Αξιότιμα μέλη,
Ο Επιστημονικός Τομέας Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων της Ε.Ν.Ε. στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID – 19, επισυνάπτει το ακόλουθο δελτίο τύπου, προς ενημέρωση όλων των Νοσηλευτών-τριών Επιτήρησης Λοιμώξεων, αλλά και όλων των μελών της Ε.Ν.Ε.
Με γνώμονα, το σκεπτικό: «Κανένας Νοσηλευτής Μόνος – Καμία Νοσηλεύτρια Μόνη», απέναντι στην πανδημία COVID – 19, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης
Αθήνα, 30/03/2020
Επιστημονικός Τομέας Νοσηλευτικής Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων της Ε.Ν.Ε.
Δελτίου Τύπου
Όπως ήταν αναμενόμενο ο νέος κορωνοϊός Covid-19 που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας, «χτύπησε» και τη δική μας χώρα. Δειλά δειλά στην αρχή, και μέρα με τη μέρα γινόμαστε περισσότερο γνώριμοι..
Σε όλη αυτήν την έως τώρα εμπειρία μας από την κρίση που διέρχεται η χώρα, παρατηρούμε πως η υγιειονομική κοινότητα, νοσηλευτές – ιατροί – παραϊατρικό προσωπικό – προσωπικό ασφάλειας – καθαριότητας αποδεικνύουν μια μοναδική σύμπνοια στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας. Οι Νοσηλευτές Επιτήρησης Λοιμώξεων μαζί με τη συμμετοχή όλων των μελών των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων προσπαθούν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν σχέδια δράσης που διαρκώς τροποποιούνται βάση της φάσης που βρίσκεται η εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού. Πραγματικά, είναι συγκινητικό και αξιέπαινο πόσο αποτελεσματικά και έγκαιρα κινητοποίηθηκαν όλα τα Νοσοκομεία υπό την καθοδήγηση των καίριων οδηγιών και αλγορίθμων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Οι Λοιμωξιολόγοι προσπαθούν με κάθε δυνατό μέσο να αναχαιτίσουν την ταχεία εξέλιξη της διασποράς του ιού, ώστε η μετάδοση να επιβραδυνθεί και να «απλωθεί» στον χρόνο.
Αυτό ακριβώς οι επιδημιολόγοι ονομάζουν «εξομάλυνση» ή «επιπέδωση» ή «ισοπέδωση» της επιδημικής καμπύλης (flattening of the curve), κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για το πόσο αποτελεσματικά θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας μίας χώρας και συνεπώς πόσες ζωές θα σωθούν. Η απότομη κλίση της επιδημικής καμπύλης μπορεί να οφείλεται σε ελλείψεις κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), υποστελέχωση ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού ή προμηθειών (για παράδειγμα αναπνευστήρων). Όσο λιγότεροι συνάνθρωποί μας χρειαστούν νοσηλεία σε οποιαδήποτε στιγμή, με άλλα λόγια όσο πιο «επίπεδη» είναι η επιδημική καμπύλη στον χρόνο, τόσο καλύτερα θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας της χώρας στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο Τζων Κέννεντυ είχε αναφέρει πως στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία.Δράττομαι της ευκαιρίας από την παραπάνω δήλωση, αφενός να αποδεχθώ τον κίνδυνο τον οποίο καθημερινά διατρέχουμε μπροστά στην κρίσηαφετέρου να τονίσω την ευκαιρία που μας δίνεται να εξομαλύνουμε αυτήν την κρίση.
Αναμφισβήτητα ο νέος κορωνοϊός (Covid – 19) έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Παρολαυτά, η έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση, η νευραλγικότητα στην οργάνωση των δομών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μα πάνω από όλα το θάρρος και οι ψυχικές, σωματικές και νοητικές αντοχές του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, είναι τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουμε σε αυτόν τον πόλεμο ενάντια στον ιό. Όπως είχε αναφέρει ο Χένρυ Κίσσιγκερ «σε μια κρίση, η πιο τολμηρή επιλογή είναι συχνά η πιο ασφαλής», διαπιστώνοντας πως η χώρα μας αλλά και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων μας έχουν πολύ έγκαιρα πάρει τις πιο τολμηρές και ασφαλείς επιλογές.
