Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί κάθε έτος την ημερομηνία σταθμό, τόσο για να τιμήσουμε τους αγώνες των γυναικών για την πλήρη επίτευξη της ισότητας των φύλων, όσο και για να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας ως κοινωνία απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών. Η φετινή θεματολογία: «Δικαιώματα – Δικαιοσύνη – Δράση», απαιτεί άμεση κινητοποίηση για την άρση όλων των εμποδίων στην ίση δικαιοσύνη και στην μεροληπτική νομοθεσία, στην ενίσχυση της νομικής προστασίας κατά των επιβλαβών πρακτικών και κοινωνικών κανόνων οι οποίοι διαβρώνουν τα δικαιώματα των γυναικών.
Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. κανένα έθνος δεν έχει κλείσει τα νομικά κενά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτή τη στιγμή, οι γυναίκες έχουν μόνο το 64% των νόμιμων δικαιωμάτων που κατέχουν οι άνδρες παγκοσμίως. Σε θεμελιώδεις τομείς της ζωής, όπως η εργασία, τα χρήματα, η ασφάλεια, η οικογένεια, η περιουσία, η κινητικότητα, οι επιχειρήσεις και η συνταξιοδότηση, ο νόμος συστηματικά θέτει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση.
Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό επάγγελμα, το οποίο αποτελείται στην πλειοψηφία του από το γυναικείο φύλλο τιμούμε καθημερινά το έργο των Νοσηλευτριών, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προς τους πολίτες. Αποτελούν παραδείγματα ήθους, αλληλεγγύης, αλτρουισμού και μέσα από την επαγγελματική και επιστημονική τους ακεραιότητα επιτυγχάνουν την ανάδειξη της ηγετικής τους προσωπικότητας, εξισορροπώντας αδιαμφισβήτητα τις όποιες κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλλων.
Το νοσηλευτικό επάγγελμα ανέκαθεν έδειχνε το δρόμο της ισότητας των φύλων χωρίς διακρίσεις και στο ίδιο πλαίσιο θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον πλήρους ισότητας και ίσων ευκαιριών.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Σκουτέλης Τζαννής Πολυκανδριώτης







