Στην ιστοσελίδα:
http://www.iekdomi.gr του ιδιωτικού Ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης ΔΟΜΗ, μεταξύ των ειδικοτήτων που αποκτώνται με την ολοκλήρωση της φοίτησης σε αυτό, περιλαμβάνεται και αυτή του «Νοσηλευτή Χειρουργείου». Στην ιστοσελίδα παρατίθεται και Video της τηλεοπτικής διαφήμισης του ΙΙΕΚ (TV SPOT), το οποίο έχει αναρτηθεί και στο διαδικτυακό κανάλι προβολής video you tube με ακριβή διεύθυνση :
http://www.youtube.com/watch?v=DNwO9Rd9UTE&feature=player_embedded
Α. Ο επαγγελματικός τίτλος του «νοσηλευτή».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5§2 Α του Νόμου 1579/1985: «από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καθιερώνεται ο επαγγελματικός τίτλος του νοσηλευτή και νοσηλεύτριας στους πτυχιούχους ή διπλωματούχους των: α) Τμημάτων νοσηλευτικής Α.Ε.Ι. β) Νοσηλευτικών τμημάτων Τ.Ε.Ι. γ) Τέως ανώτερων σχολών αδελφών νοσοκόμων επισκεπτριών αδελφών νοσοκόμων, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κ.Α.Τ.Ε.Ε. δ) Ισότιμων σχολών αλλοδαπής των αντίστοιχων σχολών α, β, γ.».
Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΤΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του πδ 210/2001: Από τη δημοσίευση του παρόντος καθιερώνεται ο επαγγελματικός τίτλος του Βοηθού Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας στους κατόχους πτυχίων των: …. 3. Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.Ε.Κ.) Νοσηλευτικής (Τ.Ε.Ε.).
Προς αποφυγή κάθε είδους σύγχυσης, την οποία ίσως να έχει δημιουργήσει η ίδια η διατύπωση των διατάξεων του πδ 210/2010 πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ειδικότητες που αυτό προβλέπει είναι οι ακόλουθες: “Νοσηλευτική Τραυματολογία”, “Νοσηλευτική Ογκολογικών Παθήσεων”, “Νοσηλευτής Χειρουργείου”, “Νοσηλευτική Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις”, και “Νοσηλευτική Μονάδων Εντατικής Θεραπείας” των Ι.Ε.Κ.. Οι ειδικότητες αυτές, σε κάθε περίπτωση είναι τίτλοι ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ και όχι νοσηλευτών, καθώς από το ίδιο το κείμενο του πδ 210/2001 ονομάζονται: «διπλωματούχοι των ειδικοτήτων “Νοσηλευτής Χειρουργείου”, “Νοσηλευτική Τραυματολογία”, “Νοσηλευτική Ογκολογικών Παθήσεων”, “Νοσηλευτική ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις” και “Νοσηλευτική Μονάδων Εντατικής Θεραπείας” των Ι.Ε.Κ.» και όχι νοσηλευτές.
Από τις ανωτέρω διατάξεις προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι απόφοιτοι του ανωτέρω ιδιωτικού ΙΕΚ έχουν τον επαγγελματικό τίτλο του βοηθού νοσηλευτή και σε καμία περίπτωση του νοσηλευτή. Όλως παρανόμως επομένως αναφέρεται ο τίτλος του Νοσηλευτή στο διαφημιστικό σποτ του ΙΙΕΚ, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του αλλά και στο you tube.
Γ. Η παραπλανητική διαφήμιση
Κατά το άρθρο 9 του Ν. 2251/1994; « 1. α) Διαφήμιση κατά την έννοια του παρόντος νόμου είναι κάθε ανακοίνωση που γίνεται με κάθε μέσο στα πλαίσια εμπορικής, βιομηχανικής, βιοτεχνικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας με στόχο την προώθηση της διάθεσης αγαθών ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και των συναφών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.”
Κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 9δ: « Παραπλανητικές πράξεις. 1. Μια εμπορική πρακτική θεωρείται παραπλανητική όταν περιλαμβάνει εσφαλμένες πληροφορίες και είναι, συνεπώς, αναληθής ή, όταν, με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής παρουσίασης της, παραπλανά ή ενδέχεται να παραπλανήσει το μέσο καταναλωτή, ακόμα και εάν οι πληροφορίες είναι, αντικειμενικά, ορθές όσον αφορά ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται κατωτέρω και, ούτως ή άλλως, τον οδηγεί ή ενδέχεται να τον οδηγήσει να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία, διαφορετικά, δεν θα ελάμβανε.
Στην υπό κρίση περίπτωση πρόκειται καταρχάς για «διαφήμιση», ως ανακοίνωση που γίνεται μέσω διαδικτύου στα πλαίσια επαγγελματικής δραστηριότητας με στόχο την προώθηση της διάθεσης υπηρεσιών εκπαίδευσης- κατάρτισης, οπότε είναι εφαρμοστέες οι διατάξεις του Ν. 2251/1994, όπως αυτός τροποποιήθηκε σε συμμόρφωση προς την κοινοτική νομοθεσία και ισχύει σήμερα, για την προστασία του καταναλωτή
Ειδικότερα, η εν λόγω διαφήμιση είναι παραπλανητική, διότι το περιεχόμενό της προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει πλάνη στα πρόσωπα που απευθύνεται και στων οποίων τη γνώση περιέρχεται, ήτοι κυρίως σε νεαρά άτομα που επιθυμούν την επαγγελματική τους κατάρτιση και αποκατάσταση και εξαιτίας αυτής της πλάνης επηρεάζεται η οικονομική τους συμπεριφορά, ήτοι προβαίνουν στη σύναψη σύμβασης με το ιδιωτικό ΙΕΚ και στην καταβολή ποσού για την εγγραφή τους, για τα μηνιαία ή ετήσια δίδακτρα κ.α.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται, κατά τα προαπαιτούμενα του νόμου με ευρύτατο τρόπο, και μέσα προσβάσιμα σε εκατομμύρια πρόσωπα- καταναλωτές, ήτοι το διαδίκτυο, την τηλεόραση και ενδεχόμενα το ραδιόφωνο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η παραπλανητική διαφήμιση λαμβάνει χώρα με παραπλανητικές πράξεις και συγκεκριμένα με την αναφορά του επαγγελματικού τίτλου του Νοσηλευτή, τον οποίο ρητά αναφέρει ότι αποκτούν οι απόφοιτοι του ΙΙΕΚ, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αναφορά αυτής της πληροφορίας αποτελεί παραπλανητική πράξη που οδηγεί ή ενδέχεται να οδηγήσει τον καταναλωτή- υποψήφιο σπουδαστή του ιδιωτικού ΙΕΚ να λάβει απόφαση συναλλαγής με αυτό, απόφαση που αν γνώριζε ότι ο τίτλος του νοσηλευτή δεν κτάται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ με τις σπουδές στο εν λόγω ΙΙΕΚ, δεν θα ελάμβανε.
Συνεπεία όλων των ανωτέρω, φρονούμε ότι στην ανωτέρω ιστοσελίδα και κυρίως στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σποτ, που έχει αναρτηθεί και στο Youtube, λαμβάνει χώρα αντιποίηση του τίτλου του νοσηλευτή. Η διαφήμιση της υπό κρίσιν ιστοσελίδας και του τηλεοπτικού σποτ (διαφημιστικού) είναι διαφήμιση παραπλανητική, ικανή να παραπλανήσει κάθε αποδέκτη της και ειδικότερα την ευαίσθητη κατηγορία των νέων που αναζητούν πληροφορίες για την ιδιωτική εκπαίδευση σχεδιάζοντας τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, με σκοπό να επενδύσουν χρήματα, προσδοκώντας την κτήση επαγγελματικών τίτλων και δικαιωμάτων που ουδέποτε θα αποκτήσουν.
Δ. Ο χρόνος λήψης γνώσης
Το περιεχόμενο του διαφημιστικού σποτ το πληροφορηθήκαμε προ ολίγων ημερών από μέλος του ΔΣ της ΕΝΕ, που το παρακολούθησε στην τηλεόραση. Κατόπιν επισκεφθήκαμε την επίμαχη ιστοσελίδα και είδαμε ότι αναπαράγεται και σε αυτή και στο you tube.
Ε. Το έννομο συμφέρον για την υποβολή της αναφοράς
Η ΕΝΕ, Ένωση Νοσηλευτών- Νοσηλευτριών Ελλάδος αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), πλήρως αυτοδιοικούμενο, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συστάθηκε δυνάμει του Ν. 3252/2004, στο άρθρο 2 του οποίου ρητά αναφέρονται οι σκοποί της, οι οποίοι, μεταξύ άλλων είναι: 1. Η προαγωγή και ανάπτυξη της Νοσηλευτικής ως ανεξάρτητης και αυτόνομης Επιστήμης και Τέχνης, για την εξύψωση του θεσμού και την εξασφάλιση υψηλής στάθμης φροντίδας και υγείας στο κοινωνικό σύνολο…..5. Η εισήγηση για θέματα εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης – συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του νοσηλευτικού κλάδου, η αξιοποίηση προς το σκοπό αυτό υποτροφιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η υλοποίησή τους. Η επαγγελματική αναγνώριση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των αντίστοιχων τίτλων σπουδών, η πραγματοποίηση υπό την αιγίδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιστημονικών εκδηλώσεων που αφορούν τη νοσηλευτική επιστήμη και τέχνη και η μοριοδότηση για επαγγελματικούς σκοπούς των προγραμμάτων αυτών με μεταπτυχιακές εκπαιδευτικές μονάδες. 7. Η έκδοση των απαιτούμενων για την απόκτηση – ανανέωση της άδειας άσκησης επαγγέλματος πιστοποιητικών στα Μέλη της, η τήρηση μητρώων, καθώς και ο περιορισμός της αντιποίησης της άσκησης του επαγγέλματος. ….10. Η συμμετοχή στα εκάστοτε θεσμοθετημένα όργανα που αφορούν το νοσηλευτικό επάγγελμα, αλλά και τη γενικότερη χάραξη πολιτικής στον τομέα της Υγείας.
Η ΕΝΕ, ως φορέας προστασίας και περιφρούρησης των δικαιωμάτων των νοσηλευτών και σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχει προφανές έννομο συμφέρον υποβολής της αναφοράς, για λόγους προστασίας του καταναλωτικού κοινού, των υποψήφιων σπουδαστών από την παραπλάνηση και την περιουσιακή ζημία που ήθελε υποστούν στην προσπάθεια τους να καταρτιστούν, τελώντας σε πλάνη περί του τίτλου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα αποκτήσουν, καθώς και για τον περιορισμό των περιπτώσεων αντιποίησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος .
ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Να υποβάλλει συστάσεις – υποδείξεις προς το ιδιωτικό ΙΕΚ ώστε να αναδιαμορφωθεί το περιεχόμενο της ανωτέρω διαφήμισης- ανάρτησης σε ιστοσελίδα, σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία για τον τίτλο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των νοσηλευτών και να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου το ΙΙΕΚ να παύσει να παραπλανά τους υποψήφιους σπουδαστές χρησιμοποιώντας παράνομα τον τίτλο «Νοσηλευτής». Να συντάξει, αν το κρίνει απαραίτητο σχετικό πόρισμα και να προβεί στη δημοσιοποίησή του, προκειμένου να ενημερωθεί το καταναλωτικό κοινό.