Προσφάτως κατετέθη στη Βουλή των Ελλήνων σχέδιο νόμου με τίτλο «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του επίμαχου νομοσχεδίου, «αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία για τη χορήγηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, η διενέργεια εξετάσεων και λοιποί όροι και προϋποθέσεις».
Όπως προκύπτει εκ των ανωτέρω διατάξεων, διευρύνεται ο ρόλος του επαγγελματικού συλλόγου των ιατρών, ήτοι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με την ανάθεση της αρμοδιότητας έκδοσης, αναστολής, ανάκλησης και ακύρωσης της άδειας ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος.
Η εξέλιξη αυτή είναι απόλυτα ορθή και κινείται εντός του επιβεβλημένου, πλέον, πλαισίου ενδυνάμωσης των επαγγελματικών συλλόγων, ως των πλέον αρμοδίων φορέων για την ρύθμιση συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Η τάση αυτή, εξάλλου, είναι εμφανής και στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου παρατηρείται μια αναβάθμιση των επαγγελματικών συλλόγων που είναι οργανωμένοι υπό την μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ουσιαστική ανάμιξή τους στην διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων (Βλέπε ΠΔ 38/2010, Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων).
Δικαιολογητική βάση για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους επαγγελματικούς συλλόγους είναι η ειδικότητα αυτών και η ικανότητά τους, λόγω μείζονος εμπειρίας, να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εν σχέσει με άλλους φορείς της κεντρικής ή της αποκεντρωμένης διοίκησης, τα πάσης φύσεως ζητήματα, που άπτονται της άσκησης του επαγγέλματος των μελών τους.
Υπ’αυτό το πρίσμα η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, συσταθείσα δια του Νόμου 3252/2004 και λειτουργούσα ως επαγγελματικός σύλλογος των νοσηλευτών, υπό την μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση και διεύρυνση του ρόλου της προς την κατεύθυνση μιας συνολικής ρύθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Ειδικότερα, η μέχρι σήμερα ανήκουσα στις κατά τόπους νομαρχίες αρμοδιότητα έκδοσης της άδειας ασκήσεως του νοσηλευτικού επαγγέλματος θα πρέπει να μεταφερθεί στην ΕΝΕ, κατά το προεκτεθέν πρότυπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ασφαλέστερη δυνατή θεσμική περιχαράκωση του νοσηλευτικού επαγγέλματος, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο αντιποίησης τις τελευταίες δεκαετίες. Χαρακτηριστικώς αναφέρεται, ότι μετά την σύσταση της ΕΝΕ ανακαλύφθηκαν εργαζόμενοι – κάτοχοι άδειας ασκήσεως του νοσηλευτικού επαγγέλματος και ασκούντες το επάγγελμα ακόμη και σε δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι, ωστόσο, δεν διέθεταν τα κατά νόμο απαιτούμενα τυπικά προσόντα, όπως αυτά προσδιορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 5§2 Α του Νόμου 1579/1985 και επαναλαμβάνονται στις διατάξεις του άρθρου 3§2 του Νόμου 3252/2004.
Περαιτέρω επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31§5 του Νόμου 3252/2004, «στις περιπτώσεις που επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προσωρινής ή οριστικής διαγραφής από την ΕΝΕ αναστέλλεται αυτοδίκαια η άδεια άσκησης επαγγέλματος». Εν προκειμένω αξίζει να αναφερθεί, ότι κατά το παρελθόν, καίτοι επιβλήθηκε σε νοσηλευτή η πειθαρχική ποινή της προσωρινής διαγραφής από την ΕΝΕ και ενημερώθηκε σχετικώς η οικεία Νομαρχία, η τελευταία καθυστέρησε σημαντικά την έκδοση πράξης αναστολής της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του συγκεκριμένου νοσηλευτή, με συνέπεια αυτός να παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες του καίτοι είχε τιμωρηθεί πειθαρχικώς με την ποινή της προσωρινής διαγραφής.
Εκ των ανωτέρω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων καθίσταται προφανές, ότι χάριν της ενότητας και προς όφελος της ασφάλειας δικαίου, η αρμοδιότητα για την έκδοση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση της άδειας ασκήσεως του νοσηλευτικού επαγγέλματος θα πρέπει να μεταφερθεί από τις Νομαρχίες στον οικείο επαγγελματικό σύλλογο, ήτοι την ΕΝΕ.
Η παρούσα πρόταση είναι άκρως ρεαλιστική και νομικά εφικτή και θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την έναρξη διαλόγου, με σκοπό τον προσδιορισμό των πάσης φύσεως λεπτομερειών για την τρόπο εφαρμογής της.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΕ αναμένει για τις δικές σας ενέργειες και παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας