Με αφορμή το υπ΄αριθ. πρωτ. 21722/5-9-2012 έγγραφο του Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΜΕΘ και το πραγματικό γεγονός της λήξης της περιόδου λειτουργίας της Μονάδας με μειωμένο αριθμό κλινών και της περιόδου αναστολής λειτουργίας της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (βλ. σχετ. απόφαση Δ.Σ 8/12-6-20121), η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, το θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων των Νοσηλευτών της χώρας μας, σας επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η ΜΕΘ, όπως μας αναφέρουν τα μέλη μας, είναι αποδυναμωμένη από Νοσηλευτικό Προσωπικό και η αναλογία νοσηλευτή-κλίνης κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις επιταγές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Προσέτι δε, οι Νοσηλευτές, λόγω της έλλειψης του νοσηλευτικού προσωπικού και των τεράστιων αναγκών της Υπηρεσίας, δεν λαμβάνουν τις κανονικές τους άδειες εδώ και έτη, εργαζόμενοι χωρίς να αναπαύονται επαρκώς και υπερβάλλοντας εαυτόν, οδηγούμενοι στην πλήρη σωματική και ψυχική εξουθένωση, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της Μονάδος. Συνέπεια της εξουθένωσης στην οποία έχουν οδηγηθεί, σε συνδυασμό με την ίδια τη φύση της εργασίας στη Μονάδα, είναι η διακινδύνευση της ίδιας της υγείας των ασθενών, χωρίς υπαιτιότητα των νοσηλευτών.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικά και από διεθνή συμβατικά κείμενα κατοχυρωμένων δικαιώματά τους: Το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και την ανάπαυση κατοχυρώνεται στην Διεθνή Σύμβαση Εργασίας “για την απασχόληση και τους όρους εργασίας και ζωής του νοσηλευτικού προσωπικού, στην Οικουμενικής Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο ελληνικό Σύνταγμα ως ειδικότερη έκφανση του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και εκδήλωση σεβασμού της αξίας του ανθρώπου.
Από όλα τα παραπάνω εσωτερικά, διεθνή και κοινοτικά συμβατικά κείμενα, που υπερισχύουν κάθε αντίθετης εσωτερικής διάταξης, προκύπτει ότι κάθε εργαζόμενος έχει απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα σε συνθήκες εργασίας οι οποίες σέβονται την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά του και έχει δικαίωμα σε ένα όριο μέγιστης διάρκειας εργασίας, σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιόδους ανάπαυσης καθώς και σε ετήσια περίοδο αμειβόμενων διακοπών.
Επιπροσθέτως, η προστασία της δημόσιας υγείας κατοχυρώνεται συνταγματικά στο άρθρο 21 παρ 3 το οποίο θεσπίζει κρατική υποχρέωση για την «μεριμνά για την υγεία των πολιτών ..».
Τα δικαιώματα που προστατεύουν οι ανωτέρω διατάξεις αυξημένης ισχύος παραβιάζονται καθημερινά για τους Νοσηλευτές της ΜΕΘ, ενώ το αγαθό της υγείας των ασθενών όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά βρίσκεται σε διαρκή διακινδύνευση. Ελάχιστοι σε αριθμό και εξουθενωμένοι Νοσηλευτές, δεν είναι αντικειμενικά και με βάση τα ανθρώπινα μέτρα δυνατόν να «νοσηλεύσουν», αλλά είναι πιθανόν να «νοσηλευθούν.»
Μοναδική λύση στο πρόβλημα αποτελεί η ενδυνάμωση της Μονάδας με νοσηλευτικό προσωπικό, ούτως ώστε να τηρείται κατά το δυνατόν η αναλογία Νοσηλευτή- κλίνης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, να χορηγηθούν οι οφειλόμενες από την Υπηρεσία άδειες και ημέρες ανάπαυσης, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι ικανότατοι Νοσηλευτές που υπηρετούν στη Μονάδα, να είναι σε θέση να αποδώσουν τα μέγιστα κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, προς όφελος των ασθενών.
Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, είναι στη διάθεσή σας, στα πλαίσια των καταστατικών της σκοπών, για την παροχή αρωγής προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την εξεύρεση άμεσης και εφαρμοστέας λύσης.
Για το Περιφερειακό Συμβούλιο του 7ου Π.Τ. Ε.Ν.Ε.
Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Αλμπάνη Ελένη Αρβανίτης Γιώργος