Ο ορισμός της ΠΦΥ που δόθηκε στη συνέλευση της Alma-Ata (ΠΟΥ 1978) και έχει υιοθετηθεί από τα συστήματα υγείας και τους επαγγελματίες υγείας διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, ορίζει ως «Π.Φ.Υ. την βασική φροντίδα υγείας που βασίζεται σε πρακτικές, επιστημονικά τεκμηριωμένες και κοινωνικά αποδεκτές, μεθόδους και τεχνολογία. Η φροντίδα αυτή είναι στη διάθεση όλων των ατόμων της κοινότητας και των οικογενειών τους και παρέχεται με την πλήρη συμμετοχή τους και σε κόστος που ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες της κοινότητας και της χώρας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με το πνεύμα αυτοδυναμίας και αυτοδιάθεσης. Η ΠΦΥ αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο, όχι μόνο του συστήματος υγείας μιας χώρας, του οποίου είναι κεντρικό σημείο αναφοράς, αλλά και του γενικότερου κοινωνικού και οικονομικού εποικοδομήματος. Η ΠΦΥ παρέχεται όσο το δυνατό πλησιέστερα στους χώρους όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται και αποτελεί το πρώτο στοιχείο σε μια συνεχή διαδικασία παροχής υπηρεσιών υγείας».
Στη χώρα μας, η αυξανομένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με την μείωση των δαπανών για την υγεία, που επιβάλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης και την αλλαγή του προφίλ των χρηστών των υπηρεσιών υγείας, (η βαθειά ύφεση οδηγεί τμήματα του πληθυσμού στη ραγδαία φτωχοποίησή τους και σε απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας), μας οδηγεί περισσότερο απο ποτέ στην αναγκαιότητα ενίσχυσης και αναβάθμισης της παρεχόμενης ΠΦΥ.
Παράγοντες όπως το είδος της φροντίδας που απαιτείται, η διαφοροποίηση αυτής της φροντίδας ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο αλλά και το προφίλ υγείας του πληθυσμού που απευθύνονται οι υπηρεσίες, είναι καταλυτικοί σε αυτό το σχεδιασμό. Σε ένα τουριστικό προορισμό ο πληθυσμός διαφοροποιείται σημαντικά, ανάλογα με την εποχή και θέτει διαφορετικές προκλήσεις από μία αστική περιοχή. Το πρόβλημα της εποχιακής στελέχωσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εποχιακή πρόσληψη προσωπικού. Καταλυτική είναι και η ύπαρξη τριτοβάθμιων μονάδων υγείας (νοσοκομείου) με άμεση πρόσβαση για το κοινό και η αποτελεσματική τους διασύνδεση. Η πιλοτική λοιπόν λειτουργία των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας θα καθορίσει τις ανάγκες στελέχωσης. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ο ιδιαίτερος γεωμορφολογικός χάρτης της χώρας και η κατανομή των νησιωτικών συμπλεγμάτων, τα οποία δέχονται τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις, όσον αφορά τον όγκο του πληθυσμού τους, κατά την διάρκεια των τουριστικών περιόδων. Η χρήση ταχύπλοων μονάδων, υδροπλάνων και ελικοπτέρων για την διακομιδή επειγόντων περιστατικών, επιλέγεται κάθε φορά ανάλογα με την βαρύτητα του εκάστοτε περιστατικού. Τα Αγροτικά Ιατρεία των μικρών νησιών, μπορούν με τα παραπάνω μέσα να διασυνδέονται με τα Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου των μεγαλυτέρων νησιών – κόμβων και να αντιμετωπίζονται ή στη συνέχεια να διακομίζονται τα περιστατικά στα νοσοκομεία των μεγάλων νησιών ή της ηπειρωτικής Ελλάδος.
Ειδικότερα, η Κοινοτική Νοσηλευτική, ασκείται συστηματικότερα στα Κέντρα Υγείας, διότι καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, όπως προκύπτει από το σκοπό τους. Πολλοί νοσηλευτές, εργάζονται στην κοινότητα, με οικογένειες και συχνά, με υγιή πληθυσμό, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας. Αυτό τους καθιστά ικανούς να διακρίνουν, πώς οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στην υγεία και ευεξία των ατόμων στην κοινωνία. Ως εκ τούτου η θέση του νοσηλευτή στην κοινότητα είναι καθοριστική και απαραίτητη.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλο το αρχείο.