Το 2024, η παγκόσμια κοινότητα του καρκίνου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, με το σύνθημα: «Κλείστε το χάσμα φροντίδας» και το κάλεσμα να ενώσουμε τις φωνές μας και να αναλάβουμε δράση. Σκοπός της θεσμοθέτησης της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου είναι να δοθεί έμφαση στη διαπίστωση, ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, κι ότι, επίσης, μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Παγκοσμίως, υπολογίζονται 19,9 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και σχεδόν 10 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο, ενώ αναμένεται να αύξηση των περιστατικών κατά περίπου 60% τις επόμενες δύο δεκαετίες, σε περίπου 30 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου μέχρι το 2045, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα συστήματα υγείας, τους ανθρώπους και τις κοινότητες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί και να ελεγχθεί με την εφαρμογή στρατηγικών που βασίζονται σε στοιχεία για την πρόληψη του καρκίνου, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα. Οι πιο συνηθισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, οι οποίοι μοιράζονται με πολλές άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες, είναι η χρήση καπνού, η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Μερικοί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο περιλαμβάνουν χρόνιες λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) -για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας-, την ηπατίτιδα Β και C – για τον καρκίνο του ήπατος- και το H.pylori – για τον καρκίνο του στομάχου.
Οι Νοσηλευτές πρωταγωνιστούν διαχρονικά στην παροχή ποιοτικής και εξειδικευμένης φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς κατέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο, όσο και σε μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικές διατριβές και εξειδικεύσεις, παρέχοντας τα κατάλληλα εχέγγυα ώστε να ανταποκριθούν και να γεφυρώσουν το χάσμα στη φροντίδα σε όλα τα επίπεδα παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Επιπλέον δε, καθώς η αναθεώρηση των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων η οποία θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4690/2020, καθιέρωσε την Ειδικότητα της Ογκολογικής Νοσηλευτικής και την Ειδικότητα της Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Νοσηλευτικής Φροντίδας, κατόπιν των διαχρονικών υπομνημάτων της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, έρχεται να «κλείσει» ένα μεγάλο χάσμα στην εξειδίκευση των Νοσηλευτών, οι οποίοι πλέον είναι σε θέση να εξειδικεύσουν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις και τις κλινικές δεξιότητες τους.
Σαφώς και η τραγική υποστελέχωση επιβαρύνει το έργο μας καθηερινά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πτοεί τον αλτρουισμό, την ενσυναίσθηση και τον επαγγελματισμό μας, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέληση μας για περαιτέρω επιστημονική εξειδίκευση, έως ότου να μην υπάρχει χάσμα στη φροντίδα κι όλοι οι ασθενείς μας να λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αρμόζει με αξιοπρέπεια.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έρχεται να μας υπενθυμίζει να αναγνωρίζουμε τη δύναμη της διεπιστημονικής συνεργασίας. Όλοι οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουμε ότι ο καθένας από εμάς έχει την ικανότητα να κάνει τη διαφορά, μεγάλη ή μικρή, και ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πραγματική πρόοδο στη μείωση του παγκόσμιου αντίκτυπου του καρκίνου. Μαζί, θα διασφαλίσουμε τη δημιουργία καινοτόμων στρατηγικών και θα εξαλείψουμε τις ανισότητες στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες τους, διασφαλίζοντας ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν, οπού και όποτε πώς τις χρειάζονται.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας & αναλαμβάνουμε δράση: «Κλείνουμε το χάσμα στη φροντίδα!!!»
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης