Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο για να μας υπενθυμίσει ότι δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται στην επείγουσα ανάγκη υποστήριξης των ψυχικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των ατόμων που πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές, οι συγκρούσεις και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν συναισθηματική δυσφορία, με 1 στους 5 ανθρώπους να βιώνει μια ψυχική πάθηση. Η υποστήριξη της ψυχικής ευεξίας των ατόμων κατά τη διάρκεια τέτοιων κρίσεων δεν είναι απλώς σημαντική – σώζει ζωές, δίνει στους ανθρώπους τη δύναμη να ανταπεξέλθουν, τον χώρο να θεραπευτούν και να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν όχι μόνο ως άτομα αλλά και ως κοινότητες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών υγείας, των υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας και όλων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι και πιο ευάλωτοι πληθυσμοί και κοινότητες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Ψυχικής Υγείας η Ένωση Νοσηλευτών συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση του Περιφερειακού Δικτύου Ψυχικής Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου σας με τίτλο: «Η κλωστή που μας ενώνει – Φτιάχνοντας δεσμούς, λύνουμε τους κόμπους της ψυχής» και στις εργασίες του 18ου «STATE OF THE ART» – Συνεδρίου Εφηβικής Ιατρικής / Υγείας, της Ελληνικής Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής.
Καθώς οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης τους, οφείλουμε όλοι οι επαγγελματίες υγείας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το οποίο θα παρέχει άμεση προσβασιμότητα και εξειδικευμένη φροντίδα σε όλους και ειδικά εν μέσω αντιξοοτήτων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης







