Στην επίσημη αναγνώριση της σχολής νοσηλευτικής του Ερυθρού Σταυρού στην οποία η εισαγωγή γίνεται χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις όπως στα ΤΕΙ νοσηλευτικής προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκαλώντας την έντονη αντίδραση των νοσηλευτών.
Μάλιστα ο κλάδος είναι ανάστατος καθώς θεωρεί τη συγκεκριμένη σχολή παράνομη καθώς όσοι αποφοιτούν δε διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, δεν είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) ενώ και στο παρελθόν είχε …εξοβελιστεί από τα αρμόδια υπουργεία.
Οι νοσηλευτές της ΕΝΕ απειλούν με προσφυγή στο ΣτΕ ενώ στην περίπτωση που τελικά γίνει νόμος του κράτους δεν αποκλείουν και κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα το άρθρο 52 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας προβλέπει: “Αναγνώριση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΑΣΝΕΕΣ)
Η αναγνωρισμένη από της ιδρύσεως της ανωτέρα σχολή νοσηλευτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΑΣΝΕΕΣ), τετραετούς φοιτήσεως θεωρείται και είναι ισότιμη από το 1993 με τις αντίστοιχες σχολές νοσηλευτών -τριών των ΤΕΙ και οι απόφοιτοι της ανωτέρας σχολής μέχρι και το 2013 αποκτούν το δικαίωμα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος της νοσηλεύτριας άμα τη λήψη του πτυχίου τους”.
Από το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης νοσηλευτών Ελλάδος εκφράζονται έντονες αντιδράσεις ενώ έχουν ήδη αποσταλεί κείμενα διαμαρτυρίας στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι νοσηλευτές της Ένωσης υποστηρίζουν ότι οι απόφοιτοι της σχολής του Ερυθρού Σταυρού δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ενώ δεν είναι και εγγεγραμμένοι στην ένωση γεγονός που τους αποκλείει από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Η ΕΝΕ σημειώνει μάλιστα πως μπορούν να εργασθούν μόνο στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν ενώ η εισαγωγή τους στη σχολή δεν έγινε μέσω εξετάσεων.
Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο:
Στο μεταξύ εκτός του νομοσχεδίου, η ρυθμιση για την σχολή του Ερυθρού Σταυρού κατατέθηκε και ως τροπολογία σε τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου