Σε συνέχεια των συναντήσεων που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή της ΕΝΕ σε θέματα που άπτονται της Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης, καταθέτουμε την πρόταση μας για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων κατά την διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων Νοσηλευτών.
Παραθέτουμε το κείμενο που προτείνουμε για τις περιπτώσεις των αιτούντων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 38/2010 για «νοσοκόμους υπεύθυνους για γενική περίθαλψη» υπενθυμίζοντας σας ακόμη μια φορά ότι σύμφωνα με τον Νόμο 1579/1985,άρθρο 5, ο επαγγελματικός μας τίτλος είναι αυτός του «Νοσηλευτή/τριας» προς αποφυγή οποιασδήποτε συγχύσεως με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες:
ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ,
ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ
Έχοντας υπόψη :
1. Το άρθρο 14 παρ.7 του Προεδρικού Διατάγματος 38/2010 (ΦΕΚ Α΄ 78/25-05-2010) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων»
2. Το άρθρο 7 παρ.5 του Προεδρικού Διατάγματος 38/2010 (ΦΕΚ Α΄ 78/25-05-2010) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων»
3. Τις διατάξεις του Νόμου 3252/2004 (ΦΕΚ Α΄ 132/16-07-2004) «Σύσταση Ένωσης Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών Ελλάδος και άλλες διατάξεις»
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
ΑΡΘΡΟ 1
Σκοπός της παρούσης είναι ο προσδιορισμός των όρων πραγματοποίησης των αντισταθμιστικών μέτρων που δύναται να επιβάλλει το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 παρ. 1 του ΠΔ 38/2010, με το οποίο ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο η Οδηγία 2005/36/ΕΚ, προκειμένου περί της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων ατόμων, που επιθυμούν να ασκήσουν το νοσηλευτικό επάγγελμα στην ελληνική επικράτεια.
ΑΡΘΡΟ 2
Ως αρμόδια επαγγελματική οργάνωση για την διενέργεια της δοκιμασίας επάρκειας ή της πρακτικής άσκησης προσαρμογής ορίζεται το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ένωση Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών Ελλάδος» (Ε.Ν.Ε.).
Η Ε.Ν.Ε. είναι επίσης αρμόδια για την αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης και την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της στο Σ.Α.Ε.Π. για την έκδοση της τελικής απόφασής του.
ΑΡΘΡΟ 3
Πρακτική Άσκηση Προσαρμογής
1. Η πρακτική άσκηση προσαρμογής πραγματοποιείται αποκλειστικά σε δημόσια νοσοκομεία και δη σε οργανωτικές μονάδες ή άλλως λειτουργούντα τμήματα της οικείας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Ο προσδιορισμός του «φορέα» απασχόλησης, ήτοι του συγκεκριμένου δημόσιου νοσοκομείου, καθώς και του τμήματος ή των τμημάτων της οικείας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση προσαρμογής κάθε αιτούντος, γίνεται από το Σ.Α.Ε.Π., το οποίο οφείλει προηγουμένως να ζητήσει την γνώμη της Ε.Ν.Ε., κοινοποιώντας της κάθε σχετικό στοιχείο.
Για την διατύπωση της ανωτέρω γνώμης συνεκτιμώνται από την Ε.Ν.Ε. τα κάτωθι στοιχεία : α) η εκπαίδευση του αιτούντος σε τομείς γνώσεων ουσιωδώς διαφορετικούς από εκείνους που καλύπτονται από τον απαιτούμενο στην Ελλάδα τίτλο εκπαίδευσης και β) οι επαγγελματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο νοσηλευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν στο αντίστοιχο επάγγελμα στο κράτος – μέλος προέλευσης του αιτούντος.
Η Ε.Ν.Ε., συνεκτιμώντας τα ανωτέρω στοιχεία, δύναται να προτείνει την διενέργεια της πρακτικής άσκησης του αιτούντος διαδοχικώς σε περισσότερα τμήματα της οικείας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, προσδιορίζοντας παράλληλα τον χρόνο πρακτικής άσκησης σε καθένα εξ αυτών.
Ο συνολικός χρόνος της πρακτικής άσκησης δεν δύναται να υπερβαίνει τον χρόνο που ορίζει το Σ.Α.Ε.Π. κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 παρ. 1 του ΠΔ 38/2010.
2. Η έναρξη της αξιολογούμενης πρακτικής άσκησης προσαρμογής δηλώνεται στην Ε.Ν.Ε., η οποία ορίζει τον Συντονιστή Πρακτικής Άσκησης Προσαρμογής.
Ο Συντονιστής ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι πραγματοποιείται κανονικά η άσκηση, ενημερώνοντας σχετικά το βιβλίο ασκούμενων. Επίσης ενημερώνεται από τον υπεύθυνο του φορέα άσκησης για τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν κατά το χρονικό διάστημα αυτής και συνυπογράφει με τον υπεύθυνο του φορέα το πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης.
3. Η Ε.Ν.Ε. τηρεί «Βιβλίο Ασκουμένων», στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και ημερομηνία αίτησης, η ημερομηνία της Υπεύθυνης Δήλωσης, ο αριθμός μητρώου και τα στοιχεία του φορέα, ήτοι του δημόσιου νοσοκομείου που θα πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση προσαρμογής (επωνυμία και έδρα του φορέα). Στο «Βιβλίο Ασκουμένων» καταχωρείται επίσης έκθεση εξαμηνιαίας αξιολόγησης της προόδου της πρακτικής άσκησης, που συντάσσεται από τον υπεύθυνο του φορέα.
