Στο πλαίσιο της 4ης Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της βίας προς τους επαγγελματίες υγείας, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στην ενημερωτική εκστρατεία, ενισχύοντας την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ευαισθητοποίησης, ώστε όλοι οι επαγγελματίες υγείας να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια, χωρίς να δέχονται οποιαδήποτε μορφή βίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ 8% και 38% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας υφίστανται σωματική βία σε κάποιο σημείο της σταδιοδρομίας τους. Πολλοί περισσότεροι απειλούνται ή εκτίθενται σε λεκτική επίθεση, ενώ οι περισσότερες βιαιότητες διαπράττονται από ασθενείς και επισκέπτες. Οι κατηγορίες εργαζομένων στον τομέα της υγείας που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι Νοσηλευτές, οι Ιατροί και το λοιπό προσωπικό που εμπλέκεται άμεσα στην περίθαλψη των ασθενών.
Η βία στο χώρο εργασίας, αποτελεί ένα επικίνδυνο και πολύπλοκο επαγγελματικό κίνδυνο στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης και παρουσιάζει προκλήσεις για τους Νοσηλευτές, τους Ιατρούς και τους λοιπούς Επαγγελματίες Υγείας. Οποιαδήποτε μορφή βίας δεν θα πρέπει να είναι ανεκτή και να εξηγείται «ως μέρος της δουλειάς», στο άκρως απαιτητικό και ψυχοπιεστικό εργασιακό περιβάλλον παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η βία κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας δεν έχει μόνο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογική και σωματική ευεξία των επαγγελματιών υγείας, αλλά επηρεάζει παράλληλα το κίνητρο εργασίας, έχοντας ως αποτέλεσμα την έλλειψη εργασιακής ικανοποίησης, τη χαμηλή παραγωγικότητα και τη μείωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της βίας στο χώρο εργασίας στον τομέα της υγείας: «Βία και παρενόχληση – Προληπτικά μέτρα», επικεντρώνονται σε στρατηγικές για την καλύτερη διαχείριση βίαιων ασθενών και επισκεπτών υψηλού κινδύνου, προτείνοντας παράλληλα την εξασφάλιση βέλτιστων επιπέδων στελέχωσης, χρόνου εργασίας, υποστηρικτικών ομάδων εργασίας και βελτιωμένων συνθηκών εργασίας, ώστε να περιορίζονται όλοι οι παράγοντες εκείνοι, οι οποίοι πυροδοτούν άμεσα ή έμμεσα την εκδήλωση βίαιων και επιθετικών συμπεριφορών απέναντι στους επαγγελματίες υγείας.
Σαφέστατα ο πρόσφατος Ν. 5090/2024, άρθρο 33: «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα», έρχεται να προφυλάξει τους επαγγελματίες υγείας, ωστόσο χρειάζονται ακόμη περισσότερες ενέργειες τόσο σε επίπεδο πολιτικών υγείας, όσο και σε επίπεδο κοινωνικών δράσεων ευαισθητοποίησης, ώστε να περιοριστούν στο έπακρο ή ακόμα και να εκλείψουν οι βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές.
Ο σεβασμός απέναντι στο έργο των επαγγελματιών υγείας πρέπει να είναι αυτονόητος. Στις καθημερινές υπεράνθρωπες προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουν οι επαγγελματίες υγείας, για να περιθάλπουν και να σώζουν τις ζωές των ασθενών, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟ Η ΒΙΑ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης