Αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου σε άγαμο γονέα επισημαίνονται τα ακόλουθα :
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53§2 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, «ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου. Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο του πρώτου εδαφίου ή η άδεια του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνονται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα».
Επιπλέον, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του ιδίου ως άνω άρθρου, «αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2».
Τέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ιδίου ως άνω άρθρου, «σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια της παρ. 1 και τις διευκολύνσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια».
Εκ των ανωτέρω διατάξεων και της ερμηνείας αυτών προκύπτει αβίαστα, ότι ο νομοθέτης ουδόλως συνδέει το ζήτημα της χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου με τον γάμο. Με άλλα λόγια, προκειμένου ο γονέας υπάλληλος να λάβει την επίμαχη άδεια δεν απαιτείται να είναι και παντρεμένος, αλλά δύναται κάλλιστα να είναι άγαμος, παραμένοντας νόμιμος δικαιούχος της άδειας ανατροφής, και μάλιστα σε προσαυξημένη εκδοχή αυτής, εφόσον ασκεί την επιμέλεια του τέκνου.