Οι Νοσηλευτές Επιτήρησης Λομώξεων έχουν αναλάβει πολλούς και διακριτούς ρόλους σε αυτήν την κρίση που πλήττει καθημερινά και το νοσοκομειακό γίγνεσθαι. Η καθημερινή εκπαίδευση σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών υγείας αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, η συνεχής ενημέρωση του προσωπικού για τυχόν αλλαγές και επικαιροποιήσεις στις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, η συνεχής επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του ιού, η καθημερινή ενημέρωση των επίσημων φορέων για τα ύποπτα/πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα, η παρακολούθηση με συμπλήρωση ειδικής φόρμας της πορείας των εργαζομένων που νοσούν ή όσων είχαν χαμηλού/μέτριου/υψηλού κινδύνου έκθεση, είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες των Ν.Ε.Λ. Ο ρόλος τους είναι επιτελικός σε αυτήν την κρίση που διέρχεται το σύστημα υγείας και σκοπός είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών σχεδίων δράσης σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και τη Διοίκηση του κάθε νοσοκομείου.
Η Ομάδα Εργασίας και Επέμβασης (αποτελούμενη από τις Ν.Ε.Λ., τον Λοιμωξιολόγο και το Διευθυντή του Μικροβιολογικού Τμήματος) συνεδριάζει αρκετές φορές την ημέρα για την έκδοση οδηγιών αναφορικά με την απολύμανση χώρων και επιφανειών, για την ανάρτηση ενημερωτικού υλικού σε διάφορα σημεία του νοσοκομείου καθώς και στις πύλες εισόδου, για τις προτάσεις σχετικά με τη χωροταξική διαθεσιμότητα στην πιθανή νοσηλεία ύποπτων περιστατικών, για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών από τη διαλογή τους μέχρι την παραπομπή τους σε κέντρο αναφοράς, για την ενημέρωση όλων των υπευθύνων σχετικά με την ακολουθία ενημέρωσης σε περίπτωση ύποπτου/πιθανού κρούσματος, για την ιεράρχηση της χρήσης των διαθέσιμων τεστ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και άλλες αναρίθμητες δράσεις. Οι Ν.Ε.Λ. είναι σε καθεστώς ετοιμότητας όλο το 24ωρο και ανά πάσα στιγμή δύναται να κληθούν στο χώρο της εργασίας τους σε περίοδο επιδημίας ή πανδημίας.
Ο Επιστημονικός Τομέας Νοσηλευτικής Λοιμώξεων της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, μπροστά σε όλη αυτήν την περίοδο αναταραχής ανακαλεί τα λόγια του Peter Drucker “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια περίοδο αναταραχής δεν είναι η αναταραχή. Είναι να ενεργείς με βάση τη λογική του χθες.”
Η λογική και η γνώση του χθές είναι αυτό που πρέπει πιστά να εφαρμόσουμε σήμερα, ποσαρμόζοντας τις ανάγκες στις απαιτήσεις του σήμερα, παραμερίζοντας το άγχος και την αναταραχή. Τα περισσότερα λάθη πραγματοποιούνται όταν δεν υπάρχει συγκέντρωση και συνέπεια στο στόχο.
Επιμένουμε και υπενθυμίζουμε σε όλους τους νοσηλευτές την πιστή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, την ορθή και καθολική εφαρμογή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας, την δήλωση των αποριών τους τόσο στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και στους Νοσηλευτές Επιτήρησης Λοιμώξεων των Νοσοκομείων τους όσο και στο κεντρικό mail της Γραμματείας της ΕΝΕ όπου θα τα προωθεί στον Επιστημονικό Τομέα.
Υποστηρίζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και καθηγητή Κου Τσιόδρα “Υπευθυνότητα είναι να συμπεριφέρεσαι σα να έχεις ήδη τον ιό και φοβάσαι μήπως τον μεταδώσεις”, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας θα συντονίσουμε τις δράσεις μας.
Ευχαριστούμε όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους και πόσο μάλλον τους ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ μας που δίνουν το δικό τους αγώνα ώστε το σύστημα υγείας να μην «νοσήσει» και «καταλήξει» από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Η Πρόεδρος του Τομέα,
Δρ. Ευτυχία Σ. Ευαγγελίδου