Με αφορμή την παράνομη χορήγηση οφειλόμενων ρεπό σε Νοσηλευτές που υποχρεώθηκαν να παραμείνουν σε απομόνωση στην οικία τους με σκοπό την πρόληψη της νόσου κορωνοϊού COVID-19, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας και θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων τους, σας επισημαίνει τα ακόλουθα:
Όπως γνωρίζετε στην πολύ δυσχερή συγκυρία που ζει ο πλανήτης και η χώρα μας ειδικότερα, οι επαγγελματίες υγείας και δη οι Νοσηλευτές ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή, εκθέτουν με αυταπάρνηση την υγεία και την ασφάλεια τους σε κίνδυνο προκειμένου να ασκήσουν με επιμέλεια τα καθήκοντά τους και να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα στον πάσχοντα συνάνθρωπο, αντιμετωπίζοντας στην πρώτη γραμμή μια παγκόσμια κρίση με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και στηρίζοντας το ΕΣΥ με όλες τους τις δυνάμεις εδώ και χρόνια.
Υπό αυτά τα δεδομένα είναι ανεπίτρεπτο οι Νοσηλευτές να αντιμετωπίζονται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος του συστήματος υγείας, να τους μετακυλύονται διαρκώς αλλότριες ευθύνες και αντί να ανταμείβονται για την πολύτιμη προσφορά τους, ουσιαστικά να «τιμωρούνται» διότι νοσήλευσαν τον ασθενή, τηρώντας τον όρκο που έδωσαν ως λειτουργοί της δημόσιας υγείας.
Αυτό ακριβώς συνέβη στο ΓΝ Κατερίνης όπου αυθαιρέτως και παρανόμως, οι Νοσηλευτές που έδει να τεθούν σε απομόνωση λόγω επαφής τους με ύποπτο κρούσμα δεν έλαβαν ειδική αναρρωτική άδεια αλλά «χρεώθηκαν» με οφειλόμενα ρεπό, με την αιτιολογία ότι «είναι μεγάλες οι οφειλές σε ρεπό».
Με την ενέργεια αυτή, ουσιαστικά επιβλήθηκε «ποινή» στους υπαλλήλους αυτούς για την ευσυνείδητη και φιλότιμη εκτέλεση των καθηκόντων τους και θεωρήθηκε εν τοις πράγμασι ότι κατά τις ημέρες που τελούν σε απομόνωση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συνόλου αυτοί αναπαύονταν, με αποτέλεσμα την παράνομη μείωση των οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης (που ήδη αποτελεί φαινόμενο παθογένειας του συστήματος και έδει να καταβάλλονται προσπάθειες περιορισμού).
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΠΝΠ (ΦΕΚ A’ 42/25.02.2020): «Μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. 1. Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. 2. Τα μέτρα αυτά συνίστανται: (α) Στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο…(ε) στον προσωρινό περιορισμό προσώπων των περιπτώσεων (α) και (β) υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου. Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού δύναται να υλοποιείται σε κατάλληλο χώρο νοσοκομείου, υγειονομικής δομής, θεραπευτικού ιδρύματος, σε κατάλληλες δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, ή και κατ’ οίκον, ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου κάθε φορά οργάνου, και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων.. (θ) στην προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου. Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού ευρύτερων ομάδων προσώπων δύναται να προσδιορίζεται με αναφορά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Στα πρόσωπα της περίπτωσης αυτής δύνανται να επιβάλλονται και τα υπό περιπτώσεις (α) και (β) μέτρα. Κατά την επιβολή των μέτρων επιλέγεται από τα αρμόδια όργανα το ηπιότερο δυνατό για την εκπλήρωση του σκοπού του, υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.
Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ευχερώς ότι τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλονται λόγω επείγουσας ανάγκης στη χώρα μας προβλεπόμενης από το άρθρο 44 του Συντάγματος και είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του κορωνοϊου και ουδεμία σχέση έχουν με τις ημέρες ανάπαυσης των σκληρά εργαζομένων Νοσηλευτών.
Η επαφή του προσωπικού με το ύποπτο κρούσμα στην Παθολογική Κλινική του ΓΝ Κατερίνης δεν αποτελεί λόγο ανάπαυσης του προσωπικού λόγω παροχής εργασίας και κόπωσης (ρεπό) αλλά λόγο χορήγησης αναρρωτικής αδείας άδειας ειδικού σκοπού για την απομόνωσή τους. (Ήδη με μεταγενέστερη ΠΝΠ και εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών καθιερώθηκε αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού για ευπαθείς ομάδες και νοσούντες)
Η απουσία του προσωπικού που κατά την άσκηση του καθήκοντος προς το συνάνθρωπο εκτέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο ζωής και έδει να παραμείνει απομονωμένο δυνάμει μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας με οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης συνιστά υποβιβασμό του σε «αναλώσιμο υλικό» και παραβιάζει το συνταγματικά και από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ανάπαυση.
Επειδή είναι προδήλως αντικείμενο στο Νόμο να «χρεωθούν» με οφειλόμενα ρεπό οι Νοσηλευτές που αναγκάστηκαν να απουσιάσουν από την εργασία τους λόγω έκθεσής τους σε κίνδυνο.
Επειδή είναι δικαιοπολιτικά μη ανεκτή η επιβολή «ποινής» αντί επιβράβευσης των υπαλλήλων ενός κλάδου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης μιας τεράστιας κρίσης και μάχεται με όλες του τις δυνάμεις προσφέροντας στον συνάνθρωπο και προσπαθώντας με αυταπάρνηση να αποτρέψει την κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Επειδή πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η νομιμότητα.
ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ
Σας καλούμε όπως έκαστος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την άμεση αποκατάσταση της παράνομης μείωσης («χρέωσης») των οφειλόμενων ημερών ανάπαυσης του νοσηλευτικού προσωπικού του ΓΝ Κατερίνης που αναγκάστηκε να τεθεί σε απομόνωση δυνάμει των έκτακτων μέτρων πρόληψης διάδοσης της νόσου COVID-19,λόγω επαφής με ύποπτο κρούσμα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Για το Δ.Σ. του 2ου Π.Τ. της Ε.Ν.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΜΠΑΛΙΟΖΟΓΛΟΥ Μ. ΚΩΣΤΙΚΟΥ