Στην ιστοσελίδα:
http://www.delta-iek.gr/epaggelmata-ygeias#noshleytikh-traymatologias-20
του ιδιωτικού Ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης ΔΕΛΤΑ μεταξύ των ειδικοτήτων που αποκτώνται με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτήν περιλαμβάνεται και αυτή του Νοσηλευτή Τραυματολογίας. Συγκεκριμένα, στην ανάλυση της ανωτέρω ειδικότητας αναφέρεται:
«Νοσηλευτική Τραυματολογίας
Το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας έχει ανάγκη από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η άσκηση του επαγγέλματος του Νοσηλευτή αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα και προσφορά προς το συνάνθρωπο, προσφέροντας ηθική ικανοποίηση στον επαγγελματία που το ασκεί. Οι νοσηλευτές είναι απαραίτητοι συνεργάτες των γιατρών και περιποιούνται με κάθε τρόπο τους ασθενείς: μεταφορά τραυματιών, παροχή πρώτων βοηθειών, περιποίηση τραυμάτων, νοσηλεία, καθημερινή φροντίδα, αποθεραπεία, έλεγχος και καταγραφή της πορείας των ασθενών..
Ειδικότητα
Καθώς η παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας είναι υψίστης σημασίας, ο επαγγελματίας Νοσηλευτής θα είναι πάντοτε περιζήτητος από τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία. Μπορεί να απασχοληθεί σε όλες τις επιμέρους κλινικές: ορθοπεδική, παθολογική, παιδιατρική, γυναικολογική, καθώς και στο χώρο του χειρουργείου. Το πρόγραμμα σπουδών του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ συνδυάζει πρακτική εξάσκηση στα σύγχρονα εργαστήρια της ειδικότητας με νοσηλευτική άσκηση στα συνεργαζόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των μελλοντικών επαγγελματιών
Δουλειά
Οι επαγγελματίες –απόφοιτοι του κλάδου, απολαμβάνουν ένα σταθερό και προσοδοφόρο επάγγελμα. Έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν σε κάθε τύπου νοσηλευτικά ιδρύματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το Κρατικό Δίπλωμα δίνει δικαίωμα συμμετοχής με μόρια στις προκηρύξεις του Δημοσίου, για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα. …
Ο απόφοιτος Νοσηλευτικής μπορεί να εργαστεί σε:
• Ιδιωτικά και δημόσια Νοσοκομεία
• Κλινικές
• Διαγνωστικά και Ιατρικά κέντρα
• Κέντρα Αποκατάστασης
• Μονάδες Α‘ βοηθειών (που λειτουργούν σε αθλητικά κέντρα, χιονοδρομικά κέντρα, παραθαλάσσια θέρετρα, κατασκηνώσεις, βιομηχανικές μονάδες, συνεργεία κ.α.)
• Κέντρα Υγείας
• Αποκλειστικά στη φροντίδα – περιποίηση ασθενών στο σπίτι
Α. Ο επαγγελματικός τίτλος του «νοσηλευτή».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5§2 Α του Νόμου 1579/1985: «από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καθιερώνεται ο επαγγελματικός τίτλος του νοσηλευτή και νοσηλεύτριας στους πτυχιούχους ή διπλωματούχους των: α) Τμημάτων νοσηλευτικής Α.Ε.Ι. β) Νοσηλευτικών τμημάτων Τ.Ε.Ι. γ) Τέως ανώτερων σχολών αδελφών νοσοκόμων επισκεπτριών αδελφών νοσοκόμων, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κ.Α.Τ.Ε.Ε. δ) Ισότιμων σχολών αλλοδαπής των αντίστοιχων σχολών α, β, γ.».
Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΤΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του πδ 210/2001: Από τη δημοσίευση του παρόντος καθιερώνεται ο επαγγελματικός τίτλος του Βοηθού Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας στους κατόχους πτυχίων των: …. 3. Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.Ε.Κ.) Νοσηλευτικής (Τ.Ε.Ε.).
