Αποστολάρα Παρασκευή, Βελονάκη Βενετία, Καλοκαιρινού Αθηνά
Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής
Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Τμήματος Νοσηλευτικής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στην προσπάθεια προαγωγής δράσεων, για την ενδυνάμωση οικογενειών μεταναστών και προσφύγων με βελτίωση των γονεικών δεξιοτήτων. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζεται καινοτόμο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Το πρόγραμμα IENE 8 είναι ένα χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του ERASMUS PLUS και πραγματεύεται το πολύπλοκο θέμα των γονεϊκών δεξιοτήτων μεταναστών και προσφύγων.
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην κατάλληλη προετοιμασία νοσηλευτών, άλλων επαγγελματιών υγείας και εθελοντών στην παροχή βοήθειας σε γονείς μετανάστες ή πρόσφυγες, ώστε να μπορούν σε δύσκολες συνθήκες να αναθρέψουν, να εκπαιδεύσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους όσο το δυνατό καλύτερα. Στα παραδοτέα του προγράμματος περιλαμβάνονται το περιεχόμενο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για νοσηλευτές, άλλους επαγγελματίες υγείας και εθελοντές, που βασίζεται στο μοντέλο PTT (Επαγρύπνηση, Ευαισθησία, Γνώση, Επάρκεια) για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση των Νοσηλευτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμπεριλαμβάνονται σύντομες εκπαιδευτικές ενότητες για γονείς, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους και παρέχονται νέα στοιχεία, όπως οι πολιτισμικές πτυχές της γονεϊκότητας και της ανάπτυξης του παιδιού μέχρι και την ενηλικίωση του. Το ερευνητικό πρόγραμμα παρουσιάζει τις κύριες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των προσφύγων και τους παράγοντες κινδύνου για την απώλεια της γονεϊκής ταυτότητας, με θεματικές ενότητες : ξεριζωμός, χωροχρονική αβεβαιότητα, τραύμα και κακοποίηση και γονική αδυναμία. Παράλληλα, γίνεται εμπλουτισμός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γνώσης (Knowledge hub – KHub), με συλλογή πραγματικών ιστοριών προσφύγων και μεταναστών, που χρησιμεύουν πολλαπλά στην τεκμηριωμένη πρακτική για τη βέλτιστη φροντίδα οικογενειακής υγείας, σε θέματα γονεϊκής μέριμνας από επαγγελματίες υγείας σχετικά με την εμπειρία τους με μετανάστες και πρόσφυγες.
Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ εταίροι είναι ερευνητές από την Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία και Ελλάδα (ΕΚΠΑ/Τμήμα Νοσηλευτικής και Γιατροί του κόσμου Ελλάδας). Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 1/9/18 και θα διαρκέσει έως τις 31/8/20.
Η εναρκτήρια συνάντηση των ερευνητών πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου στη Λεμεσό. Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το Μάιο του 2019 στο πανεπιστήμιο Middlesex, ενώ η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο St. Augustinus στο Neuss της Γερμανίας στις 4 και 5 Νοεμβρίου, 2019, H τελευταία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ τον Ιούνιο του 2020.
Το πρόγραμμα συνολικά θα μεταφραστεί στις γλώσσες των εταίρων και θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του προγράμματος. http://ienerefugeehub.eu/iene8/
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
1. Αποστολάρα Παρασκευή. Λέκτορας Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ, επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Κοινοτικής Νοσηλευτικής, Τμήματος Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών.
2. Βελονάκη Βενετία. Επίκουρη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ηθικής και Νομικής Ευθύνης. Τμήματος Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών.
3. Καλοκαιρινού Αθηνά. Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής, Τμήματος Νοσηλευτικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών
Email: athkal@nurs.uoa.gr ΤΗΛ: 2107461449