Η φυγή από την Ελλάδα για την αναζήτηση εργασίας γίνεται πια μονόδρομος για το νοσηλευτικό δυναμικό, με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων να έχουν αυξηθεί από το 2009 μέχρι σήμερα κατά 1.052%!
Ένας ακόμη κλάδος επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας πλήττεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Μετά τους Έλληνες γιατρούς που φεύγουν άρον άρον σε χώρες της αλλοδαπής, οι νοσηλευτές αποδεικνύονται ο επόμενος αδύναμος κρίκος του συστήματος υγείας.
Ένας στους 4 νοσηλευτές είναι άνεργος, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται με αμείωτη ροή η εισαγωγή νέων σε νοσηλευτικές σχολές. Η φυγή από την Ελλάδα για την αναζήτηση εργασίας γίνεται πια μονόδρομος για το νοσηλευτικό δυναμικό, με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων να έχουν αυξηθεί από το 2009 μέχρι σήμερα κατά 1.052%!
Τα απογοητευτικά για τον χώρο των νοσηλευτών και της υγείας στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΝΕ) κ. Δημήτρης Σκουτέλης πρόσφατα στη διάρκεια κοινής Συνάντησης των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών (Chief Medical, Chief Nursing και Chief Dental Officers) στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκουτέλης, καθημερινά, πλήθος διαφημιστικών φτάνουν στα γραφεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος από εταιρίες που αναζητούν νοσηλευτές για εργασία στο εξωτερικό. Εκτός της Ευρώπης, νοσηλευτές αναζητεί η Αυστραλία, ο Καναδάς και κυρίως οι Αραβικές χώρες όπου με ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς και δελεαστικές προσφορές προσπαθούν να προσελκύσουν νοσηλευτές για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία τους και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, και όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που γίνονται αρμοδίως για έκδοση πιστοποιητικού καλής επαγγελματικής κατάστασης (good standing), από το 2009, χρονιά προ της οικονομικής κρίσης συγκριτικά με το 2014 η αύξηση αγγίζει το 1052%! Το έτος 2012 καταγράφεται ως το έτος που η ζήτηση πιστοποιητικών για μετανάστευση έφτασε στην κορύφωσή της, ενώ το 2013 αποτυπώνεται μείωση του ενδιαφέροντος των νοσηλευτών για φυγή εκτός Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, κατά τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησαν στην ΕΝΕ τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού καλής επαγγελματικής κατάστασης 774 νοσηλευτές και την ολοκλήρωσαν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας 339. Η πρώτη ανάγνωση των αριθμών είναι ότι από όσους αρχίζουν τη διαδικασία οι μισοί περίπου είναι αυτοί που την ολοκληρώνουν και λαμβάνουν τελικά το πιστοποιητικό με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν.
Βέβαια, το πιστοποιητικό καλής επαγγελματικής κατάστασης αφορά τη μετάβαση σε χώρες της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποτυπώνεται επακριβώς το μεταναστευτικό ρεύμα νοσηλευτών διότι στοιχεία για χώρες του Αραβικού κόσμου ή άλλων Ηπείρων όπως η Ωκεανία και η Αμερική δεν είναι διαθέσιμα.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν «εξάγει» μόνο νοσηλευτές, αλλά αναφέρεται και ως χώρα υποδοχής: στην ΕΝΕ υπάρχουν 615 καταχωρημένα ξένα πτυχία, με τα 500 περίπου να αφορούν νοσηλευτές με άδεια άσκησης επαγγέλματος κατά τη δεκαετία 1985 -1995 από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα υπόλοιπα 115 πτυχία εντάχθηκαν από το 1995 και μετά με μια ελάχιστη έως ανύπαρκτη κίνηση μέσα στα χρόνια της κρίσης.
Πηγή: Πρώτο Θέμα