Σύμφωνα με τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 50 παρ. 1 του Νόμου 4368/2016 (Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ Α΄ 21) «Καταργούνται όλες οι διατάξεις, γενικές και ειδικές, που ρυθμίζουν θέματα αποσπάσεων του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, πλην των Ιατρών Ε.Σ.Υ., των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.), με εξαίρεση τις διατάξεις για τις συνυπηρετήσεις με ένστολο σύζυγο και τις συνυπηρετήσεις σε παραμεθόριο περιοχή και τις διατάξεις για λόγους υγείας».
Με το άρθρο 54 του Νόμου 4223/13 τροποποιήθηκε το άρθρο 21 του ν. 2946/2001 για την συνυπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων. Στο άρθρο 54 παρ. 4 ορίζεται: «Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που είναι σύζυγοι στρατιωτικών, ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, “- Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης,” επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά σειρά προτεραιότητας, σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ, και λοιπές υπηρεσίες που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγος τους….»
Το άρθρο 21 του Ν. 2946/2001 προ της τροποποίησής του είχε ως εξής: «1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος τους.»
2. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο.»
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Α2β/Γ.Π.οικ.22225 απόφαση του Υπουργού Υγείας ΦΕΚ Β 839/30-3-2016, οι αποσπάσεις του προσωπικού των Φ.Π.Υ.Υ. εντός της ίδιας Δ.Υ.Πε. γίνονται με απόφαση του Διοικητή της Υ.Πε, μετά από σχετική εισήγηση των Διοικητών των φορέων προέλευσης και υποδοχής. Οι αποσπάσεις του προσωπικού των Φ.Π.Υ.Υ. μιας Δ.Υ.Πε. σε Φ.Π.Υ.Υ. άλλης Δ.Υ.Πε., γίνονται με κοινή απόφαση των Διοικητών των δύο Υ.Πε.,μετά από σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των φορέων προέλευσης και υποδοχής.. Για τις αποφάσεις των αποσπάσεων δεν απαιτείται συνυπογραφή από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Την 8/7/2016 εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας (με αριθμό Α2β/Γ.Π. 40032), με την οποία παρασχέθηκαν διευκρινήσεις για τη διαδικασία αποσπάσεων του επιστημονικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των Φ.Π.Υ.Υ. των Δ.Υ.Πε.
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι, όπως ορθά έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΝΕ σε σχετικά υπομνήματα προς τις Δ.ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, ρητά θεωρείται επιτρεπτή η απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης με ένστολο ή σε παραμεθόριο περιοχή και πριν την παρέλευση διετίας από το διορισμό του Νοσηλευτή ή της Νοσηλεύτριας λόγω της ισχύος των συνταγματικών διατάξεων προστασίας της οικογένειας.
Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται ειδικότερα:
«1. Οι αποσπάσεις υπαλλήλων από Φ.Π.Υ.Υ. σε Φ.Π.Υ.Υ. της ίδιας ή άλλης Δ.Υ.Πε., για λόγους συνυπηρέτησης με ένστολο γίνονται χωρίς να απαιτείται η συνυπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2. Οι αιτήσεις των υπαλλήλων για απόσπαση υποβάλλονται στην Δ.Υ.Πε. υποδοχής, η οποία έχει και την αρμοδιότητα της έκδοσης της σχετικής απόφασης. Σε περίπτωση διακοπής απόσπασης, ο υπάλληλος υποβάλλει την αίτησή του στην Δ.Υ.Πε, σε φορέα της οποίας υπηρετεί, η οποία έχει και την αρμοδιότητα της έκδοσης της σχετικής απόφασης διακοπής απόσπασης.
3. Στις περιπτώσεις απόσπασης υπαλλήλων για λόγους συνυπηρέτησης με ένστολο, η αίτηση του υπαλλήλου, όπου δηλώνει τον Φ.Π.Υ.Υ. όπου επιθυμεί να αποσπαστεί υποβάλλεται στην Δ.Υ.Πε. υποδοχής. Ο Διοικητής της Δ.Υ.Πε. θέτει το αίτημα του υπαλλήλου στο αρμόδιο υπηρεσιακό προς γνωμοδότηση, διατυπώνοντας την εισήγησή του αναφορικά με τον συγκεκριμένο Φορέα που θα πρέπει να τοποθετηθεί ο αποσπασμένος υπάλληλος, λαμβάνοντας υπόψη την αίτηση του υπαλλήλου, την περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος, τη χιλιομετρική απόσταση των Φ.Π.Υ.Υ. της περιοχής ευθύνης του από την υπηρεσία του συζύγου και τις υπηρεσιακές ανάγκες των Φ.Π.Υ.Υ. της περιοχής που αιτείται να αποσπαστεί ο υπάλληλος.
4. Οι αποσπάσεις για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο, ένστολο ή μη, διενεργούνται και πριν την παρέλευση της πενταετίας από τον διορισμό ή από προηγούμενη μετάταξη ή μετάθεση.
Επίσης, οι αποσπάσεις υπαλλήλων για συνυπηρέτηση, βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν.3946/01 και της παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 287/1976- ήτοι με ένστολο ή σε παραμεθόριο περιοχή- δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της παρ. 9 του άρθρου 68 του 3528/07, και μπορούν να διενεργούνται και πριν την παρέλευση της διετίας από τον διορισμό, δεδομένου ότι οι ανωτέρω διατάξεις είναι προστατευτικές για την οικογένεια, σύμφωνα με την επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος.
7. Δεν επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων σε αποκεντρωμένες μονάδες των Υ.ΠΕ., στις οποίες δεν προβλέπεται η ειδικότητα του συγκεκριμένου υπαλλήλου. ..
8. Ο αποσπασμένος υπάλληλος οφείλει να υποβάλει το μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους Υπεύθυνη Δήλωση προς το γραφείο Προσωπικού της υπηρεσίας που υπηρετεί, στην οποία θα δηλώνει την περιοχή που υπηρετεί ο ένστολος σύζυγος, με συνημμένη σχετική βεβαίωση της υπηρεσίας του συζύγου. Η σχετική δήλωση διαβιβάζεται υπηρεσιακά στο γραφείο προσωπικού της οργανικής θέσης του υπαλλήλου. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η σχετική Υπεύθυνη Δήλωση και η βεβαίωση, η Υ.ΠΕ. υποδοχής συντάσσει άμεσα απόφαση διακοπής απόσπασης.»
Όπως ρητά συνάγεται από τα ανωτέρω αναφερθέντα, δεν απαιτείται η παραμονή στη θέση στην οποία διορίστηκε η υπάλληλος για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το διορισμό, κατά τη δόκιμη περίοδο.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα της απόσπασης, τονίζεται ότι με τις παραπάνω διατάξεις καθιερώνεται το δικαίωμα ή άλλως η δυνατότητα υπέρ των νοσηλευτών, που είναι σύζυγοι ενστόλων, να αποσπώνται κατά προτεραιότητα στον τόπο υπηρεσίας του /της συζύγου τους. Υπογραμμίζεται, ότι η συγκεκριμένη μορφή απόσπασης επιτρέπεται, δηλαδή δεν επιβάλλεται ή άλλως δεν είναι υποχρεωτική για την διοίκηση. Με άλλα λόγια η Διοίκηση δύναται να απορρίψει σχετική αίτηση, παραθέτοντας, όμως, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Συνήθως, δυνάμει των διατάξεων του Συντάγματος που προστατεύουν την οικογένεια (άρθρο 21) οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.