Προς αποφυγή κάθε είδους σύγχυσης, την οποία ίσως να έχει δημιουργήσει η ίδια η διατύπωση των διατάξεων του πδ 210/2010 πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ειδικότητες που αυτό προβλέπει είναι οι ακόλουθες: “Νοσηλευτική Τραυματολογία”, “Νοσηλευτική Ογκολογικών Παθήσεων”, “Νοσηλευτής Χειρουργείου”, “Νοσηλευτική Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις”, και “Νοσηλευτική Μονάδων Εντατικής Θεραπείας” των Ι.Ε.Κ.. Οι ειδικότητες αυτές, σε κάθε περίπτωση είναι τίτλοι ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ και όχι νοσηλευτών, καθώς από το ίδιο το κείμενο του πδ 210/2001 ονομάζονται: «διπλωματούχοι των ειδικοτήτων “Νοσηλευτής Χειρουργείου”, “Νοσηλευτική Τραυματολογία“, “Νοσηλευτική Ογκολογικών Παθήσεων”, “Νοσηλευτική ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις” και “Νοσηλευτική Μονάδων Εντατικής Θεραπείας” των Ι.Ε.Κ.» και όχι νοσηλευτές.
Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι απόφοιτοι του ανωτέρω ιδιωτικού ΙΕΚ έχουν τον επαγγελματικό τίτλο του βοηθού νοσηλευτή και σε καμία περίπτωση του νοσηλευτή και αυτό θα έπρεπε να καθίσταται σαφές στην ανωτέρω ιστοσελίδα, στην οποία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και ο επαγγελματικός τίτλος του Νοσηλευτή χρησιμοποιείται πολλάκις, παρά το Νόμο.
Β. Οι νοσηλευτικές ειδικότητες:
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ 2 Β του Ν. 1579/1985: «Για τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες ορίζονται οι παρακάτω ειδικότητες: α) Ειδικότητα νοσηλευτικής παθολογικής. β) Ειδικότητα νοσηλευτικής χειρουργικής γ) Ειδικότητα νοσηλευτικής παιδιατρικής. δ) Ειδικότητα νοσηλευτικής ψυχικής υγείας. ….. 3. Για την άσκηση της νοσηλευτικής ειδικότητας απαιτείται ειδική εκπαίδευση και χορήγηση αντίστοιχου τίτλου ειδικού νοσηλευτή. Τίτλος ειδικού νοσηλευτή χορηγείται σε απόφοιτους των ανώτερων νοσηλευτικών σχολών, των αντίστοιχων τμημάτων των Τ.Ε.Ι. και των Α.Ε.Ι. 4. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση τίτλου ειδικού νοσηλευτή, η διάρκεια και το περιεχόμενο της αντίστοιχης εκπαίδευσης, ο αριθμός των εκπαιδευομένων κατά ειδικότητα, οι μονάδες όπου παρέχεται η εκπαίδευση, ο τρόπος και η διαδικασία τοποθέτησης των ειδικευόμενων νοσηλευτών στις μονάδες αυτές και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. 5. Η εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης νοσηλευτών για λήψη τίτλου ειδικού σε νοσηλευτικές ειδικότητες σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού αρχίζει από την 1.1.1987.»
Στην Αριθ. Α4/203/Β` 106/1988 απόφαση του Υπουργού ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛ/ΣΕΩΝ, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση τίτλου ειδικού νοσηλευτή. Ειδικότερα προβλέπεται:
« Αρθρο 1ο. Για την επιλογή προς απόκτηση μιας από τις αναφερόμενες στο Αρθρο 5 του Ν. 1579/85 ειδικότητες, απαιτούνται: α. Πτυχίο ή δίπλωμα μιας από τις αναφερόμενες Σχολές της παρ. 2 Κεφ. Α του προαναφερθέντος άρθρου ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής. “β. Διετής τουλάχιστον ευδόκιμος υπηρεσία νοσηλευτού, στον ευρύτερο χώρο της Υγείας (Νοσηλευτικά ή Προνοιακά Ιδρύματα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, ΙΚΑ, ΠΙΚΠΑ, Ξενώνες Ψυχικής Υγείας κ.λ.π.)”. γ. Ο ενδιαφερόμενος να υπηρετεί κατά το χρόνο επιλογής για ειδικότητα στα πιο πάνω ιδρύματα και να ασχολείται με έργα νοσηλευτή. δ. Ο ενδιαφερόμενος να μην έχει υπερβεί κατά το χρόνο της επιλογής το 45ο έτος της ηλικίας του.Άρθρο 2ο: Τις κατά τις διατάξεις της παρούσας ειδικότητες όλα τα νοσηλευτικά ή λοιπά Ιδρύματα που έχουν κριθεί, κατά νόμο για να δίνουν πλήρη ειδικότητα ιατρών στις ιατρικές ειδικότητες παθολογίας, χειρουργικής, παιδιατρικής και ψυχιατρικής. Ειδικά την ειδικότητα της ψυχιατρικής νοσηλευτικής παρέχουν και όλα τα νοσηλευτικά ή λοιπά ιδρύματα…
Αρθρο 11ο. 1. Οι επιτυχώς περατούντες της Ειδικότητας λαμβάνουν τον τίτλο της αντίστοιχης ειδικότητας, από το Νομάρχη της έδρας του Ιδρύματος που ασκήθηκαν, μετά από επιτυχείς εξετάσεις ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής κατά τις διατάξεις της επομένης παραγράφου.»
