Με την θέση σε ισχύ της υπ’αριθμ. 2/53212/0022/15-07-2014 ΦΕΚ Β 2012/24-7-2014 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης («Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προσωπικού νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), κατέστησαν δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας οι νοσηλευτές ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου- ΝΠΙΔ- των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/11730/ΔΕΠ/04-06-2015 έγγραφο της Διεύθυνσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που εξεδόθη μετά από έγγραφο της ΕΝΕ, αποτυπώνεται ρητώς, ότι οι νοσηλευτές που απασχολούνται σε ΝΠΙΔ των ΟΤΑ στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Βοήθεια στο Σπίτι» και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ηλικιωμένους κατ’ οίκον, πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Οι Νοσηλευτές που απασχολούνται σε ΚΑΠΗ ΟΤΑ (ή άλλων δημοτικών επιχειρήσεων, εταιριών, οργανισμών) που έχουν τη νομική μορφή του ΝΠΔΔ ή άλλη πλην αυτής του ΝΠΙΔ, είτε δυνάμει σύμβασης ιδιωτικού δικαίου είτε ως μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά και οι Νοσηλευτές που εργάζονται στα πλαίσια των ανωτέρω προγραμμάτων («Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Βοήθεια στο Σπίτι») απασχολούμενοι σε νπδδ, οργανισμούς ή επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δεν έχουν τη μορφή του ΝΠΙΔ, καίτοι δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεν συγκαταλέγονται ρητά μεταξύ των απασχολουμένων εκείνων, που δικαιούνται να το λαμβάνουν δυνάμει της απόφασης αυτής.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. οικ.2/16519/0022 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄465/24-02-2012) περί του καθορισμού του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α/27-10-2011), καθορίζεται το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ – ΙΔΟΧ) του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Α` και Β` βαθμού ανά κατηγορία ως εξής:α) Κατηγορία Α` σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες :α) Το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας… των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία…»
Αν και στην ανωτέρω απόφαση αναφέρεται στην αρχή ότι «καθορίζεται το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου… Ο.Τ.Α. Α` και Β` βαθμού ανά κατηγορία», στη συνέχεια, στο σημείο που εξειδικεύονται οι φορείς παροχής υπηρεσιών, δεν έχει γίνει σαφής αναφορά των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας των ΟΤΑ και των νπδδ ή επιχειρήσεων ή εταιριών ή οργανισμών που ανήκουν σε ΟΤΑ, με αποτέλεσμα οι ανωτέρω αναφερθέντες Νοσηλευτές, παρανόμως να μην λαμβάνουν το ανωτέρω επίδομα, καίτοι παρέχουν κατά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση νοσηλευτικές υπηρεσίες σε χώρους που δικαιολογούν την καταβολή του επιδόματος.
Είναι γεγονός ότι ο Νομοθέτης δεν είναι αντικειμενικώς δυνατόν να προβλέψει όλες τις περιπτώσεις πραγματοποίησης νοσηλευτικών πράξεων και παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών κατά πλήρη και διαρκή απασχόληση και δεν δύναται να απαριθμήσει όλους τους χώρους και τους φορείς όπου παρέχονται υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Η ανωτέρω απαρίθμηση, επομένως, των χώρων και των φορέων όπου παρέχονται οι πράξεις δεν είναι αποκλειστική αλλά πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτική.
Επιπλέον, τις κατηγορίες υπαλλήλων των οικείων φορέων που ο Νομοθέτης ήθελε να αποκλείσει από την καταβολή του επιδόματος τις κατονόμασε ρητώς και με σαφήνεια. (πχ δια του αποκλεισμού καταβολής του επιδόματος στο διοικητικό προσωπικό των ανωτέρω φορέων). Αντίθετα δεν προέβη στον αποκλεισμό κατηγοριών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, (διακρίνοντάς τους δυνάμει της νομικής τους μορφής) ή χώρων όπου παρέχονται τέτοιου είδους υπηρεσίες.
Το επίδομα που καθιερώνεται με τις ανωτέρω αποφάσεις αποτελεί εκ φύσεως αντιστάθμισμα για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ο Νοσηλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του και τις πιθανές βλάβες της υγείας του. Στον κίνδυνο αυτό εκτίθενται άπαντες οι Νοσηλευτές και δεν είναι δυνατόν να γίνει διάκριση δυνάμει της νομικής μορφής του φορέα στον οποίο απασχολούνται.
Οι Νοσηλευτές των ΚΑΠΗ των Δήμων (ή Δημοτικών Επιχειρήσεων ή Οργανισμών ή Εταιριών) που έχουν τη μορφή των ΝΠΔΔ ή άλλη πλην αυτής του ΝΠΙΔ (υπάλληλοι μόνιμοι αλλά και με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου), αλλά και οι Νοσηλευτές που εργάζονται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, έχοντας συμβληθεί με ΝΠΔΔ, Δημοτικές Επιχειρήσεις ή Οργανισμούς με μορφή διαφορετική του ΝΠΙΔ, ή και απευθείας με τους ΟΤΑ, πραγματοποιούν κατά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση καθόλη τη διάρκεια του χρόνου εργασίας τους, νοσηλευτικές πράξεις, ερχόμενοι σε καθημερινή επαφή με ασθενείς.
Εργάζονται επομένως υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες με εκείνες των συναδέλφων τους, με μόνη διαφορά τη νομική μορφή του φορέα εργασίας τους.
Από την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής της αρχής της ισότητας και της ειδικότερης έκφανσης αυτής, που είναι η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, που επιβάλλουν την ίδια αντιμετώπιση ομοειδών περιπτώσεων, συνάγεται ότι όλοι οι Νοσηλευτές που εργάζονται δυνάμει οποιασδήποτε σύμβασης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου , σε ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, οποιαδήποτε μορφή και αν έχουν αυτά ή υπηρετούν σε ΟΤΑ παρέχοντας νοσηλευτικές υπηρεσίες κατά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας Α κατηγορίας.
Είναι επιβεβλημένη επομένως η πραγματοποίηση κάθε πρόσφορής ενέργειας αρμοδίως, καθώς και η τροποποίηση των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων ή η έκδοση νέας με σκοπό την άρση της άδικης, αντισυνταγματικής και παράνομης ανισότητας που έχει διαμορφωθεί και την αποκατάσταση της νομιμότητας με τη χορήγηση του επιδόματος σε όλους τους Νοσηλευτές που παρέχουν υπηρεσίες σε ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ οποιαδήποτε μορφή και αν έχουν αυτά, (πχ ΚΑΠΗ) καθώς και στα προγράμματα «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Βοήθεια στο Σπίτι» των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών.
Ως το επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας και το θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων τους, σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε στην αποκατάσταση της ανισότητας που έχει δημιουργηθεί και στην χορήγηση του επιδόματος σε όλους ανεξαιρέτως τους Νοσηλευτές που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα και προγράμματα των ΟΤΑ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας