Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας με βάση το καταστατικό της (Ν 3252/2004) έχει συμπεριλάβει στις δράσεις της ένα ευρύτατο πεδίο εκδηλώσεων, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Με την Κεντρική της Διοίκηση και τα 13 Περιφερειακά της Τμήματα, καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρη της επικράτεια, φροντίζοντας να αναπτύξει τον πολυσχιδή ρόλο της στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, δια των αιρετών αντιπροσώπων της, αλλά και δια πολλών επιστημόνων όλων των επαγγελμάτων της Υγείας, που συνεργάζονται με τη διοίκησή της.
Με αιχμή του δόρατος τη μελέτη, τη σύνταξη και την υποβολή επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων, συμβάλλει στην αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων που απασχολούν το υγειονομικό μας σύστημα.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της ΕΝΕ και στην εκπαίδευση, μετεκπείδευση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Νοσηλευτών με την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων είτε ιδίοις πόροις, είτε μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Ήδη η ΕΝΕ έχει υλοποιήσει μέσω του Γ΄ ΚΠΣ ένα μεγάλο πρόγραμμα με την Κοινωνία της Πληροφορίας για τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα των Νοσοκομείων, μια ενέργεια που σε μια σειρά 40 ημερίδων κατέγραψε επακριβώς την κατάσταση των ΟΠΣΥ στα ελληνικά θεραπευτήρια.
Ανάλογης βαρύτητας ήταν και ένα σημαντικό έργο κατάρτισης Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας σχετικά με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που διενεργήθηκε το 2010 και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.
Σήμερα, η ΕΝΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για ένα ακόμα μεγάλο έργο κατάρτισης στην ΠΦΥ που θα διεξαχθελι στην 1η, 2η και 6η ΥΠΕ και έχει λάβει την έγκριση για ένα πανεθνικό πρόγραμμα κατάρτισης νοσηλευτών σχετικά με τη διαχείριση των κυτταροστατικών φαρμάκων.
Γενικότερα οι δράσεις της ΕΝΕ είναι:
- Ετήσια διοργάνωση και διεξαγωγή του ετήσιου Πανελληνίου και Πανευρωπαϊκού συνεδρίου.
- Ενδελεχής παρακολούθηση της λειτουργίας των Π.Τ. και συμμετοχή στις εκδηλώσεις ενημέρωσής τους για τους νοσηλευτές της περιφέρειας.
- Συμμετοχή σε ανθρωπιστικές εκδηλώσεις (π.χ. εθελοντισμός στα πλαίσια των Special Olympics, συνεργασία με φορείς ατόμων με ειδικές ανάγκες), και εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης), στο πλαίσιο της προάσπισης και της προαγωγής της δημόσιας υγείας.
- Στενή και τακτική συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ΚΚΑ αναφορικά με τον έλεγχο των πιστοποιητικών και των τίτλων των νοσηλευτών κατά τη διαδικασία της εγγραφής τους στην ΕΝΕ, για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
- Τακτική συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων σχετικά με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων νοσηλευτών του εξωτερικού και σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005.
- Σύσταση υποομάδων εργασίας της Επιτροπής Εκπαίδευσης της ΕΝΕ, ενώ η Κεντρική Επιτροπή βρίσκεται υπό αναδιοργάνωση λόγω της ανάθεσης στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νοσηλευτών του εξωτερικού και της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005, που ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία με το ΠΔ38/2010.
Επίσης, εκτός από τα θεμελιώδη τούτα θέματα έχουν αναπτυχθεί και οι ακόλουθες δράσεις:
- Αναβάθμιση της έκδοσης, του αναγνωρισμένου «Ελληνικού Περιοδικού της Νοσηλευτικής Επιστήμης» από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας με την υπ’ αριθμ. ΔΥ2α/οικ. 122259/7-9-2009 υπουργική απόφαση, ως το μοναδικό νοσηλευτικό περιοδικό με Εθνική αναγνώριση, όπου η δημοσιευμένες εργασίες αποτελούν κριτήριο συγκριτικής αξιολόγησης, στα πλαίσια της εγχώριας νομοθεσίας. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει αλλαγές τόσο στο έμψυχο δυναμικό των συντελεστών της έκδοσης του περιοδικού όσο και στην ηλεκτρονική μορφή της έκδοσης που διατίθεται δωρεάν με εύκολη πρόσβαση για τα μέλη της ΕΝΕ και οσονούπω θα αποδελτιώνεται σε εγχώριες και διεθνείς βάσεις δεδομένων.
- Συνέχιση για τέταρτη χρονιά του μηνιαίου τεύχους της εφημερίδας της ΕΝΕ «Ρυθμός της Υγείας», που αισίως πέρασε τα 40 φύλλα το Μάη του 2012.
- Εβδομαδιαία αποστολή στα μέλη μας ενημερωτικού ηλεκτρονικού τεύχους με τις σημαντικότερες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας (newsletter).
- Στα πλαίσια της εκπροσώπησης των νοσηλευτών της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, η ΕΝΕ που βρίσκεται πλέον στο Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου της FEPI (European Council of Nursing Regulators), του Ευρωπαϊκού συμβουλίου των ρυθμιστών του νοσηλευτικού επαγγέλματος, συμβάλει τα μέγιστα με την συμμετοχή της στις ομάδες εργασίας της FEPI κυρίως για θέματα που αφορούν στην επικείμενη αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005 με γνώμονα την ανάπτυξη και προαγωγή του νοσηλευτικού επαγγέλματος.
- Δημιουργία μητρώου εκπαιδευτών (ανά νοσηλευτικό επιστημονικό πεδίο), αρκετοί από τους οποίους έχουν αξιοποιηθεί, ενώ θα αξιοποιηθούν και στο μέλλον, σε όλες τις εκπαιδευτικές – επιμορφωτικές δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν από την ΕΝΕ.
- Σχεδιασμός και εκπόνηση προτάσεων για την εκτέλεση έργων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), με σκοπό την προαγωγή του νοσηλευτικού επαγγέλματος και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
- Ορισμός εκπροσώπου στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας ο οποίος συμμετέχει ουσιωδώς στη διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων σχολών του εξωτερικού.
- Κατάθεση προτάσεων (σχέδιο Υπουργικής Απόφασης) περί της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων όπως: χρήση αντισταθμιστικών μέτρων, δοκιμασίες επάρκειας κλπ, τόσο στο πλαίσιο της προσωρινής παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Π.Δ. 38/2010, όσο και στο πλαίσιο της μόνιμης εγκατάστασης, σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του Π.Δ. 38/2010. Η εν λόγω διαδικασία από το 2013 θα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ΕΝΕ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005. Η πρόταση της ΕΝΕ υιοθετήθηκε εξολοκλήρου από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και προωθήθηκε στο Υπουργείο Υγείας για την έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης.
- Στα πλαίσια της συνεργασίας της ΕΝΕ με το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/2005 που αφορά στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, η ΕΝΕ και αφού ζήτησε τη γνώμη των εκπαιδευτικών φορέων της χώρας, απέστειλε προτάσεις για τον καθορισμό των ελάχιστων προϋποθέσεων κατάρτισης των νοσηλευτών. Πυρήνα των προτάσεων αποτελεί η Ενιαία Τριτοβάθμια Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση και η θεσμοθέτηση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης-εκπαίδευσης (CPD).
- Δημιουργία Νοσηλευτικών Επιστημονικών Τομέων ως βασικό συμβουλευτικό επιστημονικό όργανο της ΕΝΕ. Οι Νοσηλευτικοί Επιστημονικοί Τομείς θα καλύπτουν το φάσμα της νοσηλευτικής επιστήμης έχοντας δημιουργηθεί με γνώμονα όλα τα νοσηλευτικά επιστημονικά θεματικά πεδία συμπεριλαμβανομένου και του Τομέα Εθελοντών Υγείας.
Αυτή είναι αδρομερώς, η καταγραφή των δράσεων της ΕΝΕ.