Από τις παραπάνω διατάξεις, που είναι λεπτομερείς και καθορίζουν με πληρότητα και σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, καθώς και τα γνωστικά αντικείμενα αυτών, αλλά και τη διαδικασία απόκτησής τους, συνάγεται ότι απαραίτητες προϋποθέσεις κατά νόμον για την κτήση του τίτλου της αντίστοιχης ειδικότητας είναι μεταξύ άλλων το πτυχίο ή δίπλωμα Τμημάτων νοσηλευτικής Α.Ε.Ι., Νοσηλευτικών τμημάτων Τ.Ε.Ι., Τέως ανώτερων σχολών αδελφών νοσοκόμων επισκεπτριών αδελφών νοσοκόμων, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και Ισότιμων σχολών αλλοδαπής των αντίστοιχων σχολών α, β, γ.»., Διετής τουλάχιστον ευδόκιμος υπηρεσία νοσηλευτού, στον ευρύτερο χώρο της Υγείας (Νοσηλευτικά ή Προνοιακά Ιδρύματα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, ΙΚΑ, ΠΙΚΠΑ, Ξενώνες Ψυχικής Υγείας κ.λ.π.)”,ο νοσηλευτής να υπηρετεί κατά το χρόνο επιλογής για ειδικότητα στα πιο πάνω ιδρύματα και να ασχολείται με έργα νοσηλευτή.
Για την κτήση του τίτλου ειδικότητας νοσηλευτή απαιτείται ειδική εκπαίδευση και πρακτική στο γνωστικό αντικείμενο, καθώς και εξετάσεις κατά τα ανωτέρω.
Επομένως σε καμία απολύτως περίπτωση οι νοσηλευτικές ειδικότητες δεν αποδίδονται σε βοηθούς νοσηλευτές και δεν αποκτώνται με μόνες τις σπουδές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά απαιτούν την τήρηση ειδικής διαδικασίας, εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξετάσεων των διαδικασιών, κατ΄εφαρμογή της ανωτέρω νομοθεσίας.
Οι διπλωματούχοι ΙΕΚ με τις «ειδικότητες» ΙΕΚ δενείναινοσηλευτέςαλλάβοηθοίνοσηλευτέςκαισεκαμίαπερίπτωσηδενέχουναποκτήσειειδικότητεςνοσηλευτών, μετηνέννοιατηςεξειδικευμένηςκατάρτισης, αλλά «ειδικότητες» διπλωματούχωνΙΕΚβοηθώννοσηλευτών.
Γ. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των βοηθών νοσηλευτών – οι νοσηλευτικές πράξεις που ασκούνται από αυτούς
Το πδ 210/2001 καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των βοηθών νοσηλευτών και προβλέπει: Ι. Οι νοσηλευτικές πράξεις που ασκούνται από τους κατόχους Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ν. 2009/92, των ειδικοτήτων “Νοσηλευτική Τραυματολογία”,”Νοσηλευτική Ογκολογικών Παθήσεων”, “Νοσηλευτής Χειρουργείου”,”Νοσηλευτική Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις” και “Νοσηλευτική Μονάδων Εντατικής Θεραπείας” των Ι.Ε.Κ. και από τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ε. Α` και Β` κύκλου της ειδικότητας “Βοηθών Νοσηλευτών”, μετά από ανάθεση από τον υπεύθυνο νοσηλευτή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι οι ακόλουθες:
