Μέχρι σήμερα η διοικητική διάρθρωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων όλης της χώρας ήταν δεδομένη. Αναπόσπαστο στοιχείο της ως άνω διάρθρωσης είναι η ύπαρξη τομέων, δηλαδή οργανικών μονάδων τοποθετουμένων ιεραρχικώς μεταξύ της διευθύνσεως και των τμημάτων.
Αυτό προκύπτει, εξάλλου, από τις διατάξεις του άρθρου 8§2 του Νόμου 2889/2001 (Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ Α΄ 37/2001), σύμφωνα με τις οποίες «η Νοσηλευτική Υπηρεσία διαρθρώνεται σε τομείς, που ακολουθούν τη διάρθρωση της Ιατρικής Υπηρεσίας. Επικεφαλής των τομέων είναι Τομεάρχες, που ορίζονται από το Διοικητή του νοσοκομείου μετά από επιλογή τους από το Νοσηλευτικό Συμβούλιο του Πε.Σ.Υ., κατά τα οριζόμενα στη παράγραφο 8 του άρθρου 2 του νόμου αυτού».
Προσφάτως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα, δε, με την εισηγούμενη διάταξη του άρθρου 4§4 του ως άνω σχεδίου νόμου, «το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2889/2001 (Α΄ 37) καταργείται».
Εν προκειμένω, ως πρώτο εδάφιο νοείται η πρόταση «η Νοσηλευτική Υπηρεσία διαρθρώνεται σε τομείς, που ακολουθούν τη διάρθρωση της Ιατρικής Υπηρεσίας». Με άλλα λόγια, δια της εισηγούμενης διάταξης διαφαίνεται ότι επιχειρείται η κατάργηση των τομέων των νοσηλευτικών υπηρεσιών. Ενόψει τούτου χωρούν οι ακόλουθες σκέψεις.
Κατά πρώτον, ενώ, μεν, καταργείται το εδάφιο που καθιερώνει την διάρθρωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας σε τομείς, παραμένει σε ισχύ το αμέσως επόμενο εδάφιο, που ορίζει ότι «επικεφαλής των τομέων είναι Τομεάρχες, που ορίζονται από το Διοικητή του νοσοκομείου μετά από επιλογή τους από το Νοσηλευτικό Συμβούλιο του Πε.Σ.Υ., κατά τα οριζόμενα στη παράγραφο 8 του άρθρου 2 του νόμου αυτού».
Εν προκειμένω γεννάται προδήλως μια δυσαρμονία, δοθέντος ότι ναι μεν καταργούνται οι τομείς, πλην όμως δεν καταργούνται οι θέσεις τομεαρχών, που προΐστανται των επιμέρους τομέων. Κατά συνέπεια, είτε ευρισκόμεθα ενώπιον μιας απλής αβλεψίας του συντάκτη του επίμαχου σχεδίου νόμου, ο οποίος ήθελε την κατάργηση ολόκληρης της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του Νόμου 2889/2001, πλην όμως δεν προέβη στην ορθή διατύπωση, είτε ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς ερμηνευτικού κενού, αφού καταργούνται μεν οι τομείς, παραμένουν όμως οι τομεάρχες ως επικεφαλής ανύπαρκτων και δη καταργούμενων οργανικών μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος θεωρεί, ότι η υπάρχουσα και νυν ισχύουσα διάρθρωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών σε τομείς και τμήματα, κατ’αναλογία των αντίστοιχων ιατρικών υπηρεσιών, είναι η ορθότερη μέθοδος διοικητικής οργάνωσης, που δύναται να εξασφαλίσει την αρμονική συνεργασία της νοσηλευτικής με την ιατρική υπηρεσία και να συμβάλει αποφασιστικά στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς και στην εν γένει εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ενόψει των σκέψεων αυτών διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις περί της ορθότητας της συγκεκριμένης διάταξης και θα επανέλθουμε επί του ζητήματος όταν αποσαφηνιστεί η αναζητούμενη αληθής βούληση του συντάκτη του επίμαχου νομοσχεδίου.
Για το Δ.Σ της ΕΝ.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέα
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας