Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), σύμφωνα με τους σκοπούς της, (Ν. 3252/2004, Άρθρο 2, Σκοποί της Ε.Ν.Ε.: 1,5,8,10, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 20 21), καθώς και των πολλών αιτημάτων διεξαγωγής του προγράμματος «Αγωγή Υγείας μέσω του Σχολείου, της Οικογένειας, της Κοινότητας», από Σχολικές Μονάδες, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, Πολίτες, ανακοινώνει τη συνέχεια του προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019, με τη συμμετοχή μελών της Ε.Ν.Ε. σε εθελοντική βάση.
Το πρόγραμμα «Αγωγή Υγείας μέσω του Σχολείου, της Οικογένειας, της Κοινότητας», πραγματοποιήθηκε από την Ε.Ν.Ε. στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ (ΑΤΤΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)», κωδικός MIS 430671 το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Εθνικούς Πόρους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 200 τουλάχιστον δημοτικά σχολεία 23 Δήμων, με έμφαση κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας της πράξης υλοποίησης, το πρόγραμμα συνεχίζεται να υλοποιείται σε εθελοντική βάση έως και σήμερα, καθώς η Ε.Ν.Ε. δέχεται κάθε χρόνο πληθώρα αιτημάτων από Σχολικές Μονάδες, Φορείς κ.λ.π., ώστε να διεξάγει το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα «Αγωγή Υγείας μέσω του Σχολείου, της Οικογένειας, της Κοινότητας», και η παρέμβαση στα σχολεία που το συνοδεύει στοχεύει κυρίως:
- Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων με την απόκτηση Βασικών γνώσεων για Πρώτες Βοήθειες.
- Στην αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.
- Στην ορθή επέμβαση, εάν χρειασθεί, μέχρι την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας.
- Στην προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας των παιδιών.
- Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
- Στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών ικανοτήτων των παιδιών μέσα από τη συλλογική δράση για την αναβάθμιση του κοινωνικού περιβάλλοντος τους.
Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και των ίδιων των μαθητών ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε τυχόν ατυχήματα στο σχολικό περιβάλλον ή και στο χώρο ζωής τους και να τους οπλίσει με τις απαραίτητες εκείνες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις διασφαλίζοντας την υγεία των μαθητών. Παράλληλα, σε μία εποχή όπου η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων έχει αυξηθεί, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει ευκαιρίες και κατάλληλα ερεθίσματα για ευαισθητοποίηση και προσφορά προς τον συνάνθρωπο σε περίπτωση ανάγκης. Αφορά τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης δημοτικού, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Για την εκτέλεση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί διαδραστικό και εποπτικό εκπαιδευτικό υλικό, από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με μακρόχρονη εργασιακή και εκπαιδευτική εμπειρία. Για τα παιδιά η επίδειξη θα γίνει με τη βιωματική μέθοδο και θα περιλαμβάνει κυρίως παιχνίδια ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα μπορούν με το δεδομένο εκπαιδευτικό υλικό, να υποστηρίξουν μετά το πέρας του προγράμματος, εθελοντικό Δίκτυο ή Ομάδα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. Στόχος είναι η διεύρυνση του προγράμματος σε όλο και περισσότερα σχολεία σε ετήσια βάση, έτσι ώστε το πρόγραμμα να αναβαθμίζεται συνεχώς και εν τέλει να καθιερωθεί μέσω των Σχολικών Νοσηλευτών και των Εκπαιδευτικών σε κάθε σχολική μονάδα.
Πρόληψη και Αγωγή Υγείας για Μαθητές
Το πρόγραμμα θα γίνει με τη βιωματική μέθοδο και θα περιλαμβάνει κυρίως παιχνίδια ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον. Για την εκτέλεση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Βασικός στόχος του Εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές είναι να παρέχει βασικές γνώσεις σε διάφορα πεδία της καθημερινής ζωής των παιδιών όπως υγιεινή, ανάπτυξη δεξιοτήτων στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και άλλους τομείς. Επίσης, στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων, στάσεων, και δεξιοτήτων Βασικών Πρώτων Βοηθειών καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα εφαρμογής τους στην καθημερινή ζωή για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων και την ορθή επέμβασή τους, εάν χρειασθεί, μέχρι την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας.
Πρόληψη και Αγωγή Υγείας για Γονείς και Εκπαιδευτικούς
Το πρόγραμμα θα γίνει με τη βιωματική μέθοδο και επιδείξεις με τη βοήθεια διαδραστικού και εποπτικού Εκπαιδευτικού Υλικού. Ενδεικτικά το πρόγραμμα για τους γονείς, τους κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει:
- Βασικές έννοιες, εκτίμηση κατάστασης, αναγνώριση σημείων και συμπτωμάτων.
- Οδηγίες παροχής Πρώτων Βοηθειών, οργάνωση φαρμακείου.
- Πρόληψη ατυχημάτων στο σχολείο, τραυματισμοί – εκδορές- γρατζουνιές.
- Επίδειξη εικονικών δράσεων με προπλάσματα.
- Αναγνώριση ανοιχτών και κλειστών κακώσεων (θλάσεις- τραύματα), Κακώσεις αρθρώσεων – Είδη αυτών (διάστρεμμα κτλ,) και συμπτώματα (οίδημα κτλ), Κατάγματα και είδη αυτών- αντιμετώπιση, Πόνοι στη μέση, πλάτη, αυχένα.
- Αιμορραγίες, είδη αυτών, συμπτώματα, ρινορραγίες και αντιμετώπιση.
- Δηλητηριάσεις, είδη δηλητηρίων και αντιμετώπιση.
- Διάσειση, Λιποθυμία, Πνιγμός.
- Βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), χρήση απινιδιστή.
- Εγκαύματα, ηλεκτροπληξία, θερμοπληξία.
Για τη διεξαγωγή του προγράμματος, παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των Σχολικών Διευθύνσεων – Σχολικών Μονάδων (Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) καθώς και οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες, όπως εκδηλώσουν το αίτημά τους για τη διεξαγωγή του προγράμματος, στην Γραμματεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος: Τηλ: 210-3648044, Fax: 210-3648049, e–mail: info@enne.gr
Πληροφορίες: http://www.schoolhealth.gr/
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας