανένα από τα επαγγέλματα υγείας λόγω του ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα εμπειρία από την εφαρμογή της οδηγίας αφού αυτή ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία σχετικά πρόσφατα (25 Μαΐου 2010), με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 38, ΦΕΚ 78 Α’. Ως εκ τούτου το Υπουργείο Υγείας απάντησε με το υπ. αριθ. πρωτ. Υ7α/Γ.Π 81298 – 27-8-2010 έγγραφό του για όλα τα επαγγέλματα υγείας (νοσηλευτές, γιατρούς, φαρμακοποιούς κ.λπ.).
Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Οργανισμών και Επαγγελματικών Οργανώσεων και όχι σε επίπεδο επαγγελματικών φορέων. Ως εκ τούτου η ΕΝΕ εκπροσωπήθηκε από τη FEPI (European Council of Nursing Regulators), η οποία παρέστη καταθέτοντας εγγράφως τις θέσεις των νοσηλευτών της Ευρώπης απέναντι στη Ε.Ο. και την ανάγκη αναθεώρησής της, καθώς και την επίσημη θέση της για τη διαδικασία και την θεματική, της αξιολόγησης και της πορείας μέχρι την αναθεώρηση της Ε.Ο. 36/2005. Στόχος της επιτροπής είναι η διαβούλευση με όλους του εμπλεκόμενους φορείς και η έκδοση Πράσινης Βίβλου μέχρι το Φθινόπωρο του 2011. Επίσης, το σύστημα πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (Internal Market Information System – IMI), το οποίο χρησιμοποιεί και η ΕΝΕ, θεωρείται καλή λύση για τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
Επόμενο βήμα ήταν η συνάντηση της Επιτροπής για την Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων, στις Βρυξέλλες στις 7-12-2010, αναφορικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης – επικαιροποίησης των προϋποθέσεων εκπαίδευσης για τα «τομεακά επαγγέλματα» (ιατροί, νοσηλευτές γενικής φροντίδας, οδοντίατροι, κτηνίατροι, μαίες, φαρμακοποιοί και αρχιτέκτονες). Η συνάντηση έγινε σε επίπεδο Εθνικών Συντονιστών και η Ελλάδα συμμετείχε με εκπρόσωπο του τμήματος Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Υπουργείου Παιδείας.
Αυξημένο ενδιαφέρον υπάρχει και για την επαγγελματική κάρτα (ταυτότητα). Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί ειδική, ολιγομελής επιτροπή όπου θα αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την πιθανότητα της έκδοσης από τις Επαγγελματικές Ενώσεις, της Επαγγελματικής Κάρτας με Ευρωπαϊκή ισχύ. Στην εν λόγω επιτροπή μέλος είναι το CEPLIS (European Council of the Liberal Professions) και η ENE θα προβάλει τις θέσεις της μέσω της FEPI και του CEPLIS του οποίου είναι μέλος.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας