Σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων καταγγελιών μας ως προς την συνεχή παραβίαση της αρχής της ισότητας και την ειδικότερη έκφανση αυτής, την αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, αναφορικά με τους Νοσηλευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και σε άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας δυνάμει συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου (όπως πχ δια της μη καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας), ως το θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων των Νοσηλευτών σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1. Προσφάτως γίναμε αποδέκτες καταγγελιών αιφνίδιας και αντισυμβατικής μείωσης των αποδοχών που προβλέπονταν στη σύμβαση εργασίας των Νοσηλευτών και δια του υπ’ αριθ. Πρωτ 1114-21/11/2016 εγγράφου μας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, σας αναφέραμε άμεσα το γεγονός προκειμένου να επιληφθείτε αρμοδίως και καταλλήλως, διότι πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της Νομοθεσίας εις βάρος των Νοσηλευτών.
2. Μας καταγγέλθηκε από μέλη μας, ότι παρά την ρητή πρόβλεψη στη σύμβαση εργασίας περί εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου (Ν. 4354/2015), δεν τους καταβάλλεται αποζημίωση για υπερωριακή εργασία και εργασία κατά τη νύχτα, κατά τις αργίες και τις εξαιρέσιμες ημέρες.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Νόμου 4354/2015, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει σήμερα: « Α. Αποζημίωση για εργασία καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου.
1. Η καθιέρωση με αποζημίωση εργασίας καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου των υπαλλήλων, επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών….
2. Οι ώρες της απασχόλησης καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου ορίζονται ανά εξάμηνο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αυξομείωσης μεταξύ των δύο (2) εξαμήνων μέσα στο έτος, ως εξής: α. Απογευματινή υπερωριακή εργασία. Για απογευματινή υπερωριακή εργασία μέχρι εκατόν είκοσι (120) ανά υπάλληλο… β. Υπερωριακή εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες. Για υπερωριακή εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, για υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν, βάσει νόμου είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση, μέχρι ενενήντα έξι (96) ώρες για τις νυκτερινές και μέχρι ενενήντα έξι (96) ώρες για τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, ανά υπάλληλο.
3. Η ωριαία αποζημίωση υπερωριακής εργασίας των υπαλλήλων που απασχολούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραπάνω παραγράφων ορίζεται ως εξής: α) Για υπερωριακή εργασία απογευματινών ωρών και μέχρι την 22η ώρα, ίση με το ωρομίσθιο. β) Για νυκτερινή εργασία εργάσιμων ημερών που παρέχεται από την 22η ώρα μέχρι την 6η πρωινή, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο τριάντα τοις εκατό (30%). γ) Για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες: αα) Από την 6η πρωινή μέχρι την 22η ώρα, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%). ββ) Από την 22η ώρα μέχρι την 6η πρωινή, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά σαράντα πέντε τοις εκατό (45%). Το ωρομίσθιο ορίζεται στο ένα διακοσιοστό ογδοηκοστό (1/280) του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου της εκπαιδευτικής κατηγορίας του κάθε υπαλλήλου.
Β. Αποζημίωση για εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου. 1. Επιτρέπεται η καθιέρωση εργασίας με αποζημίωση κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, προς συμπλήρωση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας, για υπαλλήλους που ανήκουν σε υπηρεσίες που λειτουργούν, βάσει νόμου, είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση, με τη διαδικασία και προϋποθέσεις της παραγράφου Α1 του παρόντος. 2. Η ωριαία αποζημίωση των υπαλλήλων που απασχολούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται ως εξής: α) Για εργασία νυκτερινή εργάσιμων ημερών ίση με το σαράντα τοις εκατό (40%) του ωρομισθίου. β) Για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ίση με το εξήντα τοις εκατό (60%) του ωρομισθίου.»
Κατά το άρθρο 41 του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα: «1. Ο υπάλληλος έχει δικαίωμα σε μισθό. Ο μισθός καθορίζεται σε μηνιαία βάση και έχει σκοπό την αξιοπρεπή διαβίωση του υπαλλήλου. 2. Οι κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές των υπαλλήλων δεν μπορεί να είναι κατά μήνα ανώτερες από το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης. 3. Η αξίωση του υπαλλήλου για το μισθό αρχίζει από την ανάληψη υπηρεσίας….»
Από τη διάταξη αυτή προκύπτει σαφώς ότι ο υπάλληλος έχει δικαίωμα καταβολής μισθού για την εργασία που παρείχε και η αξίωσή του ξεκινά από το χρόνο παροχής της εργασίας αυτής. Στο μισθό περιλαμβάνεται και η αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία και την εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου και δεν είναι ανεκτή η κατ’ επιλογή εφαρμογή ορισμένων μόνο από τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου και όχι όλων. Η δε αναφορά της «παροχής εργασίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες» στις συμβάσεις εργασίας των Νοσηλευτών, δεν οδηγεί σε διαφορετικό συμπέρασμα, δεδομένου ότι τα Νοσοκομεία λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα και εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα και όλες οι ημέρες και οι ώρες είναι εργάσιμες.
Αναφορικά επομένως με την υπερωριακή εργασία, την εργασία κατά τη νύχτα και τις αργίες, σε όσες περιπτώσεις δεν έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη εκ του Νόμου αποζημίωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παραβιάσει τις συμβατικές και νόμιμες υποχρεώσεις του και έχει καταστεί υπερήμερο.
3. Προσφάτως, δυνάμει της υπ’ αριθ. 2/76845/ΔΕΠ /17-10-2016 εγκυκλίου του ΓΛΚ το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα και με το υπ’ αριθ. πρωτ. οικ.23323/8-11-2016 έγγραφο του Προέδρου του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτό «υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ως προϋπηρεσία για τη μισθολογική κατάταξη μόνο την προϋπηρεσία σε Δημόσιους φορείς… »
Στο ίδιο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται ότι «αποτελούν προσβολή προς τους ιατρούς και τους Νοσηλευτές οι αμοιβές ευτελισμού των συναδέρφων που επιτελούν ένα άκρως εξειδικευμένο και όλως απαραίτητο έργο» και απευθύνεται «υπόμνημα προς τον κ. Υπουργό για άμεση νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε να γίνει δυνατή η εξομοίωση των αποδοχών με τις αποδοχές των πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρών και Νοσηλευτών».
Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι προφανώς γίνεται λόγος για εξομοίωση των αποδοχών με τις αποδοχές των μόνιμων υπαλλήλων των φορέων στους οποίους εργάζονται οι Νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, διότι, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν πρόκειται για εργαζομένους μερικής απασχόλησης αλλά επίσης πλήρους και αποκλειστικής.
Κατά τα λοιπά, αναγνωρίζοντας την καλή διάθεση και πρόθεση που συμπυκνώνει το ανωτέρω έγγραφο, με τη σειρά μας διαμαρτυρόμαστε για την άδικη μεταχείριση των Νοσηλευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ, που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αλλά αμείβονται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα (που αναγνωρίζεται μισθολογικά κατά την εργατική νομοθεσία). Το παράδοξο είναι ότι η προϋπηρεσία αυτή αναγνωρίστηκε και ελήφθη υπόψιν για την επιλογή τους, δυνάμει των οικείων προκηρύξεων.
Υπενθυμίζουμε το αυτονόητο: ότι πρόκειται για επιστήμονες Νοσηλευτές που παρέχουν το ίδιο ακριβώς έργο με τους μόνιμους Νοσηλευτές, σε αντίξοες συνθήκες, καλούμενοι να εργαστούν στα πλέον νευραλγικά τμήματα των Νοσοκομείων, καλύπτοντας τις πολλαπλάσιες από τον αριθμό τους ελλείψεις των τελευταίων ετών, εργαζόμενοι καθημερινά με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας εαυτόν (όπως όλοι οι Νοσηλευτές της χώρας που αποτελούν κατά κοινή ομολογία τους στυλοβάτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας).
Είναι επομένως επιβεβλημένη από το Σύνταγμα η ίση μεταχείρισή τους με τους συναδέλφους τους και η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την εξάλειψη των εις βάρος τους αδικιών και ανισοτήτων.
ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως
έκαστος εντός των αρμοδιοτήτων του προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια– ακόμα και αν αυτή συνίσταται σε πρωτοβουλία για νομοθετική μεταρρύθμιση– για την αποκατάσταση της νομιμότητας, προκειμένου να λάβουν οι Νοσηλευτές που εργάζονται δυνάμει συμβάσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ τις αποδοχές των συναδέρφων τους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας