Η 25η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Είναι δεδομένο ότι, η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο βοηθά σημαντικά στην πρόγνωση και οι σύγχρονες θεραπείες έχουν βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Αντιπροσωπεύει 1/8 περιπτώσεις καρκίνου και στα δύο φύλα και το 1/4 όλων των καρκίνων στις γυναίκες με 70% θνησιμότητα να εμφανίζεται σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους. Τα διάφορα λειτουργικά εμπόδια στα Συστήματα Υγείας και το χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης συμβάλλουν στη χαμηλή καλλιέργεια κουλτούρας προληπτικών ελέγχων με αποτέλεσμα διαγνώσεις σε όψιμο στάδιο με αρνητική εξέλιξη.
Ο στόχος της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Καρκίνο του Μαστού (GBCI) είναι να μειώσει την παγκόσμια θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 2,5% ετησίως, αποτρέποντας έτσι 2,5 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο του μαστού παγκοσμίως μεταξύ 2020 και 2040. Η μείωση της παγκόσμιας θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού κατά 2,5% ετησίως θα αποτρέψει το 25% των θανάτων από καρκίνο του μαστού έως το 2030 και το 40% έως το 2040 στις γυναίκες κάτω των 70 ετών. Στο φετινό μήνυμα ο Π.Ο.Υ. τονίζει την σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης, της έγκαιρης διάγνωσης, της ολοκληρωμένης θεραπείας και της ανάγκης παροχής υποστήριξης σε άτομα με βιωμένη εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης των ασθενών.
Οι Νοσηλευτές και οι επαγγελματίες υγείας παρέχοντας εκπαίδευση και ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση των γυναικών και των οικογενειών τους, για την έγκαιρη ανίχνευση των σημείων και των συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού, συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Επιπλέον θα πρέπει να ενισχυθούν οι στρατηγικές στα Συστήματα Υγείας για την ενημέρωση και την καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης στον πληθυσμό, αλλά και την διασύνδεση των Υπηρεσιών Υγείας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έως τα Ειδικά Κέντρα, ώστε να υπάρχουν διευκολύνσεις ανταλλαγής γνώσεων και συνεργασιών, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα, την αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, έχοντας ως επίκεντρο τον ίδιο τον ασθενή και τις εξατομικευμένες ανάγκες του.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης