Με αφορμή την αυτοδίκαιη και απολύτως νόμιμη επάνοδο της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στη θέση της μετά από παραίτησή της κατά την εκλογική νομοθεσία και την άρνηση του Διοικητικού Διευθυντή να εγκρίνει την επανακαταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης, επί τη βάσει προσχηματικών και αυθαίρετων αιτιάσεων, ως το επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας και θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων τους, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
I. Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Νόμου 1735/1987 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει: «5. Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι, που παραιτούνται υποχρεωτικά σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για να ανακηρυχθούν υποψήφιοι σε οποιεσδήποτε εκλογές, εάν δεν εκλεγούν, επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο. Η επάνοδος συντελείται, αυτοδικαίως, με μόνη την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία και στη θέση από την οποία είχε παραιτηθεί. Αν η υπηρεσία αυτή δεν υφίσταται κατά το χρόνο της επανόδου, η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία όπου έχουν μεταφερθεί οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εκείνης. Η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την ανακήρυξη των βουλευτών ή από τη λήξη, για οποιονδήποτε λόγο, της θητείας τους. Αν δεν υπάρχει κενή θέση, ο υπάλληλος επανέρχεται ως υπεράριθμος και καταλαμβάνει αυτοδικαίως την πρώτη θέση που θα κενωθεί στον κλάδο του… 6. Η υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων που επανέρχονται δεν επηρεάζεται από τη δραστηριότητα και τις γνώμες που εξέφρασαν κατά την προεκλογική περίοδο ή κατά τη διάρκεια της θητείας τους.»
Από την ανωτέρω σαφή διάταξη και από τις εκδοθείσες σχετικώς εγκυκλίους, συνάγεται με σαφήνεια το απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα του υπαλλήλου που παραιτήθηκε κατά την ειδική εκλογική νομοθεσία προκειμένου να είναι υποψήφιος, να επανέλθει στη θέση από την οποία παραιτήθηκε, σε περίπτωση μη εκλογής του. Όταν ο υπάλληλος κατείχε θέση ευθύνης, επανέρχεται στη θέση ευθύνης αυτή.
Ορθώς, επομένως εξεδόθη η υπ’ αριθ. 15029/15-7-2019 απόφαση του Διοικητή του ΓΝ Λάρισας και η κα Παληογιάννη επανήλθε αυτοδικαίως στη θέση της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝ Λάρισας.
II. Παρά την νόμιμη και αυτοδίκαιη κατά το Νόμο επάνοδο της υπαλλήλου στα καθήκοντά της τα οποία ασκεί αδιαλείπτως και επιμελώς από την επάνοδό της στην Υπηρεσία, μας αναφέρθηκε ότι ο Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας, ΙΣΟΤΙΜΟΣ ιεραρχικά με τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, δεν προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες, για την επανακαταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης, παρόλο που έχει σχετική υποχρέωση ως εκκαθαριστής κατά τον κώδικα δημοσίου λογιστικού
Οι σχετικές πράξεις και παραλείψεις είναι ακραία παράνομες και θεμελιώνουν σοβαρότατη πειθαρχική και ποινική ευθύνη. Ειδικότερα:
Α. Καίτοι είναι αυτονόητο και γνωστό τοις πασι, ή τουλάχιστον έτσι έπρεπε να είναι, ιδίως στα υψηλά επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας- πρέπει να σας επισημάνουμε ότι οι διοικητικές πράξεις διέπονται από το τεκμήριο νομιμότητας και παράγουν άπαντα τα έννομα αποτελέσματά τους από την έκδοσή τους.
Σύμφωνα με πάγια αρχή του διοικητικού δικαίου, η ατομική διοικητική πράξη από την έναρξη ισχύος της έως την ακύρωσή της με δικαστική απόφαση ή διοικητική πράξη ή την ανάκληση ή την κατάργηση της και γενικά την παύση της ισχύος της, κατά οποιονδήποτε τρόπο, παράγει ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΝΟΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και έναντι των διοικητικών αρχών. Έτσι, βάσει του τεκμηρίου νομιμότητας η διοικητική πράξη δεσμεύει τόσο τη Διοίκηση όσο και τον διοικούμενο μέχρι την απαγγελία της ακύρωσής της και την εξαφάνισή της από την έννομη τάξη. Παράλληλα, η διοικητική πράξη αναπτύσσει άμεση ισχύ.
Η εκτελεστότητα της διοικητικής πράξης τέλος, συνίσταται στο ότι η συμπεριφορά που καθορίζει και η ρύθμιση την οποία θεσπίζει είναι υποχρεωτική ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ χωρίς άλλο, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται άλλη διαδικασία. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή της (δηλαδή η παραγωγή εννόμων συνεπειών) είναι υποχρεωτική τόσο για τη Διοίκηση όσο και για τον διοικούμενο, ήδη από τη στιγμή της έκδοσής της, χωρίς να προϋποτίθεται η διαμεσολάβηση δικαστικής απόφασης ή άλλης διαδικασίας.
Συνεπεία του τεκμηρίου νομιμότητος και της εκτελεστότητας των διοικητικών πράξεων, επομένως, είναι η επάνοδος της κας Παληογιάννη στη θέση της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, με όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και η αντίστοιχη υποχρέωση της Υπηρεσίας για την καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης από την ημέρα της εκ νέου ανάληψης των καθηκόντων της.
Β. Σε κάθε περίπτωση και αναφορικά με το επίδομα θέσης ευθύνης, αυτή συνδέεται άμεσα με την εν τοις πράγμασι άσκηση των οικείων καθηκόντων ευθύνης.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 3 του Νόμου 4354/2015: « Επίδομα θέσης ευθύνης. 1. Στους προϊσταμένους οργανικών μονάδων καταβάλλεται, για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντά τους, μηνιαίο επίδομα θέσης ευθύνης οριζόμενο, κατά βαθμίδα θέσης, ως εξής:…αε) Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Προϊστάμενοι των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών, τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ… 2. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος απουσιάζουν προσωρινά από τα καθήκοντά τους, κατά τη διάρκεια θεσμοθετημένων αδειών, πλην της κανονικής, για συνεχόμενο χρονικό διάστημα άνω του ενός (1) μήνα, το επίδομα θέσης ευθύνης καταβάλλεται στον υπάλληλο που ασκεί νόμιμα χρέη αναπληρωτή, μέχρι την οριστική επιστροφή του δικαιούχου στα καθήκοντά του. 3. Στην περίπτωση κένωσης ή σύστασης θέσης προϊσταμένου οργανικής μονάδας το ως άνω επίδομα καταβάλλεται στο νόμιμο αναπληρωτή, από την έναρξη της αναπλήρωσης…»
Αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων αυτών δυνάμει τοποθέτησης μετά από διαδικασία κρίσεων, δυνάμει πράξης ανάθεσης ή εν τοις πράγμασι, από τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, την νομολογία των δικαστηρίων και τις εκδοθείσες συναφώς εγκυκλίους των αρμοδίων Υπουργείων προκύπτει αδιαμφισβήτητα η εξάρτηση της καταβολής του επιδόματος θέσης ευθύνης από την εν τοις πράγμασι- defacto-άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου από ορισμένο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος προήχθη σε προϊστάμενο κατόπιν τυπικής κρίσεως από το αρμόδιο όργανο (υπηρεσιακό συμβούλιο) ή αν απλώς του ανατέθηκαν τα καθήκοντα προϊσταμένου με διοικητική πράξη.
Σε κάθε περίπτωση, η εν τοις πράγμασι άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου γεννά αυτομάτως αξίωση του υπαλλήλου για την καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος θέσεως.
Από τα ανωτέρω συνάγεται με σαφήνεια ότι η εν τοις πράγμασι άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου συνεπάγεται αυτομάτως υποχρέωση της Διοίκησης για την καταβολή του προβλεπόμενου επιδόματος θέσης ευθύνης και μοριοδότηση του χρόνου άσκησης των καθηκόντων.
Εφόσον η κα Παληογιάννη ασκεί τα καθήκοντα της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, επομένως, δικαιούται να λαμβάνει το οικείο επίδομα θέσης ευθύνης και η αδικαιολόγητη και αυθαίρετη μη καταβολή του είναι ακραία παράνομη.
ΙΙΙ. Αναφορικά με τις εκδοθείσες αναφορικά με το ζήτημα της επανόδου στην Υπηρεσία εγκυκλίους και γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ, πρέπει να επισημάνουμε ότι άπασες κάνουν λόγο περί επιστροφής του υπαλλήλου στη θέση που υπηρετούσε προ της παραίτησής του προκειμένου να ανακηρυχθεί υποψήφιος στις εκλογές.
Η δε υπ’ αριθ. 264/2004 γνωμοδότηση του ΝΣΚ αφορά αποκλειστικά το ειδικό θέμα της επανόδου εκπαιδευτικού σε θέση αιρετού μέλους συλλογικού οργάνου μετά την παραίτηση του λόγω υποψηφιότητάς του στις εκλογές και την αυτοδίκαιη επανοδό του στην Υπηρεσία και έχει απαντήσει μόνο σε αυτό το συγκεκριμένο, πολύ ειδικό ερώτημα που ουδεμία απολύτως σχέση έχει με την περίπτωση της χορήγησης του επιδόματος θέσης ευθύνης στη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας μετά την επάνοδό της στη θέση της και την εκ νέου ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων της.
Σε κάθε περίπτωση το πολύ πρόσφατο υπ΄αριθ. 125787/Ε3-6-8-2019 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επάνοδο εκπαιδευτικών-υποψήφιων βουλευτών» δεν καταλείπει καμία αμφιβολία ως προς το παρωχημένο των απόψεων που εκφράζει η ανωτέρω γνωμοδότηση. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σχετικά με την επάνοδο στην υπηρεσία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι παραιτήθηκαν υποχρεωτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30 του Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 57/τ. Α΄/15-03-2012), προκειμένου να ανακηρυχθούν υποψήφιοι στις Βουλευτικές εκλογές, σας γνωρίζουμε ότι οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί που δεν εξελέγησαν, επανέρχονται αυτοδίκαια στην ενεργό υπηρεσία, στη θέση από την οποία είχαν παραιτηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 12 του Ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45/τ.Α΄/11-02-2004), καθώς και στο αξίωμα που κατείχαν πριν υποβάλλουν αίτηση παραίτησης»
Επιπροσθέτως, η εκδοθείσα 13 έτη μετά και πολύ πιο πρόσφατη υπ’ αριθ. 96/2017 γνωμοδότηση του ΝΣΚ που κρίνει το απολύτως συναφές οικονομικής φύσης ζήτημα της καταβολής της υπερβάλλουσας μείωσης σε υπάλληλο που επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 5 και 5α του άρθρου 18 του ν.1735/1987 και της οποίας παραδόξως δεν γίνεται επίκληση, προφανώς λόγω του ότι το περιεχόμενο της δεν είναι «αρεστό» έκρινε ότι: στον υπάλληλο που παραιτήθηκε για να ανακηρυχθεί υποψήφιος βουλευτής και επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία, θα πρέπει να του καταβληθούν από την επαναφορά του οι αποδοχές που λάμβανε πριν την παραίτησή του.»
Επειδή η αρχή της νομιμότητας, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου, συνεπάγεται ότι η διοίκηση λειτουργεί στο πλαίσιο των νόμων. Η Δημόσια Διοίκηση διέπεται από τη θεμελιώδη αρχή της νομιμότητας και είναι ανεπίτρεπτη η κατά το δοκούν ερμηνεία σαφών κανόνων δικαίων.
Επειδή δεν υπάρχει καμία απολύτως νόμιμη αρμοδιότητα του Διοικητικού Διευθυντή Νοσοκομείου να αναστείλει στην πράξη την ισχύ νόμιμης διοικητικής πράξης, θέτοντας προσκόμματα και απαιτώντας πρόσθετες διατυπώσεις για να την εφαρμόσει.
Επειδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφαίνεται επί πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων και δεν είναι επιτρεπτή η αναλογική εφαρμογή των πορισμάτων του σε ανόμοιες και τελείως διαφορετικές περιπτώσεις.
Επειδή η διάταξη του άρθρου 18 παρ. 5 του Νόμου 1735/1987 είναι απολύτως σαφής και η κα Παληογιάννη νομίμως επανήλθε στη θέση και τα καθήκοντά της με την ανωτέρω απόφαση Διοικητή.
Επειδή η πράξη επανόδου της υπαλλήλου στη θέση της είναι σε ισχύ και παράγει άπαντα τα έννομα αποτελέσματά της, είναι δε υποχρεωτική η συμμόρφωση με όσα προβλέπει και έχει δεσμευτική ισχύ για άπαντα τα όργανα της Διοίκησης, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις όπως γνωμοδοτήσεις ή αποστολή εγγράφων ερωτημάτων προς τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ισχύσει.
Επειδή η υπάλληλος ασκεί νομίμως τα καθήκοντα της ΔΝΥ και δικαιούται άνευ ετέρου το οικείο επίδομα θέσης ευθύνης.
Επειδή η μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Διοίκησης και δη με πρόκληση οικονομικής ζημίας σε τρίτον στοιχειοθετεί το σοβαρότατο πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Επειδή είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση της νομιμότητας και η ταυτόχρονη προάσπιση του θεσμού της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που είναι ισότιμη ιεραρχικά με το Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας με μόνο Προϊστάμενο το Διοικητή του Νοσοκομείου.
Συνεπεία των ανωτέρω, διαμαρτυρόμενοι για την σοβαρή υποτίμηση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την πρόδηλη παραβίαση της Νομοθεσίας με την επίκληση άσχετης με το ζήτημα γνωμοδότησης, παρά την εκπεφρασμένη σαφή άποψη της Διοίκησης και του ΝΣΚ σε πληθώρα εγκυκλίων και γνωμοδοτήσεων για την επιστροφή του υπαλλήλου στη θέση που κατείχε, με τις αποδοχές που λάμβανε προ της παραίτησής του, σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε αρμοδίως σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας