Αναφορικά με τη μη καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης από τον Σεπτέμβριο του έτους 2015 στην Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Δεληγιώργη και τις Τομεάρχες Παθολογικού Τομέα κα Γαϊτανίδου και Χειρουργικού Τομέα κα Αγουρίδα, δεδομένης της πρόδηλης παρανομίας της μη καταβολής του επιδόματος αυτού, η οποία δεν λαμβάνει χώρια με άκρως προσχηματική αιτιολογία, αλλά και του παράνομου υποβιβασμού των Νοσηλευτών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) σας επισημαίνει τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 3 του Νόμου 4354/2015: «Στην περίπτωση κένωσης ή σύστασης θέσης προϊσταμένου οργανικής μονάδας το ως άνω επίδομα καταβάλλεται στο νόμιμο αναπληρωτή, από την έναρξη της αναπλήρωσης». Παρόμοια πρόβλεψη περιείχε και το άρθρο 18 παρ. 3 του Νόμου 4024/11 που όριζε ότι : «σε περίπτωση νόμιμης αναπλήρωσης των προϊσταμένων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, το επίδομα της αντίστοιχης βαθμίδας καταβάλλεται μετά την παρέλευση διμήνου στους αναπληρωτές των θέσεων αυτών. Ειδικότερα, στην περίπτωση κένωσης ή σύστασης θέσης προϊσταμένου οργανικής μονάδας καταβάλλεται το ως άνω επίδομα στο νόμιμο αναπληρωτή, από την έναρξη της αναπλήρωσης».
Η μέχρι σήμερα διαμορφωθείσα νομολογία των δικαστηρίων (Διοικητικών Εφετείων, Συμβουλίου της Επικρατείας) αλλά και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ερμηνεύει τις σχετικές με το επίδομα θέσης νομοθετικές διατάξεις, εξαρτά την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος από την εν τοις πράγμασι άσκηση καθηκόντων (ουσιαστική άσκηση καθηκόντων) προϊσταμένου από ορισμένο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος τοποθετήθηκε σε θέση προϊσταμένου κατόπιν τυπικής κρίσεως από το αρμόδιο όργανο (υπηρεσιακό συμβούλιο) ή αν απλώς του ανατέθηκαν τα καθήκοντα προϊσταμένου με διοικητική πράξη. Σε κάθε περίπτωση, η εν τοις πράγμασι- ουσιαστική άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου γεννά αυτομάτως αξίωση του υπαλλήλου για την καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος θέσεως.
Κατά συνέπεια, και στην περίπτωση της αναπλήρωσης ο αναπληρωτής προϊστάμενος που εκτελεί εν τοις πράγμασι τα καθήκοντα που αντιστοιχούν σε θέση ευθύνης δικαιούται να λαμβάνει το σχετικό επίδομα χωρίς κάποιον χρονικό περιορισμό. Κι αυτό γιατί ο νομοθέτης αρκείται να προσδιορίσει το χρονικό σημείο έναρξης καταβολής του («από την έναρξη της αναπλήρωσης») εν λόγω επιδόματος, χωρίς να θέτει ένα ανώτατο χρονικό όριο χορήγησής του.
Προς επίρρωση της άποψης αυτής, πρέπει να επισημανθεί ότι από το άρθρο 85 του Υπαλληλικού Κώδικα που ρυθμίζει τα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, προκύπτει ρητά και με σαφήνεια η βούληση του Νομοθέτη για τη μοριοδότηση του χρόνου άσκησης καθηκόντων Προϊσταμένου οργανικής μονάδος, με οποιοδήποτε τρόπο και αν έχουν ανατεθεί αυτά στον Υπάλληλο και όχι μόνο όταν αυτός έχει επιλεγεί κατά τη διαδικασία των κρίσεων.
Από τα ανωτέρω συνάγεται με σαφήνεια ότι οι Νοσηλεύτριες κυρίες Δεληγιώργη, Γαϊτανίδου και Αγουρίδα, δικαιούνται το επίδομα θέσης ευθύνης για όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο άσκουν καθήκοντα Διευθύντριας και Τομεαρχών αντιστοίχως.
Δικαιολογητικός λόγος της μη καταβολής του ανωτέρω επιδόματος πληροφορηθήκαμε ότι είναι το ότι: «η καταβολή του επιδόματος έρχεται σε αντίθεση με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου».
Η θέση αυτή είναι ακραία εσφαλμένη και η μη καταβολή περικοπή του επιδόματος με την αιτιολογία ότι αυτή αντίκειται στον Οργανισμό δεν είναι σύννομη.
Σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 1 εδάφιο β΄ του Νόμου 2071/1992: «Θέσεις διευθυντών, τομεαρχών, προϊσταμένων και υπευθύνων της νοσηλευτικής υπηρεσίας, νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κέντρων υγείας, καταλαμβάνονται από νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ…».
Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 2 του Νόμου 4272/2014 (ΦΕΚ Α΄ 145/11-07-2014), «Μέχρι την πλήρη συμμόρφωση στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπως αυτός θα καθοριστεί στους υπό κατάρτιση οργανισμούς αυτών, εφαρμόζονται τα κάτωθι: Για τις θέσεις ευθύνης όλων των οργανικών μονάδων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, για τις οποίες προβλέπεται να καταλαμβάνονται από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, ισχύει η διαζευκτική δυνατότητα επιλογής των προϊσταμένων αυτών».
Οι διατάξεις αυτές, ως διατάξεις ΝΟΜΟΥ, υπερισχύουν από άποψη τυπικής ισχύος κάθε αντιθέτου διάταξης Οργανισμού Νοσοκομείων, που περιβάλλεται τον τύπο της Υπουργικής απόφασης- νομοθετήματος κατώτερης τυπικής ισχύος από το Νόμο.
Καίτοι πολύ γνωστό ευρέως, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε στο σημείο αυτό ότι στο δίκαιο ισχύει η αρχή κατά την οποία “ο υπέρτερος Νόµος υπερισχύει του υποδεέστερου” (lex superior derogat inferiori). Σύµφωνα µε αυτή την αρχή, ο ανώτερος νόµος υπερισχύει από τον κατώτερο, ακόµη και στην περίπτωση που ο δεύτερος έχει θεσπιστεί πιο πρόσφατα από τον πρώτο ή παρέχει ειδικότερη ρύθµιση.
Σύμφωνα επομένως με τις ανωτέρω διατάξεις ΝΟΜΟΥ, οι θέσεις ευθύνης των νοσηλευτικών υπηρεσιών δύνανται να καταλαμβάνονται τόσο από νοσηλευτές της κατηγορίας ΠΕ, όσο και από νοσηλευτές της κατηγορίας ΤΕ, χωρίς μεταξύ των προβάδισμα και τυχόν αντίθετη πρόβλεψη του Οργανισμού δεν λαμβάνεται υπόψιν, λόγω αντίθεσης στο Νόμο.
Η διάταξη επομένως του άρθρου 16 του Οργανισμού του ΓΝ Χαλκίδος ή κάθε άλλου σχετικού άρθρου αυτού, του οποίου γίνεται επίκληση για τη μη καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης είναι εσφαλμένη και αντικείμενη στο νόμο κατά τα ανωτέρω.
Πέραν δε της αντίθεσης του Οργανισμού και της συγκεκριμένης διάταξης του στον Νόμο 2071/1992 και τον Νόμο 4275/2015 είναι γεγονός ότι δεν υφίσταται «κλάδος» ΠΕ Νοσηλευτικής, όπως αναφέρει το άρθρο 16 του Οργανισμού! Ουδέποτε δημιουργήθηκαν από το Νομοθέτη δύο ξεχωριστοί κλάδοι για τους νοσηλευτές των κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ και από το σύνολο της κείμενης νομοθεσίας ουδεμία παρόμοια διάταξη εισάγεται.
Ο Οργανισμός επομένως του Νοσοκομείου περιέχει εν προκειμένω εσφαλμένη διατύπωση, εντάσσοντας τους Νοσηλευτές ΤΕ και ΠΕ σε διαφορετικούς κλάδους- χωρίς αυτοί να υπάρχουν! Άπαντες οι φέροντες τον επαγγελματικό τίτλο του Νοσηλευτή, όπως αυτός καθιερώθηκε δυνάμει του άρθρου 5§2 Α του Νόμου 1579/1985, χαίρουν ίσης νομοθετικής μεταχείρισης, με παράδειγμα και την υποχρεωτική εγγραφή τους στον ίδιο επαγγελματικό σύλλογο, την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ν. 3252/2004).
Αυτονόητο είναι δε, ότι το ΠΕ και το ΤΕ αντιστοιχεί στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ και όχι στον κλάδο, όπως αναφέρεται ρητά σε όλες τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
Η μη καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης αποτελεί επίσης πρόδηλη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας και της απορρέουσας από αυτήν αρχής της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων.
Να σας πληροφορήσουμε τέλος ότι σε σύνολο 80 περίπου από τα Νοσοκομεία της χώρας προΐστανται της Διεύθυνσης και των Τομέων Νοσηλεύτριες και Νοσηλευτές ΤΕ σε τουλάχιστον 65 από αυτά και άπαντες λαμβάνουν τα οικεία επιδόματα θέσης ευθύνης. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Τομεάρχες που είναι έτι περισσότεροι!
Τίθεται επομένως σοβαρότατο θέμα οικονομικής διαχείρισης και ευθύνης σχετικά με τις πληρωμές των εργαζομένων του Νοσοκομείου, κατά παράβαση των σχετικών υποχρεώσεων του εκκαθαριστή αποδοχών και όλων των αρμοδίων υπαλλήλων αλλά και σωρείας κανόνων της Νομοθεσίας και δεν αποκλείεται η ενδεχόμενη στοιχειοθέτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών και η προσφυγή των εχόντων έννομο συμφέρον στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Δημόσιας Διοίκησης και ενώπιον της δικαιοσύνης.
Συνεπεία των ανωτέρω, διαμαρτυρόμενοι για τις ως άνω πράξεις υποβιβασμού των Νοσηλευτών ΤΕ σας καλούμε όπως συμμορφωθείτε με τη νομιμότητα και προβείτε άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αποκατάσταση της έννομης και ηθικής τάξης, δια της καταβολής του επιδόματος στις κυρίες Δεληγιώργη, Γαϊτανίδου και Αγουρίδα αναδρομικά από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους κατά τα ανωτέρω.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας