Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας μέσω του Σχολείου, της Οικογένειας, της Κοινότητας», το οποίο έλαβε χώρα κατά τη χρονική περίοδο Νοέμβριος 2014 – Ιούνιος 2015 και αφορούσε τη σχολική κοινότητα, απευθυνόμενο σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ε’ & Στ’) – γονείς – εκπαιδευτικούς, συνεχίζει τη διεξαγωγή του σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά.
Μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 14.000 μαθητές και 4.500 εκπαιδευτικοί – γονείς για το χρονικό διάστημα 2014 – 2017, με τα αιτήματα των Σχολικών Μονάδων και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να είναι αθρόα. Για το σχολικό έτος 2017 – 2018, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 12 επιμορφωτικά σεμινάρια και έχουν προγραμματιστεί 17 ακόμη μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος των Σχολικών Μονάδων ή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης προς την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά την επίσημη λήξη του (Ιούνιος 2015), το πρόγραμμα έχει καθιερωθεί μεταξύ των εκπαιδευτικών μονάδων και πραγματοποιείται πλέον σε ετήσια βάση, με την εθελοντική συμμετοχή νοσηλευτών από τον Τομέα της Κοινοτικής Νοσηλευτικής – Δημόσιας Υγείας – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Επιμελητηρίου.
Το πρόγραμμα «Αγωγή Υγείας μέσω του Σχολείου, της Οικογένειας, της Κοινότητας» στοχεύει κυρίως:
- Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων με την απόκτηση Βασικών γνώσεων για Πρώτες Βοήθειες.
- Στην αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.
- Στην ορθή επέμβαση, εάν χρειασθεί, μέχρι την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας.
- Στην προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας των παιδιών
- Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
- Στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών ικανοτήτων των παιδιών μέσα από τη συλλογική δράση για την αναβάθμιση του κοινωνικού περιβάλλοντος τους.
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, βάσει του Ν. 3252/2004, Άρθρο 2 – Σκοποί της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει-, αναφορικά με τους σκοπούς της και ως φορέας με έντονη δραστηριότητα στην εκπαίδευση και στην ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με θέματα πρόληψης και υγείας, γνωρίζοντας παράλληλα το μεγάλο κενό, το οποίο υφίσταται στη σχολική κοινότητα (δεδομένης της έλλειψης Σχολικών Νοσηλευτών), παραμένει αρωγός και δεσμεύεται για τη συνέχεια του προγράμματος επ’ αόριστον.
Η αδιάλειπτη λειτουργία του προγράμματος, συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος για την πρόληψη και την αγωγή υγείας και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών κυρίως σε θέματα παροχής Πρώτων Βοηθειών.
Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα από τα πιο πρόσφατα επιμορφωτικά σεμινάρια:
13/02/2018: Εκπαιδευτικοί, 3ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου.
08/03/2018: Εκπαιδευτικοί, Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, 7ο ΓΕΛ Πειραιά (1ος κύκλος)
14/03/2018: Εκπαιδευτικοί, Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, 7ο ΓΕΛ Πειραιά (2ος κύκλος)
22/03/2018: Εκπαιδευτικοί, Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας