Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, το επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας και θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των μελών της, με αφορμή την έκδοση της προκήρυξης με αριθμό 2Κ/2019 για την «πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων εκατό δεκαέξι (1.116) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Φορείς του Υπουργείου Υγείας», σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων, καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση των Νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ στην πράξη αλλά και την άνιση μεταχείριση όλων των Νοσηλευτών αναφορικά με τη μοριοδότηση του προσόντος της εμπειρίας. Ειδικότερα:
1. Στην εν λόγω προκήρυξη προβλέπονται μόλις 4 θέσεις ΠΕ Νοσηλευτικής σε συνολικά 1.116 θέσεις στους φορείς του Υπουργείου πανελληνίως έναντι 197 θέσεων ΤΕ Νοσηλευτικής. Πέραν του αντικειμενικού γεγονότος της αριθμητικής ανεπάρκειας των εν λόγω προσλήψεων για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ σε Νοσηλευτές, η εν λόγω τεράστια διαφορά αποτελεί κατ΄ουσίαν άνιση μεταχείριση των Νοσηλευτών ΠΕ έναντι των Νοσηλευτών ΤΕ, οι οποίοι κατά τη Νομοθεσία ανήκουν στο ίδιο επίπεδο στο εθνικό πλαίσιο προσόντων, έχουν τον ίδιο επαγγελματικό τίτλο, την ίδια άδεια άσκησης επαγγέλματος και τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και εκπροσωπούνται από το ίδιο ΝΠΔΔ, την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (Ε.Ν.Ε).
Η κατάφωρη αριθμητικά διαφορά της προκήρυξης μεταξύ των προβλεπόμενων θέσεων ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτικής συνιστά στην ουσία κατάφωρα άνιση μεταχείριση των ΠΕ Νοσηλευτών και αδικαιολόγητη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και αποστέρηση ίσων ευκαιριών, έρχεται δε σε αντίφαση με την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης νοσηλευτικής εκπαίδευσης δια των πρόσφατων νομοθετημάτων (ΠΑΔΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.α).
2. Αναφορικά με το προσόν της εμπειρίας, στο οικείο πεδίο της προκήρυξης προβλέπεται ότι «μοριοδοτείται η εμπειρία εως 84 μήνες με μόρια ανά μήνα και η ειδική εμπειρία εως και 84 μήνες με 20 μόρια ανά μήνα x 48 μήνες και 7 μόρια ανά μήνα x 36 μήνες».
Δεδομένου ότι η προκήρυξη δεν αφορά τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού που ομολογουμένως επί χρόνια στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΕΣΥ, υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά είναι γενική προκήρυξη πρόσληψης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, τίθεται σοβαρό ζήτημα άνισης μεταχείρισης των Νοσηλευτών αναφορικά με τη μοριοδότηση του προσόντος της εμπειρίας τους.
Όπως είχε επισημάνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος σε υπόμνημά της κατά την ψήφιση της τροπολογίας (στη συνέχεια Νόμου 4571/2018, άρθρο 17), με τη διάταξη αυτή θεσπίστηκε επί της ουσίας ένα ειδικό σύστημα μοριοδότησης του χρόνου εργασιακής εμπειρίας που αποκτήθηκε, υπό την ιδιότητα του νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού.
Το συγκεκριμένο σύστημα μοριοδότησης παρεκκλίνει του γενικού συστήματος του άρθρου 18 παρ. 2 Β του Νόμου 2190/1994, σύμφωνα με το οποίο η εμπειρία στο αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης μοριοδοτείται με επτά (7) μονάδες ανά μήνα και για συνολική εμπειρία μέχρι ογδόντα τέσσερις (84) μήνες. Με άλλα λόγια η γενική διάταξη του Νόμου 2190/1994 προβλέπει αδιακρίτως την απονομή επτά (7) μονάδων ανά μήνα εμπειρίας, ενώ οι προαναφερθείσες ειδικές διατάξεις προβλέπουν την απονομή είκοσι (20) μονάδων για τους πρώτους 48 μήνες ειδικώς για τους νοσηλευτές, που έχουν προϋπηρεσία ως επικουρικό προσωπικό του άρθρου 10 του Νόμου 3329/2005.
Με άλλα λόγια οι επίμαχες διατάξεις εισάγουν μια ευνοϊκή ρύθμιση ειδικώς για το νοσηλευτικό προσωπικό, που απέκτησε εμπειρία στο αντικείμενο της νοσηλευτικής ως επικουρικό προσωπικό, αποδίδοντας στο εν λόγω προσωπικό δέκα τρεις (13) επιπλέον μονάδες ανά μήνα και για τους πρώτους 48 μήνες. Κατά συνέπεια, το συνολικό (επιπλέον) όφελος σε μονάδες για έναν νοσηλευτή με προϋπηρεσία 48 μηνών ως επικουρικό προσωπικό είναι 13 μονάδες Χ 48 μήνες = 624 μονάδες. Δηλαδή ο συγκεκριμένος νοσηλευτής στο κριτήριο της εμπειρίας στο αντικείμενο της θέσης θα υπερτερεί κατά 624 μονάδες έναντι του συναδέλφου του νοσηλευτή, που διαθέτει μεν εμπειρία 48 μηνών υπό διαφορετικό, όμως, καθεστώς απασχόλησης και πάντως όχι ως επικουρικό προσωπικό.
Αυτομάτως εγείρεται εν προκειμένω ένα ζήτημα συνταγματικότητας της εν λόγω ευνοϊκής ρύθμισης και δη συμβατότητάς της με την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης υπαλλήλων εργαζομένων υπό τις ίδιες συνθήκες.
Συνεπεία των ανωτέρω, σας καλούμε όπως έκαστος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αποκατάσταση της ανωτέρω περιγραφείσας αντισυνταγματικής άνισης μεταχείρισης των Νοσηλευτών.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας