Ο διαβήτης αποτελεί ιατρικό πρόβλημα εδώ και 3.500 περίπου χρόνια, από την εποχή της «κλινικής αναγνώρισης», με την πρώτη περιγραφή της νόσου στον «Πάπυρο Ebers» (1550 π.Χ.). Έχουν περάσει από τότε χιλιάδες χρόνια και ακόμη και σήμερα με τόσα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα, η πλήρης αιτιοπαθογένεια του διαβήτη δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Αυτό και μόνο σημαίνει τις συχνές αστοχίες στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο διαβήτης δεν είναι στατική νόσος αλλά εξελισσόμενη και όπως πρώτος περιέγραψε ο Αρεταίος, «όταν η νόσος πλήρως εξελιχθεί, ο θάνατος είναι σύντομος».
Σήμερα, ο διαβήτης αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με συνεχή αύξηση περιστατικών και συνοδευόμενος στο μεγαλύτερο ποσοστό του από παχυσαρκία, προκαλεί πολλαπλά προβλήματα υγείας από τις επιπλοκές που ελλοχεύουν. Η διαχείριση μιας χρόνιας νόσου, όπως ο διαβήτης, αποτελεί βαρύ φορτίο για τον άνθρωπο, καθώς πρέπει να αναπροσαρμόσει τη ζωή και τις συνήθειές του σε μια νέα πραγματικότητα. Ο πόνος, η δυσχέρεια κίνησης και η αδυναμία για εργασία ή συμμετοχή στις καθημερινές κοινωνικές εκδηλώσεις είναι οι συχνότερες αιτίες που δυσκολεύουν τους διαβητικούς ασθενείς. Στην προσπάθεια αποδοχής της νέας κατάστασης πολλοί ασθενείς δεν τα καταφέρνουν και εμφανίζουν κατάθλιψη, η οποία με τη σειρά της επιδεινώνει την πορεία της χρόνιας νόσου και αποτελεί βασικό παράγοντα ελλιπούς συμμόρφωσης στη θεραπευτική αγωγή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τιμά την παγκόσμια ημέρα για τον διαβήτη με το σύνθημα: «Διαβήτης: προστατέψτε το μέλλον σας», υπενθυμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο ζωής και την προώθηση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής, ως τα αποτελεσματικότερα και χαμηλού κόστους μέτρα πρόληψης της νόσου. Θέτει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση των προσπαθειών με τη δημιουργία τοπικού και περιφερειακού δικτύου για το διαβήτη σε κάθε χώρα-μέλος και την ενδυνάμωση τόσο των ατόμων όσο και της κοινότητας με την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης. Επίσης, ενθαρρύνει τις ηγεσίες του τομέα υγείας σε κάθε χώρα να χρησιμοποιούν όλα τα κατάλληλα μέσα επικοινωνίας για την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, ενώ προτρέπει τα άτομα υψηλού κινδύνου και τους διαβητικούς να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για τη νόσο, τη διαχείρισή της και τους τρόπους πρόληψης των επιπλοκών.
Επιμέλεια: Μαρία Ρεκλείτη, Νοσηλεύτρια Γ.Ν. Κορίνθου MCs, PhD ©