1. Γενική και τοπική καθαριότητα του αρρώστου 2. Βοήθεια, φροντίδα και υποστήριξη του αρρώστου που πάσχει από χρόνιο ανίατο νόσημα ή έχει υποστεί ατύχημα ή έχει κακοποιηθεί. 3. Φροντίδα επιπλοκών από κατάκλιση με σκοπό την πρόληψη. 4. Πρόκληση ούρησης μόνο με φυσικά μέσα. 5. Παρακολούθηση λειτουργίας παροχετεύσεων.6. Λήψη μέτρων περιοριστικών για την ασφάλεια του αρρώστου. 7. Μέτρηση ζωτικών σημείων (σφίξεις, πίεση, θερμοκρασία). 8. Συλλογή δειγμάτων εκκρίσεων. 9. Εφαρμογή φυσικών μεθόδων για την πρόκληση υποθερμίας -υπερθερμίας. 10. Μέτρηση προσλαμβανομένων και αποβαλλομένων υγρών. 11. Τοπική προεγχειρητική προετοιμασία. 12. Απλές επιδέσεις. 13. Βοήθεια στην αφαίρεση παροχετεύσεων. 14. Βοήθεια στην τοποθέτηση νάρθηκα. 15. Εκκενωτικό υποκλυσμό. 16. Φροντίδα της καθαριότητας του χώρου και των εργαλείων. 17. Προετοιμασία των χρησιμοποιούμενων εργαλείων, του επιδεσμικού υλικού και ιματισμού για την αποστείρωση. 18. Ταξινόμηση εργαλείων, οργάνων, συσκευών, ιματισμού, ορρών, φαρμακευτικού υλικού, αναλωσίμων, κ.λ.π. 19. Έλεγχος της λειτουργίας των εργαλείων και σχετική αναφορά στους αρμοδίους. 20. Παρακολούθηση της λειτουργίας απλών συσκευών και οργάνων, των οποίων γνωρίζει τη λειτουργία, καθώς και πιθανές βλάβες τους και σχετική αναφορά στους αρμοδίους. 21. Διευθέτηση κλίνης (στρώσιμο κλίνης ασθενούς), απλή ή με κατακεκλιμένο άτομο).
Στις νοσηλευτικές πράξεις που μπορεί να εκτελέσει ο βοηθός νοσηλευτής δεν περιλαμβάνεται, όπως όλως παραπλανητικώς και εσφαλμένως αναφέρεται στην ανωτέρω ιστοσελίδα : η μεταφορά τραυματιών (στα νοσηλευτικά ιδρύματα εργάζονται και τραυματιοφορείς), παροχή πρώτων βοηθειών, περιποίηση τραυμάτων, νοσηλεία, αποθεραπεία, έλεγχος και καταγραφή της πορείας των ασθενών.
Όλες οι ανωτέρω πράξεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ιδιωτικού ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ δεν είναι νοσηλευτικές πράξεις που μπορούν κατά νόμον να γίνουν από βοηθούς νοσηλευτές και πάντοτε μετά από ανάθεση και υπό την εποπτεία Νοσηλευτή, η έννοια «νοσηλεία» σαφώς και είναι συνυφασμένη με τα καθήκοντα και τα δικαιώματα των Νοσηλευτών, ενώ η αποθεραπεία και ο έλεγχος της πορείας των ασθενών είναι πράξεις που μπορούν να εκτελεσθούν μόνο από ιατρούς. Κατά συνέπεια, το κείμενο της ανωτέρω ιστοσελίδας είναι άκρως παραπλανητικό εν προκειμένω.
Δ. Η παραπλανητική διαφήμιση
Κατά το άρθρο 9 του Ν. 2251/1994; « 1. α) Διαφήμιση κατά την έννοια του παρόντος νόμου είναι κάθε ανακοίνωση που γίνεται με κάθε μέσο στα πλαίσια εμπορικής, βιομηχανικής, βιοτεχνικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας με στόχο την προώθηση της διάθεσης αγαθών ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και των συναφών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.”
Κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 9 ε : «Παραπλανητικές παραλείψεις.
1. Μια εμπορική πρακτική θεωρείται παραπλανητική όταν, στο πραγματικό της πλαίσιο, λαμβανομένων υπόψη όλων των χαρακτηριστικών της και των περιστάσεων, καθώς και των περιορισμών του συγκεκριμένου μέσου επικοινωνίας, παραλείπειουσιώδειςπληροφορίεςπουχρειάζεταιομέσοςκαταναλωτής, ανάλογαμετοσυγκεκριμένοπλαίσιο, γιαναλάβειτεκμηριωμένηαπόφασησυναλλαγήςκαιωςεκτούτουτονοδηγείήενδέχεταινατονοδηγήσειναλάβειαπόφασησυναλλαγήςτηνοποίαδιαφορετικάδενθαελάμβανε.
