Σε συνέχεια της αγαστής συνεργασίας της Ε.Ν.Ε. με την Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο πλαίσιο του έργου HEALTH-IQ, πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπίας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ν.Ε. και των εκπροσώπων του Π.Ο.Υ. Mr. Christos Triantafyllou, Project Officer Quality of Care, WHO Athens Quality of Care and Patient Safety Office, Dr. Mafaten Chaouali, Technical Officer Hospitals-Quality and Patient Safety, WHO Regional Office for Europe, Dr. Eric de Roodenbeke, Consultant, WHO Regional Office for Europe και Mrs. Joana Seinga, External Invited Expert, NOVA National School of Public Health, Nova University of Lisbon, Lisbon, Portugal, με σκοπό την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης σε ότι αφορά το ρόλο των Νοσηλευτών, ως Διευθυντές Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στη Διοίκηση των Νοσοκομείων, αλλά και στη γενικότερη διασύνδεσή τους με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στο Υπουργείο Υγείας. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι οι θέσεις των Διευθυντών Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα είναι στην πλειοψηφία τους μετέωρες και στην ευχέρεια των Διοικητών των Νοσοκομείων, καθώς πραγματοποιούνται μέσω αναθέσεων κι όχι μέσω της διαδικασίας αξιολογικών κρίσεων, η οποία αφενός προβλέπεται στον Δημόσιο Τομέα, αφετέρου όμως δεν εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον αναφέρθηκε και η διαχρονική παθογένεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας να εξακολουθεί να έχει αποκλεισμένους τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.
Επιπλέον συζητήθηκαν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι Διευθυντές-ντριες Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους τις αντιμετωπίζουν για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων, έχοντας ως κυρίαρχο παράγοντα την τραγική υποστελέχωση των Υπηρεσιών Υγείας, η οποία και επηρεάζει σαφέστατα την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων τόσο απέναντι στους ασθενείς, όσο και στους ίδιους τους Νοσηλευτές σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός φτάσαμε στο τραγικό σημείο η συντριπτική πλειοψηφία των Νοσηλευτών να επιθυμεί να εγκαταλείψει το επάγγελμα, είτε αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, είτε αλλάζοντας επάγγελμα ή χώρο εργασίας. Επιπλέον όσοι παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην πλειοψηφία τους βρίσκονται υπό καθεστώς «σιωπηρής» παραίτησης. Κι όπως αποσαφηνίστηκε ευκρινώς οι κύριες αιτίες είναι οι επισφαλείς και συνάμα εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες με όλα τα παρελκόμενά τους και βεβαίως οι πολύ χαμηλοί μισθοί που λαμβάνουν οι Νοσηλευτές.
Επίσης τονίστηκε ιδιαιτέρως το «ιατροκεντρικό» προφίλ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των καθηκόντων έχοντας ως αποτέλεσμα παρεμβατικές συμπεριφορές από τις υπόλοιπες Διευθύνσεις Υπηρεσιών των Νοσοκομείων, ως προς τις «εξαναγκαστικές» μετακινήσεις Νοσηλευτών για τη στελέχωση π.χ. επιπλέον Νοσηλευτικών Τμημάτων ή Μονάδων, οι οποίες και λειτουργούν μέσα σε επισφαλείς συνθήκες τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους Νοσηλευτές λόγω τη μη τήρησης των κριτηρίων συσχέτισης Νοσηλευτών/Ασθενών. Ακόμη τέθηκε το πολύ σοβαρό ζήτημα της Διοίκησης των Νοσοκομείων από Διοικητές – Διοικήτριες οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο των Υπηρεσιών Υγείας, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ανορθολογικές αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων Υγείας.
Στη συνέχεια της συζήτησης τέθηκαν οι προοπτικές της από κοινού εκπαίδευσης των Διευθυντών από τις Διευθύνσεις των Νοσοκομείων στο πλαίσιο της διεπιστημονικής διοίκησης και της αντιμετώπισης της επαγγελματικής εξουθένωσης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας, αλλά και της εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε σύγχρονα εργαλεία διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στις Υπηρεσίες Υγείας. Αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι η διεπιστημονική εκπαίδευση σε επίπεδο Διευθυντών Υπηρεσιών είναι μια αναγκαιότητα, ιδιαιτέρως στη σημερινή εποχή, όπου όλα τα Συστήματα Υγείας βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση σε ότι αφορά τη στελέχωση τους με επαγγελματίες υγείας. Μια τέτοιου είδους εκπαίδευση θα είχε πολλαπλά οφέλη τα οποία θα στόχευαν στην ενίσχυση της διοίκησης και της ηγεσίας των Νοσοκομείων με επίκεντρο την παροχή ποιοτικών Υπηρεσιών Υγείας και την προαγωγή της ασφάλειας των ασθενών, αλλά και των επαγγελματιών Υγείας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα ιδιαιτέρως εποικοδομητικό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και από κοινής ανησυχίας σχετικά με την εξέλιξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος και κυρίως για το ρόλο των Νοσηλευτών μέσα στα Συστήματα Υγείας, γεγονός όμως το οποίο λειτούργησε ως εφαλτήριο για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων, ώστε οι Νοσηλευτές να ηγούνται μέσα στα Συστήματα Υγείας, όπως προστάζουν διαχρονικά οι Διεθνείς Οργανισμοί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε. ευχαριστεί θερμά τα μέλη της επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δηλώνει αρωγός στο πολύ σημαντικό έργο της για την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα και τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης