Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αφιερώσει το 2020 στους Νοσηλευτές και τις Μαίες. Από την Ελλάδα δόθηκε το βήμα στην Δρ. Μαρία Καπρίτσου να μοιραστεί την εμπειρία της και τις προσδοκίες της στον χώρο της Νοσηλευτικής.
«Βελτιώνοντας την εμπειρία των Ογκολογικών Ασθενών»
«Στα δεκατρία χρόνια που εργάζομαι ως Νοσηλεύτρια, έχω βιώσει πολλές καταστάσεις. Έχω μάθει ότι η σχέση μ’ έναν ασθενή μπορεί να χτιστεί με μία απλή οπτική επαφή. Έχω δει πολλές μάχες ενάντια στον καρκίνο να κερδίζονται και να βιώνονται ως οι μεγαλύτερες νίκες. Επίσης, έκλαψα με τους ασθενείς μου και παρηγόρησα τις οικογένειες που υπέστησαν αυτήν την τρομερή απώλεια», αναφέρει η Δρ. Μαρία Καπρίτσου, Προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος », Γ.Α.Ο.Ν.Α « Άγιος Σάββας ».
«Δεν είναι το είδος της εργασίας, που αφήνουμε στο γραφείο μας στο τέλος της βάρδιας μας. Όταν πηγαίνουμε στο σπίτι, μεταφέρουμε μαζί μας τις ανησυχίες, τους φόβους και τις ιστορίες των ασθενών μας», προσθέτει.
Η 38χρονη Μαρία και η μικρή αλλά δεμένη ομάδα των 4 Νοσηλευτών της , είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την ευημερία ενός μέσου όρου 16 ασθενών με καρκίνο, την ημέρα, που προσέρχονται για χειρουργική επέμβαση.
Η επαφή με τους ασθενείς είναι δεξιότητα
«Είμαστε υπεύθυνοι για την παρακολούθηση των ζωτικών σημείων των ασθενών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και διασφαλίζουμε την ασφάλεια των ασθενών αξιολογώντας την κατάστασή τους στη Μονάδα Μετεγχειρητικής Φροντίδας», λέει η Μαρία. «Μια σημαντική πτυχή, την οποία έχω, επίσης, διερευνήσει κατά τη διάρκεια των Διδακτορικών και Μεταδιδακτορικών μου σπουδών, είναι τα επίπεδα άγχους και στρες των ασθενών. Για να επιτευχθούν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα και βελτιωμένη ανάρρωση, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να μην βιώνουν πόνο και να αισθάνονται ασφαλείς όταν νοσηλεύονται».
«Ως Νοσηλευτές, δημιουργούμε μία σχέση με τους ασθενείς μας. Η δουλειά μας υπερβαίνει τη διαχείριση των φαρμάκων και τη φροντίδα της σωματικής ευεξίας των ασθενών. Τους υποστηρίζουμε επίσης ψυχολογικά και συναισθηματικά », εξηγεί η Μαρία.
«Όταν έχω μια κακή μέρα, σκέφτομαι τον ασθενή που μου είπε ότι το χαμόγελό μου τον καθησύχαζε καθώς έμπαινε στο χειρουργείο. Τα λόγια του, μου θυμίζουν τον αντίκτυπο που έχουμε ως Νοσηλευτές».
«Η πρώην Προϊσταμένη μου, κα Τσακιρίδου, που είναι ο μέντορας μου, με δίδαξε πώς να είμαι δίπλα στους ασθενείς, πώς να τους στηρίζω. Μπορούμε πάντα να ανοίξουμε ένα βιβλίο και να μάθουμε πώς να χορηγούμε ένα φάρμακο, αλλά η κατανόηση του πώς να είμαστε κοντά σε έναν ασθενή είναι μια ικανότητα που κερδίζεται με την πάροδο του χρόνου».
Η ομάδα μου είναι η δύναμή μου
«Για να παρακινούμαι συνεχώς, βασίζομαι στην ομάδα μου. Υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία μαζί, όπως μια οικογένεια».
«Γι’ αυτό και αφιερώνω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην καθοδήγηση των συναδέλφων μου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μπορούν πάντα να στραφούν σε ‘μένα για οτιδήποτε, να μιλήσουν για τις φιλοδοξίες, τους φόβους και τις εμπειρίες τους με τους ασθενείς. Είμαστε τόσο δυνατοί όσο είμαστε ενωμένοι και μπορούμε να πετύχουμε ομαδικά μόνο αν καθοδηγούμε ο ένας τον άλλον στις προσπάθειές μας».
Έρευνα και μάθηση για την βέλτιστη εμπειρία των ασθενών
«Προτεραιότητά μου είναι να βελτιώσω τις εμπειρίες των ασθενών μου μέσω της δια βίου μάθησης, γι’ αυτό και παρακολούθησα δύο Μεταπτυχιακά προγράμματα, ένα Διδακτορικό και ένα Μεταδιδακτορικό πρόγραμμα. Ενθαρρύνω επίσης τους συναδέλφους μου να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να παραμένουν ενημερωμένοι σχετικά με τις νέες τάσεις παρακολουθώντας Νοσηλευτικά συνέδρια και να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές».
«Πιστεύω ότι εμείς οι Νοσηλευτές πρέπει να μιλάμε με μια ισχυρή φωνή σχετικά με την εξέλιξη της Evidence Based Νοσηλευτικής για την ευεξία των ασθενών».
«Ως Αντιπρόεδρος του International Collaboration for PeriAnaesthesia Nurses, έχω επαφές με Νοσηλευτές σε διαφορετικές χώρες, ανταλλάσσοντας απόψεις και «επιστρέφοντας» με αυτή την γνώση πίσω στους συναδέλφους μου στην Ελλάδα. Εκτιμώ αυτήν την ευκαιρία πολύ, καθώς η ανταλλαγή γνώσεων σημαίνει ενίσχυση του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος παγκοσμίως.
«Οι Νοσηλευτές στην Ελλάδα επιδιώκουν όλο και περισσότερο την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, εγγράφονται σε Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά προγράμματα. Γνωρίζουν ότι ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας στην παροχή της καλύτερης δυνατής περίθαλψης στους ασθενείς».
Προϊσταμένη Αναισθησιολογικού Τμήματος, Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας
«Ν. Κούρκουλος», Γ.Α.Ο.Ν.Α « Άγιος Σάββας»
Αναλυτικά η αναφορά: Chief Nurse of Anaesthesiology Department Maria Kapritsou – improving cancer patients’ experience