Σε συνέχεια του υπ’ αριθ. πρωτ. 110/0249/17-03-2014 εγγράφου μας σχετικά με την άκρως παράνομη ανάθεση σε Νοσηλευτές του ΚΥ Μελιγαλά του καθήκοντος της είσπραξης του εξέταστρου των 5 ευρώ, χωρίς να πληρούνται οι κατά νόμον προϋποθέσεις και κατόπιν καταγγελίας του νοσηλευτικού προσωπικού του ΚΥ για πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια τους, ως το επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας επανερχόμεθα και σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Οι Νοσηλευτές του ΚΥ μας καταγγέλουν ότι μετά τη συνταξιοδότηση των δύο φυλάκων και τη θέση σε διαθεσιμότητα του τρίτου, το ΚΥ παραμένει αφύλακτο. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται κατά την απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια, κατά τις οποίες υπηρετεί μόνο μια νοσηλεύτρια, η οποία βρίσκεται μόνη στην υποδοχή, με τους ιατρούς να βρίσκονται αρκετά μέτρα μακριά (χωρίς βέβαια να είναι δικό τους καθήκον η ασφάλεια του χώρου) και με τις περισσότερες πόρτες και παράθυρα να μην κλείνουν (ούτε να κλειδώνουν). Έχουν λάβει χώρα πολλά επεισόδια λεκτικής και σωματικής βίας με χρήστες ναρκωτικών, εξαγριωμένους συνοδούς ασθενών, ψυχιατρικούς ασθενείς κλπ.
Από όσα μας καταγγέλλονται, καταδεικνύεται η έλλειψη συστηματοποιημένης και αποτελεσματικής προστασίας των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας και η εναπόθεση της ασφάλειας τους στο τυχαίο γεγονός της έγκαιρης προσέλευσης της αστυνομίας.
Επιπροσθέτως, οι Νοσηλευτές καλούνται να επιτελέσουν ταυτόχρονα με τα νοσηλευτικά καθήκοντα, τα καθήκοντα δέκα τουλάχιστον διαφορετικών κλάδων υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας ( Βοηθού Θαλάμου, Τραυματιοφορέα, Καθαριστή, Διοικητικού, Φύλακα κ.α ) με κίνδυνο της δικής τους ασφάλειας και υγείας, αλλά και της υγείας των ασθενών.
Ελλοχεύει τέλος, σοβαρός κίνδυνος κλοπής τόσο των χρημάτων των εξέταστρων, όσο και του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας.
Ο ισχύων Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο άρθρο 44 προβλέπει: «Όροι υγιεινής και ασφάλειας. 1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους. 2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από γνώμη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, ιδρύεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης οργανική μονάδα για την εποπτεία και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας των υπαλλήλων του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται το επίπεδο της οργανικής μονάδας και κάθε άλλο θέμα που αφορά στη Λειτουργία της.»
Με την παραπάνω διάταξη αναγνωρίζεται δημόσιο δικαίωμα υπέρ των υπαλλήλων το οποίο είναι αγώγιμο, δηλαδή θεμελιώνει την αξίωση και ενώπιον δικαστηρίου για την παροχή της νόμιμης προστασίας σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης της Διοίκησης.
Η νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων κωδικοποιήθηκε δια του Ν. 3850/2010. Η εφαρμογή του επεκτείνεται κατά το άρθρο 2 και στις «επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.»
Στο άρθρο 42 του Νόμου αυτού ορίζεται: «1. Ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας και να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων.» Κατά τη ρύθμιση του άρθρου 32 του 1568/1985 δε, που ισχύει καθό μέρος δεν καταργήθηκε από το άρθρο 42 του ανωτέρω νόμου,: «Ο εργοδότης έχει υποχρέωση:1. Να λαμβάνει κάθε μέτρο που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και ο τρίτοι που παραβρίσκονται στους τόπους εργασίας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία ή τη σωματική τους ακεραιότητα».
Συνεπεία των προβλεπομένων στις διατάξεις αυτές, είναι επιβεβλημένη από την κείμενη νομοθεσία η λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς των εργαζομένων στο ΚΥ Μελιγαλά.
Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο να προσέρχονται επιστήμονες Νοσηλευτές στο χώρο εργασίας τους και αντί να παρέχουν ανεμπόδιστα φροντίδα στους ασθενείς, να δέχονται διαρκώς επιθέσεις, να καθυβρίζονται και να απειλούνται, με σοβαρό κίνδυνο να δεχθούν και σωματική επίθεση. Η δε ασφάλεια τους είναι ανεπίτρεπτο να εναπόκειται στην έγκαιρη ή μη προσέλευση της Αστυνομίας!
Ως το θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων των Νοσηλευτών της χώρας, σας επισημαίνουμε ότι υφίσταται επιτακτική ανάγκη επίλυσης του ζητήματος και σας καλούμε όπως, σε συμμόρφωση με τη Νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, διευθετήσετε άμεσα το ζήτημα, με όποιον τρόπο κρίνετε κατάλληλο, ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλές περιβάλλον εργασίας για τους υπαλλήλους, όπως ο Νόμος ορίζει.
Σε αυτό το σημείο να καταστήσουμε σαφές το ότι το γεγονός της συνταξιοδότησης των δύο φυλάκων δεν προέκυψε ούτε αιφνιδίως ούτε εκτάκτως, δεδομένου η συνταξιοδότηση, ήταν απόλυτα προβλέψιμη και η Υπηρεσία όφειλε ήδη να έχει μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων που θα ανέκυπταν. Η δε έλλειψη προσωπικού έχει παγίως κριθεί ότι δεν αποτελεί έκτακτη υπηρεσιακή ανάγκη.
Σας δηλώνουμε δε ότι θα επαγρυπνούμε για την ορθή τήρηση της Νομοθεσίας και την άμεση επίλυση του ζητήματος και θα είμαστε στο πλευρό των Νοσηλευτών που καλούνται να εργαστούν σε τόσο αντίξοες συνθήκες και είναι οι καθημερινοί ήρωες των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Για το Π.Σ του 10ου Π.Τ. Πελοποννήσου
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέα
Ορφανός Νικόλαος Λεβεντογιάννη Βασιλική