2. Παραπλανητική παράλειψη τεκμαίρεται και όταν ο προμηθευτής αποκρύπτει ουσιώδεις πληροφορίες ή τις παρέχει κατά τρόπο ασαφή, ακατάληπτο, διφορούμενο ή εκτός χρόνου κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1, ή όταν δεν προσδιορίζει την εμπορική επιδίωξη της εμπορικής πρακτικής, εφόσον αυτή δεν είναι ήδη προφανής από το συγκεκριμένο πλαίσιο και όταν, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τούτο έχει ή ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να λάβει ο μέσος καταναλωτής απόφαση για συναλλαγή την οποία, διαφορετικά, δεν θα είχε λάβει.
Σύμφωνα με το άρθρο 9δ: « Παραπλανητικές πράξεις. 1. Μια εμπορική πρακτική θεωρείται παραπλανητική όταν περιλαμβάνει εσφαλμένες πληροφορίες και είναι, συνεπώς, αναληθής ή, όταν, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής παρουσίασης της, παραπλανά ή ενδέχεται να παραπλανήσει το μέσο καταναλωτή, ακόμα και εάν οι πληροφορίες είναι, αντικειμενικά, ορθές όσον αφορά ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται κατωτέρω και, ούτως ή άλλως, τον οδηγεί ή ενδέχεται να τον οδηγήσει να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία, διαφορετικά, δεν θα ελάμβανε.
Στην υπό κρίση περίπτωση πρόκειται καταρχάς για «διαφήμιση», ως ανακοίνωση που γίνεται μέσω διαδικτύου στα πλαίσια επαγγελματικής δραστηριότητας με στόχο την προώθηση της διάθεσης υπηρεσιών εκπαίδευσης- κατάρτισης, οπότε είναι εφαρμοστέες οι διατάξεις του Ν. 2251/1994, όπως αυτός τροποποιήθηκε σε συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία και ισχύει σήμερα, για την προστασία του καταναλωτή
Ειδικότερα, η εν λόγω διαφήμιση είναι παραπλανητική, διότι το περιεχόμενό της προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει πλάνη στα πρόσωπα που απευθύνεται και στων οποίων τη γνώση περιέρχεται, ήτοι κυρίως σε νεαρά άτομα που επιθυμούν την επαγγελματική τους κατάρτιση και αποκατάσταση και εξαιτίας αυτής της πλάνης επηρεάζεται η οικονομική τους συμπεριφορά, ήτοι προβαίνουν στη σύναψη σύμβασης με το ιδιωτικό ΙΕΚ και στην καταβολή ποσού για την εγγραφή τους, για τα μηνιαία ή ετήσια δίδακτρα κ.α.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται, κατά τα προαπαιτούμενα του νόμου με ευρύτατο τρόπο, με γραπτή μορφή και με ένα μέσο προσβάσιμο σε εκατομμύρια πρόσωπα- καταναλωτές, ήτοι το διαδίκτυο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η παραπλανητική διαφήμιση λαμβάνει χώρα τόσο με παραπλανητικές παραλείψεις, όσο και με παραπλανητικές πράξεις. Το κείμενο της ανάρτησης παραλείπει να αναφέρει, ότι σε κάθε περίπτωση, οι απόφοιτοι του ιδιωτικού ΙΕΚ είναι βοηθοί νοσηλευτές και ο επαγγελματικός τους τίτλος, δυνάμει του οποίου θα προσληφθούν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα είναι εκείνος του βοηθού νοσηλευτή και όχι του «επαγγελματία νοσηλευτή». Πρόκειται για παράλειψη ουσιώδους πληροφορίας αναγκαίας για το μέσο καταναλωτή, ώστε αυτός να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση για την κατάρτισή του και την επαγγελματική του αποκατάσταση με τον τίτλο σπουδών που θα αποκτήσει, η οποία τον οδηγεί στην απόφαση συναλλαγής με το ιδιωτικό ΙΕΚ, την οποία διαφορετικά δεν θα λάμβανε.
Ταυτόχρονα, το ανωτέρω κείμενο αναφέρει ότι αποκτάται ο τίτλος του επαγγελματία «νοσηλευτή», απαραίτητου συνεργάτη των ιατρών και περιζήτητου στα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία επαγγελματία, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αναφορά αυτής της πληροφορίας αποτελεί παραπλανητική πράξη που οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει τον καταναλωτή- υποψήφιο σπουδαστή του ιδιωτικού ΙΕΚ να λάβει απόφαση συναλλαγής με αυτό, απόφαση που αν γνώριζε ότι ο τίτλος του νοσηλευτή δεν κτάται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ με τις σπουδές στο εν λόγω ΙΕΚ, δεν θα ελάμβανε.
