Αναφορικά με την μοριοδότηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατά την διαδικασία των κρίσεων για την κατάληψη θέσεων ευθύνης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) επισημαίνει τα ακόλουθα :
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Νόμος 3528/2007), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από τις διατάξεις του Νόμου 3839/2010, μεταξύ των επαγγελματικών – τεχνικών προσόντων που αξιολογούνται και μοριοδοτούνται συμπεριλαμβάνεται αφενός ο μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας (160 μόρια), αφετέρου ο μεταπτυχιακός τίτλος.
Εκ των προαναφερθεισών διατάξεων του άρθρου 85 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ουδόλως τίθεται ως προϋπόθεση για την μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των υπαλλήλων κατά το στάδιο των κρίσεων η προηγούμενη ισοτιμία τους, ήτοι η ακαδημαϊκή αναγνώρισή τους από τον ΔΟΑΤΑΠ, εφόσον προέρχονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, με αντίστοιχους τίτλους σπουδών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής. Δηλαδή ο νομοθέτης δεν θέτει ως προϋπόθεση της μοριοδότησης είτε με 160, είτε με 80 μόρια, την ακαδημαϊκή αναγνώριση των εν λόγω τίτλων σπουδών.
Περαιτέρω επισημαίνεται, ότι οι ανωτέρω διατάξεις είναι οπωσδήποτε γενικού περιεχομένου και καταλαμβάνουν τόσο τους τίτλους σπουδών της ημεδαπής, όσο και αυτούς της αλλοδαπής, χωρίς να απαιτείται για αυτό ειδική μνεία. Το παραπάνω συμπέρασμα συνάγεται ευχερώς και από την μελέτη της υπ’αριθμ.πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.23/1288/οικ.8652/16-04-2010 Εγκυκλίου της Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών (Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων – Οδηγίες για την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων (Άρθρο Πέμπτο) του ν. 3839/2010), όπου γίνεται ρητή αναφορά στους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής ως ευθέως υπαγομένων στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 85 (Βλέπε σελίδα 22 της εγκυκλίου).
Σε κανένα, δε, εδάφιο του ως άνω άρθρου 85 ή των λοιπών διατάξεων του Κώδικα δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την μοριοδότηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής η προηγούμενη ακαδημαϊκή αναγνώρισή τους από τον ΔΟΑΤΑΠ. Επιπροσθέτως, τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει ούτε και στο κείμενο της προαναφερθείσας εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία προέρχεται από τον πλέον αρμόδιο φορέα και είναι τουλάχιστον εξαντλητική εξ απόψεως περιεχομένου, παρέχοντας διευκρινίσεις, επεξηγήσεις και οδηγίες για κάθε ζήτημα που άπτεται της εφαρμογής των διατάξεων περί κρίσεων για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί, ότι όπου ο έλληνας νομοθέτης απαιτεί, προκειμένου περί δημοσίων υπαλλήλων, την προηγούμενη ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, προβαίνει σε ειδική προς τούτο μνεία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Νόμου 3205/2003 (Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις), προκειμένου για κατόχους τίτλων αλλοδαπών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών παρέχεται μετά την αναγνώριση της ισοτιμίας τους προς τους μεταπτυχιακούς τίτλους που απονέμονται από τα Πανεπιστήμια της ημεδαπής, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Όπως προκύπτει από την παραπάνω διάταξη, για την καταβολή του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών σε κατόχους παρόμοιων τίτλων της αλλοδαπής ο νομοθέτης απαιτεί την προηγούμενη αναγνώριση της ισοτιμίας τους, κάνοντας ειδική προς τούτο μνεία.
Εξ αντιδιαστολής προκύπτει, ότι όπου ο νομοθέτης, αναφερόμενος σε τίτλους σπουδών της αλλοδαπής, δεν κάνει σχετική ειδική μνεία περί της ανάγκης ισοτίμησής τους, τεκμαίρεται ότι δεν θέτει ως προϋπόθεση την ακαδημαϊκή τους αναγνώριση για την επέλευση των προβλεπομένων εννόμων συνεπειών.
Εκ των ανωτέρω στοιχείων και παρατηρήσεων συνάγεται, ότι προκειμένου περί της μοριοδότησης μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής κατά την διαδικασία των κρίσεων του άρθρου 85 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ο νομοθέτης δεν απαιτεί την προηγούμενη αναγνώριση της ισοτιμίας τους, αφού δεν κάνει σχετική ειδική μνεία.
Η μοναδική διάκριση που εισάγεται αφορά το στοιχείο της συνάφειας ή μη του γνωστικού αντικειμένου του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με το αντικείμενο της υπηρεσίας, προκειμένου να προσδιορισθεί το ύψος της μοριοδότησης.
Η ΕΝΕ δηλώνει, τέλος, ότι θα συνεχίσει τις δυναμικές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρχει ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, συνάδουσα πλήρως με την συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.
Για το ΔΣ της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Σκουτέλης Δημήτρης Δάγλας Αριστείδης