Ο μήνας Οκτώβριος έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.), ως Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού και η 25η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Πρόκειται για μια ετήσια εκστρατεία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να καταδείξει ότι η ζωή κάθε γυναίκας είναι σημαντική και να διασφαλίσει ότι κάθε γυναίκα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, τον έλεγχο, τη θεραπεία, την υποστήριξη και την ελπίδα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τον Καρκίνο (ECIS), στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερες από 350.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και σχεδόν 92.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού ετησίως. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος στις γυναίκες.
Φέτος, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη εστίασης στον καρκίνο του μαστού. Στην Ευρώπη αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού 92.000 γυναίκες ενώ στην Ελλάδα περισσότερες από 2.300 μέσα στο 2020. Εάν δεν αναληφθεί δράση, και με την πανδημία COVID-19 να δημιουργεί χάος σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον αντίκτυπο αυτής της πανδημίας στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία στη διάγνωση και τη διακοπή της θεραπείας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 10.000 επιπλέον θανάτους από καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου τα επόμενα δέκα χρόνια (NCI). Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ήδη κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών της πανδημίας COVID-19, οι μαστογραφίες διάγνωσης και διαλογής έχουν μειωθεί πάνω από 80%. Επίσης, υπήρξε μείωση κατά 50% των επισκέψεων σε γιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όλα τα προαναφερόμενα, καθώς και οι καθυστερήσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις και στις ιατρικές επισκέψεις είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στους καρκινοπαθείς. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να λάβουν φροντίδα, να εξακολουθούν να λαμβάνουν τη θεραπεία τους και να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες. Η φετινή εκστρατεία έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, να ενθαρρύνει την έρευνα προς τη σωστή κατεύθυνση και να εφαρμόσει προγράμματα κοινοτικής φροντίδας που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν υποστήριξη και φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ο στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να διασφαλιστεί ότι κάθε γυναίκα έχει υποστήριξη και φροντίδα όταν τη χρειάζεται.
Ο Επιστημονικός Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής της Ε.Ν.Ε., στο πλαίσιο του Εθνικού Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού, αλλά και των επιστημονικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων των μελών του, ενθαρρύνει και παροτρύνει ολόκληρο το γυναικείο πληθυσμό να ενημερώνεται τεκμηριωμένα και να πραγματοποιεί τις προβλεπόμενες προληπτικές εξετάσεις, καθώς η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια οδηγεί στην πληρέστερη αντιμετώπισή του, μέχρι και στην πλήρη ίαση. Παράλληλα καλεί όλους τους Νοσηλευτές, ως πρεσβευτές και προασπιστές της Δημόσιας Υγείας, να γίνουν αρωγοί στην ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για τον καρκίνο του μαστού, ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να εξελίξουν περαιτέρω την κουλτούρα της πρόληψης, της αγωγής και της προαγωγής της υγείας στο σύνολο των πολιτών.
Η Πρόεδρος του Επιστημονικού Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής της Ε.Ν.Ε.
Αικατερίνη Μανούσου
Sources:
1. World Health Organization,
2. European Cancer Information System,
3. National Cancer Institute,
4. Hellenic Cancer Society
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης