Στις 21 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ε.Ν.Ε. συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Mrs Margrieta Langins (Policy Adviser Nursing and Midwifery, WHO Regional Office for Europe), Mr. Christos Triantafyllou, Project Officer Quality of Care (WHO Athens Quality of Care and Patient Safety Office), Mrs Stefanie Praxmarer-Fernandes (Consultant Nursing & Midwifery, WHO Regional Office for Europe) και Mr. Martin Duignan, Consultant Nursing & Midwifery (WHO Regional Office for Europe), με σκοπό την καταγραφή και την ενημέρωσή τους σχετικά με τα επαγγελματικά και επιστημονικά δεδομένα της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αποστολής τους για την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα για τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών στο πλαίσιο του έργου HEALTH-IQ, καθώς και τη δημιουργία αντίστοιχης αναφοράς προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Technical brief on strengthening the nursing and midwifery workforce to improve health outcomes – Government Chief Nursing and Midwifery Officers in the WHO European Region), σχετικά με τη Νοσηλευτική στην Ευρώπη, με παράλληλη γνωστοποίηση στα Υπουργεία Υγείας και παρότρυνση για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη ορθών και βιώσιμων πολιτικών υγείας.
Τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν για το σκοπό, τη λειτουργία και τον ρόλο της Ε.Ν.Ε. ως θεσμοθετημένος ρυθμιστικός φορέας του νοσηλευτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, για τη συμμετοχή της στη χάραξη πολιτικών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη συμμετοχή της σε εθνικές επιτροπές, τις συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς, καθώς και για τις δραστηριότητες της σε ότι αφορά την συνεχιζόμενη νοσηλευτική εκπαίδευση και την προαγωγή της νοσηλευτικής επιστήμης σε επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο.
Πραγματοποιήθηκε αναφορά στις διαχρονικές παθογένειες και στα σημαντικά προβλήματα του νοσηλευτικού επαγγέλματος, τα οποία αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή κλινική άσκηση λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Νοσηλευτές και τα οποία δυστυχώς, οδηγούν χιλιάδες Νοσηλευτές στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, στην αλλαγή επαγγέλματος, στην επαγγελματική εξουθένωση, στην σιωπηρή παραίτηση, αλλά κυρίως τους οδηγούν στη γενικευμένη αποστροφή τους από το ίδιο το επάγγελμα. Εξ’ ίσου σημαντικοί παράγοντες αποτελούν οι χαμηλοί μισθοί, η μη ένταξη του μεγαλύτερου ποσοστού των υπηρετούντων Νοσηλευτών (διορισμένοι πριν το 2011) στα Β.Α.Ε., οι μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις Νοσηλευτών μέσω Α.Σ.Ε.Π., η μη επιστημονική εξομοίωση των τίτλων σπουδών των πρώην πτυχιούχων των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τους αποφοίτους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αλλά και πιο ιδιαίτερες παθογένειες, οι οποίες ματαιώνουν το επαγγελματικό και επιστημονικό κύρος των Νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η κοινή ανησυχία για τη διασφάλιση της παροχής ποιότητας στη φροντίδα και στην ασφάλεια των ασθενών, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η έλλειψη Νοσηλευτών συσχετίζεται με τη μειωμένη παροχή φροντίδας και δημιουργεί επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τόσο τους Νοσηλευτές, όσο και τους ασθενείς.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και έντονων προβληματισμών σχετικά με την πορεία της Νοσηλευτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι πολιτικές υγείας δεν δίνουν την αρμόζουσα προσοχή, όπως αυτή συνίσταται από τους διεθνείς οργανισμούς και αντί να ενδυναμώνουν το έργο των Νοσηλευτών και να τους τοποθετούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε ηγετικές θέσεις, πράττουν το ακριβώς αντίθετο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε. ευχαριστεί θερμά τα μέλη της επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δηλώνει αρωγός στο πολύ σημαντικό έργο της για την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα και τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης