Η UICC (Union for International Cancer Control), η οποία εκπροσωπεί 155 χώρες, καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2005 καταγράφηκαν 7,6 εκ. θάνατοι από καρκίνο, κυρίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και 11 εκ. νοσούντες. Τα επιδημιολογικά αυτά στοιχεία οδήγησαν τον ΠΟΥ σε ψήφισμα για την πρόληψη του καρκίνου, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη δράση κατά του καρκίνου με στοχευμένα προγράμματα. Αναπτύχθηκαν έξι παγκόσμια προγράμματα πρόληψης σε όλα τα επίπεδα, με κύριους άξονες τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Η έγκαιρη αναγνώριση πιθανών συμπτωμάτων καρκίνου από τους επαγγελματίες υγείας οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και έχει άμεση θετική επίδραση στην πορεία της νόσου. Η κατάλληλη θεραπεία σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (π.χ. τραχήλου της μήτρας, μαστού) μπορεί να οδηγήσει σε ίαση, ενώ η εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Τα πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά θεραπευτικά προγράμματα είναι εκείνα που παρέχονται κατά τρόπο διαρκή και δίκαιο, συνδέονται με την έγκαιρη ανίχνευση, συμμορφώνονται με τα πρότυπα περίθαλψης κάθε χώρας και βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία.
Η UICC προβλέπει ότι το 2013 ο αριθμός των θανάτων θα αγγίξει τα 8 εκ. και ως το 2030 θα αυξηθεί στα 13,2 εκ., και καλεί σε κοινή δράση την παγκόσμια κοινότητα για τη μείωση των κρουσμάτων καρκίνου με προγράμματα πρόληψης, τα οποία αφορούν τον καθολικό εμβολισμό για HΒV και HPV, τη διάθεση σε όλους φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του πόνου, καθώς και ενημέρωση για την εξάλειψη μύθων και παρανοήσεων σχετικά με τον καρκίνο. Το 43% των εμφανιζόμενων καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τη μείωση των παραγόντων κινδύνου (ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα, παχυσαρκία, υπερβολική έκθεση στον ήλιο), την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών (φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή) και την πληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.
Εικόνα 1. Θάνατοι κατά τύπο καρκίνου (GLOBOCAN 2008)
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Bray F, Ren JS, Masuyer E, Ferlay J. Estimates of global cancer prevalence for 27 sites in the adult population in 2008. Int J Cancer, 2012; 3. doi: 10.1002/ijc.27711 [Epub ahead of print]
CANCER Mondial. Section of Cancer Information (CIN) of IARC. Available at: http://www-dep.iarc.fr/CancerMondial.htm [Retrieved 12/01/2013]
Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C, Parkin DM.
GLOBOCAN 2008, v2.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC Cancer Base No. 10.
International Agency for Research on Cancer. WHO. Available at: http://www.iarc.fr/ [Retrieved 16/01/2013]
Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2010. Available at: http://globocan.iarc.fr, accessed on day/month/year [Retrieved 14/01/2013]
Sankaranarayanan R, Swaminathan R, Brenner H, Chen K, Chia KS, Chen JG, et al. Cancer survival in Africa, Asia, and Central America: a population-based study. Lancet Oncol, 2010;11(2):165-73.
Παπαγεωργίου Παναγιώτα,
Νοσηλεύτρια, MSc©, Γ. Ν. Κορίνθου