Παρά την κρίση και τα χιλιάδες προβλήματα που μας επισκιάζουν καθημερινά, υπάρχουν στιγμές που μας δίνουν δύναμη να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κάθε μας δυσκολία, όπως όταν βρισκόμαστε με γνώριμα, αλλά και νέα πρόσωπα, όταν βιώνουμε νέες εμπειρίες και όταν αποκτούμε νέες γνώσεις. Τέτοιες στιγμές είναι για εμάς τους φοιτητές, αυτές που ζούμε όταν συμμετέχουμε σε επιστημονικές εκδηλώσεις της επιστήμης μας.
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και οι συνεχείς αλλαγές στον τομέα της υγείας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, καθιστούν αναγκαία την πραγματοποίηση Νοσηλευτικών Συνεδρίων. Για ένα φοιτητή όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο να ταξιδέψει μόνος του στο μέρος που διεξάγεται το Συνέδριο με σκοπό την παρακολούθησή του. Παρόλο που για εμάς τους φοιτητές, η αναζήτηση της γνώσης είναι διαρκής, η δίψα για μάθηση απαράμιλλη, η διάθεση στα ύψη, τα εμπόδια παραμένουν αρκετά.
Ευτυχώς, για εμάς τους φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσ/νίκης τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, εδώ και τρία χρόνια όπου κάποιοι καθηγητές μας στήριξαν και μας έδωσαν τη δυνατότητα να παραβρεθούμε σε πληθώρα συνεδρίων.
Το μαγευτικό μας ταξίδι ξεκίνησε με την παρουσία του Τμήματός μας στο Συνέδριο της ΕΝΕ στην Κέρκυρα. Η παρότρυνση κάποιων καθηγητών μας να συμμετέχουμε σε συνέδρια όπως αυτά που διοργανώνει η ΕΝΕ και η ΠΑΣΥΝΟ, ήταν η πρώτη πινελιά σε έναν πίνακα ζωγραφισμένο με γνώσεις. Η βοήθεια και η στήριξή τους ήταν πολύ σημαντική για εμάς, έως και αναγκαία θα έλεγα. Είναι κάτι δύσκολο και αν μου επιτρέπεται σπάνιο, καθώς δεν το κάνουν όλοι οι καθηγητές, δεν θεωρούν ότι είναι στα καθήκοντά τους άλλωστε!
Η Κέρκυρα λοιπόν, είναι ένα υπέροχο νησί της Ελλάδας. Οι εμπειρίες που συλλέξαμε ήταν πολλές, πολιτισμικές και επιστημονικές, τόσο από αυτό το Συνέδριο όσο και από τα υπόλοιπα που ακολούθησαν. Το δυναμικό παρόν δώσαμε στη συνέχεια με τη συμμετοχή μας στο συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ στην Αράχωβα. Το Τμήμα μας δεν έλειπε και από εκεί! Χιονισμένη την Αράχωβα βέβαια δεν την είδαμε, αλλά η μαγευτική θέα από το ύψος αυτού του χωριού, καθώς και τα γραφικά σοκάκια και στενά του, θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στη μνήμη μας. Ακολούθησε η Λευκάδα. Ένα ακόμη πανέμορφο νησί του Ιονίου πελάγους, που φιλοξένησε τη ναυαρχίδα των ελληνικών νοσηλευτικών Συνεδρίων, ένα ακόμη Συνέδριο της ΕΝΕ. Το συνέδριο αυτό, έγινε σταθμός για το Τμήμα μας, καθώς βραβεύτηκε για πρώτη φορά η εργασία κάποιων συμφοιτητών μας, με το βραβείο «πρωτότυπης φοιτητικής εργασίας»! Συνέχεια στις βραβεύσεις του Τμήματος είχε στο αμέσως επόμενο Συνέδριο, αυτό της ΠΑΣΥΝΟ που έλαβε χώρα στο γραφικό Πήλιο, και συγκεκριμένα στην Πορταριά. Εκεί, το Τμήμα μας βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά με το βραβείο της καλύτερης φοιτητικής εργασίας. Φαίνεται λοιπόν το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή ενός Τμήματος σε τέτοια συνέδρια! Από το πρώτο κιόλας Συνέδριο στην Κέρκυρα όπου το τμήμα μας δήλωσε ηχηρά το παρόν με προφορικές και αναρτημένες εργασίες, το ζεστό χειροκρότημα των συνέδρων έφτασε να ακουστεί για εμάς στα δύο επόμενα συνέδρια. Ως φοιτητές κινητοποιηθήκαμε με στόχο να συμβάλουμε και εμείς από την πλευρά μας στο να εξαφανιστεί σιγά σιγά ο σκοταδισμός και οι λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν στοιχειώσει το νοσηλευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Από εμάς τους Φοιτητές έπεται σίγουρα συνέχεια, στο Συνέδριο που θα γίνει το Μάιο στα Γιάννενα και ελπίζουμε το μήνυμά μας να αντηχήσει και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά τμήματα, των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Είναι πολύ σημαντικό, να συμμετέχουν τα Τμήματα της Νοσηλευτικής στα συνέδρια αυτά , αλλά και σε παρόμοια. Οι συμμετέχοντες αποκτούν εμπειρίες επιστημονικές, αφού έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο νοσηλευτικό χώρο, αλλά και πολιτισμικές, καθώς το κάθε συνέδριο φιλοξενείται σε μια ξεχωριστή πόλη της πανέμορφής μας Ελλάδας. Στο σημείο αυτό, θέλουμε ως Τμήμα να παροτρύνουμε και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά τμήματα της Ελλάδας να μας ακολουθήσουν στην πορεία αυτή της γνώσης και των εμπειριών. Ειλικρινά μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι είναι κάτι που θα θυμούνται για πάντα και θα τους βοηθήσει στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.
Τέλος, ας μην λησμονούμε πως το ταξίδι στην Ιθάκη της γνώσης δεν τελειώνει ποτέ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υιοθετήσουμε από τώρα τη νοοτροπία ότι τα Συνέδρια θα είναι ζωτικής σημασίας για εμάς και αργότερα , ως επαγγελματίες υγείας. Αποτελούν έναν τρόπο να θυμόμαστε παλιές εμπειρίες, αλλά και να χτίζουμε νέες.
Αυτά που ζήσαμε λοιπόν ήταν πολλά, οι σελίδες όμως για να τα γράψουμε, λίγες. Για όλα αυτά και για όσα έπεται να ακολουθήσουν, ένα μεγάλο Ευχαριστώ στις καθηγήτριές μας κ. Μπελλάλη, κ. Μηνασίδου και κ. Καυκιά, όπως και στους οργανωτές της ΕΝΕ και της ΠΑΣΥΝΟ, οι οποίοι λειτούργησαν σαν πυξίδα σε αυτό το ταξίδι της γνώσης μας.
Θεολόγος Μπαξεβάνος
Εκ μέρους των Φοιτητών Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης, που ήταν συνταξιδιώτες!