Ενόψει της φιλολογίας που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες εν σχέσει με το ενδεχόμενο επιστροφής του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά αλληλεγγύης των άρθρων 29 και 38 του Νόμου 3986/2011 λεκτέα είναι τα κάτωθι :
Το σκεπτικό της υποβολής σχετικής αίτησης περί επιστροφής των εν λόγω ποσών μέχρι το τέλος του έτους 2013 στηρίζεται στο ζήτημα της διακοπής της παραγραφής αποκλειστικώς και μόνον για τα ποσά που αφορούν το έτος 2011 και όχι τα έτη 2012 και 2013, για τα οποία δεν έχει εισέτι επέλθει παραγραφή.
Όσον αφορά την τάξη μεγέθους του ποσού σημειώνεται, ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 υπολογίζεται ως εξής: α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολόκληρου του ποσού. β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού. γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού. δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.
Παράλληλα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 38 για την καταπολέμηση της ανεργίας υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.
Υπογραμμίζεται, ότι η υποβολή της αίτησης δεν θεμελιώνει αυτομάτως δικαίωμα είσπραξης των αναζητούμενων ποσών. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει, ως λογικό προαπαιτούμενο, να κριθούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις των άρθρων 29 και 38 του Νόμου 3986/2011. Ωστόσο μέχρι και σήμερα τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας δεν έχουν εισέτι αποφανθεί περί της συνταγματικότητας ή μη των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων.
Συμπερασματικά, η αποδοχή της αίτησης τελεί υπό την αίρεση της εκφοράς αμετάκλητης δικαστικής κρίσης περί της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων νομοθετικών ρυθμίσεων.