4. Ως υπεύθυνος του φορέα ορίζεται ο/η εκάστοτε Διευθυντής-τρια της οικείας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που ενημερώνεται για την πρόοδο της πρακτικής άσκησης του αιτούντος και συντάσσει σχετική εξαμηνιαία έκθεση αξιολόγησης, την οποία και υποβάλλει αμελλητί στην Ε.Ν.Ε.
Ο υπεύθυνος του φορέα οφείλει να ενημερώνει τον Συντονιστή για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει κατά την πρακτική άσκηση.
5. Η δήλωση έναρξης της πρακτικής άσκησης προσαρμογής στην Ε.Ν.Ε. γίνεται από τον ενδιαφερόμενο και συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά :
α) Υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/1986, υπογεγραμμένη και θεωρημένη επίσημα για το γνήσιο της υπογραφής από τον υπεύθυνο του φορέα.
Στην υπεύθυνη δήλωση αναφέρεται : 1) η ημερομηνία έναρξης της πρακτικής άσκησης, 2) το όνομα του υπεύθυνου του φορέα, 3) το τμήμα ή τμήματα όπου θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση,
β) Ακριβές αντίγραφο της απόφασης του Σ.Α.Ε.Π. περί της επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων και του προσδιορισμού της διάρκειας της πρακτικής άσκησης,
γ) Βεβαίωση του φορέα περί της ασφάλισης του ασκουμένου,
δ) Κρατικό Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας επιπέδου Β1, όπως ορίζεται στο ΠΔ 60/2010
6. Ο ασκούμενος εκτελεί αποκλειστικώς και μόνον καθήκοντα που ανήκουν στον κύκλο των συνήθων υπηρεσιακών καθηκόντων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Νοσηλευτών, όπως αυτά προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία και την Ε.Ν.Ε.
7. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολογούμενης πρακτικής άσκησης προσαρμογής, ο ασκούμενος νοσηλευτής υποχρεούται να προσκομίσει στην Ε.Ν.Ε. πιστοποιητικό ευδόκιμης άσκησης που εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο αυτή έχει πραγματοποιηθεί.
8. Μετά την προσκόμιση του ανωτέρω πιστοποιητικού η Ε.Ν.Ε. χορηγεί στον ασκούμενο «Βεβαίωση αξιολογούμενης πρακτικής άσκησης προσαρμογής», ο τύπος της οποίας ορίζεται ως εξής :
9. Ο αιτών καταθέτει την παραπάνω Βεβαίωση στο Σ.Α.Ε.Π. προκειμένου να εκδοθεί η τελική απόφαση περί της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων του νοσηλευτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΠΔ 38/2010.
10. Σε περίπτωση αποτυχίας ο ενδιαφερόμενος δύναται να επαναλάβει την πρακτική άσκηση προσαρμογής.
ΑΡΘΡΟ 4
Δοκιμασία επάρκειας
1. Η δοκιμασία επάρκειας διενεργείται στα Τμήματα Νοσηλευτικής των Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας ή στις Νοσηλευτικές Σχολές των Α.Ε.Ι., ακολουθώντας την διάρκεια και το πρόγραμμα των εξεταστικών περιόδων των ανωτέρω Τμημάτων και Σχολών.
2. Οι εξετάσεις συνίστανται σε γραπτή δοκιμασία του εξεταζομένου στα μαθήματα που προσδιορίστηκαν ως αντισταθμιστικά μέτρα από το Σ.Α.Ε.Π., κατόπιν γνώμης της Ε.Ν.Ε. Η εξέταση θεωρείται επιτυχής, όταν ο εξεταζόμενος αξιολογηθεί με την βάση του πέντε (5) στην δεκάβαθμη κλίμακα.
3. Σε περίπτωση επιτυχούς εξέτασης το Τμήμα ή η Σχολή Νοσηλευτικής εκδίδει σχετικό Πρακτικό Επιτυχόντων, το οποίο ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέσει στο Σ.Α.Ε.Π. προκειμένου να εκδοθεί η τελική απόφαση περί της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων του νοσηλευτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΠΔ 38/2010.
4. Σε περίπτωση αποτυχίας ο ενδιαφερόμενος δύναται να επαναλάβει την δοκιμασία επάρκειας.
5. Για την συμμετοχή στη δοκιμασία επάρκειας απαιτούνται τα κάτωθι δικαιολογητικά :
α) Αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία κατατίθεται στην Ε.Ν.Ε.
β) Ακριβές αντίγραφο της πράξης του Σ.Α.Ε.Π. με την οποία γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο η επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων και γίνεται ο προσδιορισμός των εξεταζομένων μαθημάτων.
γ) Κρατικό Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας επιπέδου Β1, όπως ορίζεται στο ΠΔ 60/2010
ΑΡΘΡΟ 5
Μεταβατικές διατάξεις
Όσοι έχουν κάνει έναρξη της διαδικασίας αντιστάθμισης με απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάγονται εφεξής στην αρμοδιότητα του Σ.Α.Ε.Π.
ΑΡΘΡΟ 6
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλεται η δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ
Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.
Για το Δ.Σ της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Σκουτέλης Δημήτριος Δάγλας Αριστείδης