Συνεπεία όλων των ανωτέρω, φρονούμε ότι στην ανωτέρω ιστοσελίδα λαμβάνει χώρα αντιποίηση του τίτλου του νοσηλευτή. Η διαφήμιση της υπό κρίσιν ιστοσελίδας είναι διαφήμιση παραπλανητική, ικανή να παραπλανήσει κάθε αποδέκτη της και ειδικότερα την ευαίσθητη κατηγορία των νέων που αναζητούν πληροφορίες για την ιδιωτική εκπαίδευση σχεδιάζοντας τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, με σκοπό να επενδύσουν χρήματα, προσδοκώντας την κτήση επαγγελματικών τίτλων και δικαιωμάτων που ουδέποτε θα αποκτήσουν.
Ε. Οχρόνοςλήψηςγνώσης
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, όπως έχει σήμερα, ενόψει του νέου σχολικού έτους, το πληροφορηθήκαμε προ πέντε ημερών από μέλος μας.
ΣΤ. Τοέννομοσυμφέρονγιατηνυποβολήτηςαναφοράς
Η ΕΝΕ, Ένωση Νοσηλευτών- Νοσηλευτριών Ελλάδος αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), πλήρως αυτοδιοικούμενο, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συστάθηκε δυνάμει του Ν. 3252/2004, στο άρθρο 2 του οποίου ρητά αναφέρονται οι σκοποί της, οι οποίοι, μεταξύ άλλων είναι: 1. Η προαγωγή και ανάπτυξη της Νοσηλευτικής ως ανεξάρτητης και αυτόνομης Επιστήμης και Τέχνης, για την εξύψωση του θεσμού και την εξασφάλιση υψηλής στάθμης φροντίδας και υγείας στο κοινωνικό σύνολο…..5. Η εισήγηση για θέματα εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης – συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του νοσηλευτικού κλάδου, η αξιοποίηση προς το σκοπό αυτό υποτροφιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η υλοποίησή τους. Η επαγγελματική αναγνώριση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των αντίστοιχων τίτλων σπουδών, η πραγματοποίηση υπό την αιγίδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιστημονικών εκδηλώσεων που αφορούν τη νοσηλευτική επιστήμη και τέχνη και η μοριοδότηση για επαγγελματικούς σκοπούς των προγραμμάτων αυτών με μεταπτυχιακές εκπαιδευτικές μονάδες. 7. Η έκδοση των απαιτούμενων για την απόκτηση – ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλματος πιστοποιητικών στα Μέλη της, η τήρηση μητρώων, καθώς και ο περιορισμός της αντιποίησης της άσκησης του επαγγέλματος. ….10. Η συμμετοχή στα εκάστοτε θεσμοθετημένα όργανα που αφορούν το νοσηλευτικό επάγγελμα, αλλά και τη γενικότερη χάραξη πολιτικής στον τομέα της Υγείας.
Η ΕΝΕ, ως φορέας προστασίας και περιφρούρησης των δικαιωμάτων των νοσηλευτών και σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει προφανές έννομο συμφέρον υποβολής της αναφοράς, για λόγους προστασίας του καταναλωτικού κοινού, των υποψήφιων σπουδαστών από την παραπλάνηση και την περιουσιακή ζημία που ήθελε υποστούν στην προσπάθεια τους να καταρτιστούν, τελώντας σε πλάνη περί του τίτλου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα αποκτήσουν, καθώς και για τον περιορισμό των περιπτώσεων αντιποίησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος .
ΑΙΤΗΜΑΠΡΟΣΤΟΝΣΥΝΗΓΟΡΟΤΟΥΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Να υποβάλλει συστάσεις – υποδείξεις προς το ιδιωτικό ΙΕΚ ώστε να αναδιαμορφωθεί το περιεχόμενο της ανωτέρω διαφήμισης- ανάρτησης σε ιστοσελίδα, σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία για τον τίτλο, τις ειδικότητες και τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών και των βοηθών νοσηλευτών και να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου το ΙΕΚ να παύσει να παραπλανά τους υποψήφιους σπουδαστές χρησιμοποιώντας παράνομα τον τίτλο «Νοσηλευτής». Να συντάξει, αν το κρίνει απαραίτητο σχετικό πόρισμα και να προβεί στη δημοσιοποίησή του, προκειμένου να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό.